Pielonefrita este cea mai frecventa infectie bacteriana intalnita la copii, care se manifesta la nivelul tractului urinar superior si poate afecta functia renala a organismului. In cazul celor mici, aceasta afectiune poate fi acuta sau cronica.
Pielonefrita acuta este o forma mai intensa a infectiei urinare clasice, aparuta in cele mai multe situatii pe fondul unei igiene precare, o alimentatie necorespunzatoare sau o stare de sanatate fragila.
Pielonefrita cronica este o inflamatie produsa de o bacterie care a actionat pe o lunga perioada de timp, fara sa fie tratata. Odata instalate simptomele, tratamentul medical de urgenta este obligatoriu. In caz contrar, afectiunea poate fi fatala.
Cauzele pielonefritei la copii
Un copil cu probleme de sanatate si un sistem imunitar slabit are sanse semnificativ mai mari de a dezvolta aceasta boala. Pielonefrita este produsa de bacterii aerobe, in special E-coli si speciile de Proteus.
Simptomele pielonefritei la copii
Foto: bendo.ro
Simptomele pielonefritei se pot confunda cu cele ale altor boli specifice copilariei: disconfort gastric, dureri abdominale, greturi, varsaturi, diaree, urinare dureroasa si frisoane.
Debutul pielonefritei este brusc, cu febra mai mare de 38,5 de grade Celsius. Un alt semn al instalarii acestei afectiuni este urinatul in timpul somnului.
Diagnosticarea pielonefritei la copii
Diagnosticarea se face in urma unei uroculturi, care indica prezenta puroiului in urina, numarul mare de leucocite (anunta instalarea unei infectii), prezenta hematuriei (sangelui in urina) si a proteinelor in cantitati anormale.
Diagnosticul pozitiv presupune internarea de urgenta a micutului pacient.
Tratamentul pielonefritei la copii
Tratamentul pielonefritei la copii consta in administrarea de antibiotice, de regula pe cale injectabila.
In functie de stadiul afectiunii, se poate prescrie si o doza zilnica de pilule antibiotice pe o perioada de 7-14 zile. In acest fel, infectia este oprita din evolutie, iar rinichii sunt protejati de actiunea bacteriei.
Alte medicamente utilizate in medicina moderna sunt fluidele orale, pentru formele mai usoare ale bolii. Medicul este singura persoana autorizata in stabilirea tipului de tratament si a substantelor necesare fiecarui caz particular.
Pielonefrita poate recidiva de-a lungul vietii, de aceea este esential ca parintii sa imprime copiilor o conduita corecta in ceea ce priveste igiena personala si masurile de protectie impotriva acestei afectiuni frecvente.