In primul rand, este bine sa stii de la bun inceput ce temperatura este considerata a fi febra asa ca imagineaza-ti urmatoarea situatie:
Bebelusul tau se trezeste cu obrajii rosii si cu pielea fierbinte, ii iei temperatura folosind un termometru rectal si rezultatul este 37.7 grade Celsius. Oare ar trebui sa te adresezi medicului pediatru sau sa ii dai medicamente? Probabil ca nu. Practic, rezultatul acesta nici nu intra in categoria febrei: o temperatura rectala de mai putin de 38 de grade Celsius este considerata a fi normala, chiar si in cazul nou nascutilor.
Temperatura bebelusilor, asemeni temperaturii adultilor, poate sa creasca usor din diverse motive, de la epuizarea fizica, la o baie calda sau din cauza faptului ca bebelusul este imbracat prea gros.
Uneori, chiar si momentul zilei poate sa afecteze temperatura, aceasta putand creste dupa amiaza si scadea dimineata. Asa ca daca termometrul rectal nu iti arata mai mult de 38 de grade celsius, poti fi sigura ca cel mic nu are febra.
Temperatura rectala este considerata a fi cea mai precisa
Chiar daca nu iti vine sa iei temeperatura copilului folosind un termometru digital rectal, trebuie sa stii ca aceasta este cea mai buna modalitate de a lua temperatura unui copil mai mic de 3 ani. Nu folosi niciodata un termometru de sticla, daca sticla este afectata, mercurul din termometru ar putea face rau copilului.
Medicii sustin ca doar un termometru rectal indica o temperatura precisa, daca ii iei temperatura la subrat, la tample sau la ureche, rezultatul nu este la fel de precis, asa ca folosind alt tip de termometre, rezultatul poate fi viciat, iar tu nu vei putea depista o posibila febra a copilului, sau te vei stresa inutil crezand ca cel mic are febra.
Febra bacteriana sau virala? Diferenta intre cele doua este importanta
O febra virala apare atunci cand corpul copilului tau se lupta cu o afectiune cauzata de un virus, fie ca este vorba de o infectie intestinala, o gripa, sau o raceala banala. Febra virala tinde sa dispara in aproximativ 3 zile, iar antibioticele nu sunt necesare pentru ca nu au efect asupra ei.
Febra bacteriana este cauzata de o infectie bacteriana, cum ar fi o infectie a urechii (care poate fi si de natura virala), o infectie a tractului urinar, meningita bacteriana, sau pneumonie bacteriana. Infectiile bacteriene sunt mai putin intalnite decat cele virale, dar si mai ingrijoratoare, pentru ca pot conduce la complicatii severe daca nu sunt tratate la timp. In general, astfel de infectii bacteriene sunt tratate cu ajutorul medicamentelor antibiotice.
Asigura-te ca bebelusul tau primeste atentia medicala de care are nevoie si contacteaza medicul daca:
- bebelusul are mai putin de 3 luni si are o temperatura rectala de 38 de grade celsius sau mai mult;
- daca bebelusul tau are mai putin de 2 ani si are o febra care tine mai mult de 24 de ore;
- daca copilul are mai mult de 2 ani si are o febra care dureaza mai mult de 3 zile;
- daca temperatura copilului tau, indiferent de varsta, creste in mod repetat peste 40 de grade Celsius.
Bebelusii mai mici de 3 luni care au febra trebuie consultati de medic de urgenta
Nou nascutii care au o temperatura de 38 de grade Celsius sau mai mare trebuie sa fie consultati de catre specialisti de urgenta, cat mai repede posibil, asa ca suna medicul daca bebelusul tau are febra, sau prezinta-te la camera de garda, chiar si la miezul noptii si nu il trata acasa fara sa fi fost consultat in prealabil de catre un pediatru pentru ca nu vrei sa maschezi anumite simptome care sa ranmana nedepistate.
Motivul pentru care consultul de urgenta este necesar in acest caz este pentru ca stratul protector de celule dintre sange si sistemul nervos central este extrem de subtire in cazul nou nascutilor, ceea ce inseamna ca in situatia unei infectii bacteriene, bacteriile pot sa faca rau celui mic intr-un timp foarte scurt.
Totodata, nou nascutii nu manifesta simptome ale infectiilor severe asa cum o fac bebelusii mai mari, deci un nou nascut poate dezvolta o infectie a sangelui (sepsis) fara a manifesta semnele specifice ale acestei afectiuni.
Trateaza simptomele, nu cifrele
Multi parinti considera ca cu cat mai mare este febra cu atat mai bolnav este copilul, insa nu este intotdeauna asa; un bebelus cu o temperatura de 39,4 grade celsius poate sa para ca se simte bine, jucandu-se linistit, in timp ce un altul, cu o temperatura de 38 de grade poate sa fie agitat, obosit si plangacios.
Medicii recomanda sa tratezi disconfortul copilului si nu febra in sine si sa nu uiti ca febra ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor, facandu-l mai putin ospitalier cu germenii care ii activeaza sistemul imunitar defensiv.
Acorda atentie simptomelor si comportamentului bebelusului tau pentru a determina cat de bolnav este si solicita tratament medical in functie de aceste semne. De multe ori oboseala si nemiscarea bebelusului sunt indicatori mai buni ai afectiunii de care sufera cel mic, decat febra in sine.
Febra este un raspuns pozitiv al corpului uman
In ciuda a ceea ce ai auzit, febra nu va face rau creierului bebelusului tau; febra singura nu face nici un rau.
Chiar si crizele febrile pe care le fac unii copii ca raspuns la cresterea brusca a temperaturii sunt aproape intotdeauna inofensive, asa ca atunci cand iti legeni copilul in brate si te cuprinde anxietatea incearca sa iti aduci aminte ca febra este de fapt un lucru bun, un semn ca sistemul sau imunitar functioneaza cum trebuie. Sigur, trebuie sa contactezi medicul, insa majoritatea bebelusilor care fac febra se fac bine asa ca nu te ingrijora excesiv din acest motiv.
Administreaza medicamentele competent
Medicamente precum ibuprofenul (pentru bebelusii care au cel putin 6 luni) si paracetamolul reduc febra si il pot ajuta pe copil sa se simta mai confortabil; inainte de a ii administra aceste medicamente insa, incearca sa ii reduci temperatura in baie, cu apa calduta de pana la 32 de grade Celsius – acest remediu poate fi surprinzator de eficient.
O alta modalitate de a face copilul sa se simta mai confortabil este sa il hidratezi, asa ca da-i sa bea cat mai mult lapte, fie formula fie lapte matern. Imbraca-l in haine subtiri si asigura-te ca in camera nu este prea cald. Daca totusi cel mic nu pare ca se simte mai bine, atunci medicatia care reduce febra este urmatoarea solutie la care poti recurge pentru a-l alina.
Nu administra medicamentele nou nascutului care nu a implinit inca 3 luni fara stirea medicului pediatru si respecta urmatoarele indicatii:
- Daca copilul tau are mai putin de 2 ani, consulta pediatrul sau farmacistul pentru a afla care este doza corecta de medicamente ce trebuie administrate
- Daca bebelusul are intre 3 si 6 luni ii poti da paracetamol, dar nu ibuprofen
- Incepand cu varsta de 6 luni majoritatea bebelusilor pot sa ia si ibuprofen si paracetamol
- Dozajul este determinat de greutatea copilului si nu de varsta sa
- Nu ii da copilului aspirina, pentru ca aceasta este asociata cu sindromul lui Reye, o afectiune serioasa si uneori fatala
- Nu in ultimul rand, daca micutul tau doarme linistit, nu il trezi pentru a-i da medicamente impotriva febrei, mai bine lasa-l sa doarma si odihneste-te si tu.