Sinuzita la copii

/ / Modificat: 2014-02-14
Sinuzita la copii

Sinuzita este o inflamatie a mucoasei care se confunda usor cu o raceala la copii. Simptomele ei sunt foarte asemanatoare unei gripe in care micutul tau stranuta, are secretii nazale apoase sau usoare dureri de cap. Atentie! Daca astfel de simptome dureaza mai mult decat o simla raceala, poate fi vorba de sinuzita. Afla cum o recunosti la copii si ce solutii ai la-ndemana pentru a o trata.

Ce este sinuzita?

Pentru a intelege ce este sinuzita trebuie sa stii ce sunt de fapt sinusurile. Sinusurile sunt spatii pline de aer care sunt localizate in oasele faciale si ale capului. Sunt in total 8 sinusuri care incep sa se dezvolte de la nastere si dezvoltarea completa a lor dureaza si pana la varsta de 20 de ani.

Interiorul sinusurilor este asemanator nasului: sunt captusite cu o membrana mucoasa. Sinuzita este de fapt o inflamare sau o infectie a membranei mucoase.

Care sunt cauzele sinuzitei?

Copiii alergici sau raciti manifesta adesea o inflamare a cailor respiratorii si sunt mult mai predispusi sa faca aceasta afectiune. Sinuzita apare in general in urma contactarii unei infectii virale a cailor respiratorii. Drenajul sinusurilor se blocheaza, iar mucusul ramane blocat in interiorul sinusurilor. Se creeaza un mediu propice dezvoltarii unor bacterii, virusuri si fungi care conduc la aparitia sinuzitei.

Care sunt simptomele sinuzitei?

Sinuzita manifesta mai multe seturi de simptome in functie de varsta copiilor.

Copiii mai mici prezinta adesea simptomele unei raceli comune:

  • nas infundat;

  • guturai;

  • febra usoara (daca febra dureaza mai mult de 5-7 zile de la initierea primelor semne de raceala, este posibil sa fie sinuzita, dar si un alt soi de infectie ca bronsita, pneumonie sau infectie a urechii).

Multi parinti asociaza gresit durerile de cap ale copiilor direct cu sinuzita. Trebuie sa stii ca sinusurile se dezvolta la copii pana la varsta de 20 de ani, iar abia pe la 6-7 ani sinusurile incep sa se dezvolte in zona fruntii. Chiar si la aceasta varsta nu exista un risc mare sa apara o astfel de infectie cu simptome de dureri la nivelul capului, pentru ca sunt insuficient dezvoltate.

La copiii mai mari si la adolescenti simptomele sunt mai clare si mai usor de identificat:

  • o tuse uscata pe timpul zilei (care nu se imbunatateste dupa 7 zile de la inceperea simptomelor de raceala sau gripa);

  • febra;

  • congestie nazala severa;

  • dureri dentare;

  • durere localizata la nivelul urechilor;

  • sensibilitate la nivelul fetei;

  • greata;

  • dureri de stomac;

  • dureri de cap;

  • dureri ale ochilor.

Cum se trateaza sinuzita?

Odata ce ai identificat simptome de sinuzita la copilul tau si le-ai diferentiat de cele de raceala si gripa sau ai suspiciuni in privinta lor, este cazul sa apelezi la medic pentru un tratament adecvat. Tratamentele variaza in functie de cauza care provoaca afectiunea:

Sinuzita cauzata de bacterii

Daca sinuzita este cauzata de o bacterie, medicii ii vor prescrie copilului antibiotice orale pentru a vindeca infectia. Pentru ameliorarea simptomelor medicii recomanda de regula decongestionante si antihistaminice.

Sinuzita cauzata de virusuri

Daca medicul depisteaza virusuri ca fiind cauza acestei inflamari a sinusurilor nu exista un tratament specific care sa sa indeparteze cauza si sa vindece imediat. Asemenea, unei raceli obisnuite ea trebuie lasata sa treaca de la sine. Tot ce se poate face in acest caz este sa se amelioreze simptomele apelandu-se la: acetaminofen, ibuprofen si comprese calde la nivelul fruntii care pot reduce durerile si disconfortul. Totusi, medicatia specifica pentru raceala si gripa nu si-a dovedit utilitatea efectiva in reducerea simptomelor, iar unii specialistii sustin ca ar putea avea efecte secundare.

Cand este cazul sa chemi un doctor?

Adesea, sinuzita trece de la sine, mai rare fiind infectiile grave care necesita antibiotice. Totusi, daca micutul tau se incadreaza in urmatoarele conditii trebuie sa chemi medicul sau sa mergi cu el la pediatru.

  • o raceala ale carei simptome nu s-au ameliorat nici dupa 10 zile;

  • o raceala care se inrautateste mai rau dupa 7 zile de simptome;

  • simptome de alergie care nu trec nici dupa administrarea medicatiei specifice.

Se poate preveni sinuzita la copii?

Schimbarile din stilul de viata si mediul in care traieste un copil influenteaza foarte mult inflamarea sinusurilor. De exemplu iarna, cand se face trecerea brusca de la aerul rece si umed de afara la cel uscat si cald din interiorul casei este bine sa se foloseasca un umidificator de casa pentru a mentine o nivel de umiditate constant. Aerul uscat si oscilatiile bruste de temperatura irita sinusurile si le predispune la infectii.

Este important ca micutul tau sa stie si sa practice regulile uzuale de igiena, iar spalatul des pe maini sa fie o regula de la care sa nu se abata in niciun caz. In acest fel evita sa se contamineze cu germeni si virusuri imprastiate prin diverse locuri de catre alte persoane care manifesta raceli si gripe. Sinuzita nu este contagioasa, dar virusurile gripale da. Iar raceala si gripa determina inflamarea si infectia sinusurilor si aparitia afectiunii.

Taguri Sinuzita copii Sinuzita Raceala copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre