Polipii sau vegetatiile adenoide

/ / Modificat: 2006-07-14
Polipii sau vegetatiile adenoide
Intrebare:

- Baiatul meu de 5 ani si 2 luni are probleme cu respiratia: respira pe gura, raceste repede, raspunde greu la antibiotice; mi s-a indicat operatie a polipilor: ce ma sfatuiti?

Raspuns:




 

Vegetatiile adenoide (polipii) sunt constituite din aglomerari de tesut limfoid implantat la nivelul peretelui postero-superior al rinofaringelui.

Vegetatiile adenoide fac parte din inelul limfatic Waldeyer, structura limfoida faringiana care reprezinta o componenta importanta a sistemului limfatic periferic, jucand un rol esential in apararea imunitara locala si generala a organismului.

Vegetatiile adenoide reprezinta primul sediu al interactiunii intre antigen (agent infectios) si tesutul limfoid (producator de anticorpi). In functie de nivelul aportului de anticorpi, sistemul limfoid se hipertrofiaza, provocand totodata marirea globala a volumului vegetatiilor adenoide.

Hipertrofia adenoidiana survine intre primul an de viata si varsta de 8-10 ani, perioada in care se produce formarea si consolidarea sistemului imunitar al copilului in urma unor agresiuni externe repetate. In unele cazuri insa aceasta hipertrofie devine rapid obstructiva si produce complicatii.

Tratamentul vegetatiilor adenoide hipertrofiate consta in ablatia lor chirurgicala (adenoidectomie). Aceasta este indicata ori de cate ori volumul vegetatiilor adenoide devine obstruant, varsta neavand nici o importanta.  

Practic adenoidectomia poate fi facuta dupa varsta de 8 luni. De retinut ar fi ca adenoidectomiile facute sub 1 an, conduc la un procent sporit de recidive.

Faptul ca vi s-a indicat operatia este foarte bine, deoarece aceasta rezolva multe din problemele micutului, iar interventia este suportata usor de copii.

Multa sanatate,

Dr. Dana Paduraru,

Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica

Detalii specialist


Articole recomandate

Citeste si despre