Sindromul inflamator, Kawasaki si Covid-19: un studiu care ofera date noi

/ / Modificat: 2020-12-09
Sindromul inflamator, Kawasaki si Covid-19: un studiu care ofera date noi

Un studiu italian ofera noi date despre sindromul inflamator care afecteaza copiii si care are similitudini cu sindromul Kawasaki. Exista vreo relatie intre Covid-19 si Kawasaki? Presedintele Societatii italiene de pediatrie clarifica indoielile!

Primavara trecuta a inceput sa apara la copii o patologie inflamatorie care, la inceput, a fost considerata sindromul Kawasaki. Ulterior, s-a observat ca, in ciuda similitudinii lor, nu era acest sindrom, ci o noua boala. Acum, un nou studiu efectuat in Italia ofera date noi despre aceasta afectiune.

Alberto Villani, presedintele Societatii Italiene de Pediatrie, explica: „Comparativ cu cei afectati de boala Kawasaki, copiii care o contracta sunt mai in varsta: sunt in a doua parte a copilariei sau in preadolescenta. In plus, complicatia cardiaca in cazul sindromului inflamator este reprezentat de miocardita sau inflamatie a muschiului inimii, si nu de dilatarea arterelor coronare, ca in sindromul Kawasaki ".

Noul studiu confirma ca exista o legatura cu Covid-19

Noul studiu italian, realizat la initiativa Grupului de studiu reumatologic al Societatii italiene de pediatrie, confirma ca exista o legatura intre aceasta noua boala si coronavirus.

Pediatrii italieni au analizat toate cazurile legate de sindromul Kawasaki si de noua patologie inflamatorie care au aparut in tara de la inceputul pandemiei Covid-19. Din totalul de 149 de cazuri analizate, 53 sunt atribuite noii boli si 96 sindromului Kawasaki.

Diferente intre sindromul inflamator si sindromul Kawasaki

Noul studiu a reusit sa identifice caracteristicile specifice noului sindrom inflamator, care il diferentiaza de sindromul Kawasaki. Acestea sunt:

  • Varsta medie a pacientilor afectati este mai mare (7 ani) decat in ​​sindromul Kawasaki.
  • Este mai probabil sa fie necesara utilizarea ingrijirii pediatrice intensive.
  • Ar trebui utilizata ventilatia asistata.
  • Tulburarile gastro-intestinale si afectarea pulmonara sunt mai probabile.
  • Miocardita sau insuficienta cardiaca este mai probabila.

Studiul italian nu a fost inca finalizat si va continua sa analizeze cazurile in timpul acestui al doilea val de pandemie.

Este aceasta „noua” boala mai agresiva?

Noul sindrom inflamator la copii provoaca leziuni la diferite organe vitale: inima, plamanii, rinichi si sistemul gastro-intestinal. Aceasta pare a fi cauza unui raspuns imun excesiv din partea corpului. Deocamdata, comunitatea stiintifica nu a reusit sa ajunga la unanimitate atunci cand a clasificat aceasta patologie.

Caracteristicile sindromului Kawasaki

Sindromul Kawasaki este o boala cunoscuta din 1967 si afecteaza in principal copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 5 ani. De atunci, medicii si oamenii de stiinta au cautat cauza sindromului, care este inca necunoscuta.

„Desigur, este important ca terapia planificata sa fie practicata in a zecea zi de la debutul simptomelor pentru a evita cea mai grava complicatie reprezentata de dilatarea vaselor care transporta sangele catre inima, arterele coronare”, explica Alberto Villani.

Simptomele caracteristice sindromului Kawasaki sunt:

  • Febra mare timp de cel putin cinci zile nu este compatibila cu alte boli.
  • Conjunctivita nesecretorie (ochi rosii).
  • Mucozita (buze si limba rosie, cu mici fisuri, usor umflate).
  • Adenomegalie laterocervicala: aparitia unui ganglion limfatic in coltul maxilarului, sub ureche, doar pe o parte.
  • Umflarea extremitatilor: in special partea din spate a mainilor si picioarele umflate.
  • Eruptie cutanata sau pete pe piele.

Sursa: mibebeyyo.elmundo.es

Articole recomandate

Citeste si despre