Scoaterea amigdalelor la copii

/ / Modificat: 2012-07-31
Scoaterea amigdalelor la copii

Scoaterea amigdalelor la copii se face printr-o procedura chirurgicala numita amigdalectomie sau tonsilectomie. In trecut, era o masura frecvent folosita in cazul copiilor carora li se inflamau recurent amigdalele, insa in ziua de astazi medicii sunt rezervati in privinta indepartarii lor. Motivul principal pentru care ezita sa le extirpe este acela ca amigdalele reprezinta unul dintre cele mai importante organe care protejeaza organismul impotriva infectiilor, tinand microbii la distanta, iar indepartarea lor ar lasa sistemul imunitar extrem de vulnerabil in fata germenilor.

Foto: cornerstoneent.com

Ce sunt amigdalele si amigdalita?

Amigdalele sunt aglomerari sau mase de tesut limfatic situate de o parte si de alta a gatului, care au un rol esential in prevenirea infectiilor.

Amigdalita este o afectiune care ia nastere atunci cand amigdalele se infecteaza si inflameaza (tonsilita). Poti observa cu usurinta daca amigdalele micutului sunt sau nu inflamate, uitandu-te cu atentie in interiorul gatului cu o mica lanterna. Vei observa ca sunt umflate si rosiatice sau ca sunt acoperite de un strat de puroi albicios ori galbui.

Alte simptome care dau de gol amigdalita sunt durerile in gat (printre primele manifestari si cele de care micutul se plange adesea), dificultate la inghitire, febra, ganglioni inflamati etc.

Marirea amigdalelor, fara prezenta altor simptome, reprezinta cea mai comuna forma de manifestare printre copii si nu ridica probleme medicale grave sau necesitatea interventiei.

Cand este necesara indepartarea amigdalelor la copii (tonsilectomia sau amigdalectomia)?

Chiar daca astazi nu se mai recurge la fel de usor la scoaterea amigdalelor precum in trecut, exista situatii speciale in care extirparea lor chirurgicala este absolut necesara.

Operatia de indepartare a acestora nu se face, la copii, mai devreme de trei ani, decat in cazuri exceptionale.

Amigdalectomia se impune, in primul rand, atunci cand amigdalele sunt extrem de inflamate si umflate si obstructioneaza caile respiratorii ale micutului, punandu-l in imposibilitatea de a respira normal sau de a inghiti alimente.

De asemenea, in cazul in care prichindelul sufera episoade infectioase recurente ale amigdalelor in termen de un an, tonsilectomia este justificata. Medicii iau in calcul aceasta masura atunci cand copilul a facut in jur de 7 episoade infectioase intr-un an sau in jur de 5, mai multi ani la rand.

Se poate interveni chirurgical si in situatia in care amigdalita copilului devine acuta si nu mai raspunde tratamentelor cu antibiotice.

In cazul complicatiilor, de tipul abcesului peritonsilar (tesut infectat in jurul amigdalelor), medicul va recurge la extirparea chirurgicala a lor, pentru a evita riscul aparitiei altor probleme, care pot afecta si alte organe.

Durerile in gat si otitele medii recurente ale copilului ar putea creste sansele ca micutul sa fie supus interventiei chirurgicale.

Amigdalitele repetate sau lasate netratate sunt extrem de periculoase pentru sanatatea micutului, putand afecta inima, rinichii sau articulatiile.

In momentul in care este supus amigdalectomiei, starea de sanatate a copilului trebuie sa fie foarte buna. Nu trebuie sa aiba febra sau sa tuseasca. Va trece printr-un examen medical complex inainte de interventie.

Micutul tau a facut vreodata amigdalita? A fost nevoie de scoaterea lor? Ce parere ai? Este mai bine sa fie extirpate sau nu amigdalele? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Amigdalita copii

Articole recomandate

Citeste si despre