Platfusul la copii: nu-l neglijati, dar nici nu va grabiti sa-l tratati prematur

/ / Modificat: 2017-01-31
Platfusul la copii: nu-l neglijati, dar nici nu va grabiti sa-l tratati prematur

Primul pas al bebelusului, prima suspiciune de picior plat, primul semn de intrebare pentru parinte. De obicei, parintii responsabili se ingrijoreaza si merg cu copilul la medic in jurul varstei de un an.

“Piciorul plat consta in prabusirea boltilor longitudinale si transversale ale piciorului. Pana la varsta de patru anisori, 96% dintre copii au piciorul plat, asa ca putem spune ca acest lucru poate fi definit ca o stare fiziologica”, afirma Gabriela Nedel, kinetoterapeut in cadrul Infant Kineto Clinic.

“Evolutia depinde de fiecare caz in parte, lucrurile nefiind general valabile pentru toata lumea. Exista cazuri care se remediaza atunci cand copilul incepe sa mearga, in timp; dar exista si cazuri de picior plat mai grave in fata carora nu este chiar indicat sa asteptam o minune”, completeaza Valentina Ionita, kinetoterapeut la aceeasi clinica.

Kinetoterapeutii spun ca micutii pot tolera aceasta problema care de multe ori nu da simptome. Insa exista si cazuri cand piciorul plat poate afecta articulatiile membrelor inferioare si coloana vertebrala.

“Exista parinti care isi aduc copiii de 7-12 ani la recuperare pentru probleme de statica vertebrala (scolioze, cifoze, lordoze) si afla cu regret ca au si platfus. Exista parinti pasivi, care nu iau nicio atitudine sau, pur si simplu, cred ca asa este normal. Deduc asta din faptul ca observ pe strada, fara sa vreau, multa lume care merge atat de incorect”, spune Valentina Ionita.

Pentru a evita simptomele neplacute, medicii si kinetoterapeutii recomanda investigatii non invazive si adaptarea terapiilor in functie de caz.

“Plantograma reprezinta o examinare foarte simpla in care copilul sau adultul este urcat cu picioarele pe un aparat special care coloreaza pe o mocheta zona de sprijin a piciorului. Ulterior se compara desenul obtinut cu modelul ideal de a calca”, descrie investigatia Gabriela Nedel.

“Cu cat copilul este mai mic, cu atat evolutia va fi mai buna si mai rapida. Pe de alta parte, nu sunt de acord cu pusul bebelusului in picioare foarte devreme, atunci cand acesta nu este inca pregatit (glezna instabila, picior usor modelabil), deoarece in timp poate predispune catre malpozitii ale picioruselor. Consider insa ca masajul in talpa, purtarea de incaltaminte cu talonete, atunci cand este necesar, si kinetoterapia ajuta foarte mult”, spune Valentina Ionita, kinetoterapeut la Infant Kineto Clinic.

Valentina Ionita

“Cu toate ca diagnosticul de platfus poate fi pus dupa varsta de patru anisori, se recomanda inceperea unui program de gimnastica medicala si inot inainte de aceasta varsta. Pentru formele mai severe de platfus se recomanda, in plus, si folosirea sustinatoarelor plantare, impreuna cu gimnastica medicala. Tratamentul chirurgical este recomandat abia dupa varsta de 10 ani si doar atunci cand nu s-a putut vindeca prin celelalte metode indicate de experti”, conchide Gabriela Nedel, kinetoterapeut in cadrul Infant Kineto Clinic.

Copiilor cu platfus le face foarte bine mersul in picioarele goale si pe nisip uscat. Insa parintii trebuie sa-i fereasca de statul si mersul prelungit, activitati care obosesc membrele inferioare.

Despre Infant Kineto Clinic

Infant Kineto Clinic este un centru dedicat dezvoltarii armonioase a copiilor si ofera servicii de kinetoterapie, psihologie pediatrica, logopedie, precum si activitati cardio pentru cei mici sau ateliere de creatie. Expertii centrului sunt specialisti cu mare experienta in lucrul cu pacientii de varste fragede. Centrul, aflat in Bucuresti, nu li se adreseaza numai celor care au primit un diagnostic mai mult sau mai putin ingrijorator pentru copilul lor (probleme neurologice, probleme ortopedice, paralizii, tulburari de vorbire, tulburari de comportament etc.), ci li se adreseaza in egala masura celor care vor sa isi stie copiii crescand sanatos, prin programe regulate de miscare facute sub indrumarea expertilor.

Taguri Platfus copii

Articole recomandate

Citeste si despre