Sincopa si lesinul la copii

/ / Modificat: 2012-02-21
Sincopa si lesinul la copii

Desi termenii de sincopa si lesin sunt deseori utilizati ca sinonime, in realitate exista o diferenta intre cele doua fenomene. Lesinul, in sensul popular, se refera la o pierdere a controlului corporal cu stari de greata si tulburari de vedere, denumita medical lipotimie. Sincopa este o forma mult mai grava a lesinului, in care dispare starea de constienta si pot surveni pierderi de urina, lacrimi sau materii fecale. Astfel de stari necesita interventia medicala de urgenta, in special la copii.

Organismul fragil al copiilor este mai predispus celor doua forme de lesin decat cel al adultilor. Lipotimia si sincopa au cauze diverse, mai grave in cazul celei din urma. Statisticile medicale arata ca aproximativ 20% dintre copii sufera cel putin 2 episoade de lesin pana la varsta de 15 ani.

Cauzele lipotimiei (lesinului)

Lipotimia este forma usoara a lesinului, in care starea de constienta nu se pierde total. Copilul care trece printr-o criza de lesin superficial nu mai poate sta in picioare, isi simte corpul greu, vederea se incetoseaza si aude pocnituri in urechi. Pot aparea senzatii de greata si transpiratie abundenta, iar copilul isi aminteste ulterior episodul.

Afectiunile din spatele lipotimiei se refera in general la scaderea brusca a glicemiei in sange, o cadere de calciu (hipocalcemie), anemie, diverse tulburari metabolice si hormonale (dereglari ale glandei tiroide, de pilda). Totodata, lipotimia poate indica debutul unui diabet insulino-dependent.

Cauzele sincopei

Sincopa, forma grava a lesinului, presupune pierderea totala a controlului asupra corpului si a starii de constienta. Acest lucru presupune totodata relaxarea musculaturii sfincterelor, producandu-se si eliminari involuntare de urina, excremente sau lacrimi. Copilul se poate rani in timpul caderii, intrarea in starea de inconstienta se produce rapid, iar victima nu isi aminteste ulterior ce s-a intamplat.

Problemele de sanatate care conduc la producerea sincopei pot fi:

  • hipoxia cerebrala (lipsa de oxigen la nivelul creierului);
  • hiperventilatia (respiratia rapida care diminueaza fluxul sanguin spre creier);
  • boli neurologice si psihice (epilepsia, isteria);
  • disfunctii ale urechii interne;
  • sufocarea.

Un examen medical amanuntit permite stabilirea unui tratament specific cauzelor care au produs copilului starea de lesin.

Articole recomandate

Citeste si despre