Tratamente pentru laringita

/ / Modificat: 2017-07-21
Tratamente pentru laringita
Intrebare:

- Ce tratamente imi recomandati pt laringita? Tratamente naturiste daca se poate, pentru un copil de un an si 9 luni.

Raspuns:

Laringita este o inflamatie acuta a laringelui. Laringele face parte din caile respiratorii, fiind un organ tubular cu lumen reglabil, situat in continuarea faringelui si se continua apoi cu traheea. La nivelul laringelui se gasesc corzile vocale care impart laringele in trei segmente: supraglotic, glota sau spatial glotic (situat intre corzile vocale ) si spatiul subglotic.  

Pe langa rolul in fonatie (vorbire) laringele are un rol vital in respiratie: prin deschiderea si inchiderea spatiului glotic, se poate regla cantitatea de aer care trece prin laringe.

Deoarece la copil, exista anumite particularitati ale laringelui (laringele este mic si  moale iar edemul are tendinta de a disemina rapid, ingustand foarte mult lumenul), acestia au o susceptibilitate mare de a dezvolta o obstructie respiratorie si de aceea orice imbolnavire a laringelui poate evolua la sugar si copil cu o gravitate particulara.

Laringita apare de obicei in cadrul virozelor respiratorii, fiind determinata frecvent de mixovirusuri (gripal, paragripale, rujeolic etc.). Este favorizata de: adenoidite, varicela, tuse convulsiva, frig, umezeala, fumul de tigara, praf, gaze toxice etc.

In majoritatea cazurilor sunt forme usoare, care evolueaza cu: tuse latratoare, uscata, disfonie (voce ragusita), febra, dureri la inghitit, simptome care sunt mai accentuate in primele 2-5 zile si apoi scad in intensitate. Simptomele sunt mai accentuate in cursul noptii si agravate de agitatie si plans.

Uneori insa pot apare forme mai grave, care evolueaza cu stridor (respiratie zgomotoasa), tiraj intercostal, tahicardie, paloare sau cianoza, anxietate si insuficienta respiratorie severa, care netratata pot duce la deces.

Desi majoritatea laringitelor sunt forme usoare, care se vindeca in 7-10 zile fara complicatii, este important sa retinem ca laringita la copil poate fi periculoasa, deoarece se poate agrava brusc!

De aceea copilul cu laringita va fi consultat intotdeauna de catre un medic, care va decide daca acesta poate fi tratat la domiciliu (formele usoare) sau necesita spitalizare. NU se va administra alt tratament decat cel indicat de catre medic!

Nu este prudent sa neglijati tratamentul prescris de catre medic in favoarea unui tratament naturist, insa ceea ce puteti face pentru a ameliora simptomatologia este:

- sa incercati sa linistiti copilul distragandu-i atentia de la simptomele care-l supara cu diverse jocuri (agitatia si plansul agraveaza tulburarile respiratorii)
- sa-i oferiti lichide calde (fluidifica mucusul si reduc edemul)
- sa aerisiti camera si umidificati atmosfera
- sa combateti febra cu antitermice obisnuite (nu Aspirina!).

Daca starea copilului se agraveaza: devine foarte agitat sau dimpotriva este somnolent si delireaza, devine palid sau se invineteste, respiratia se inrautateste si apare stridor cand e linistit sau febra creste peste 39 grade Celsius, solicitati un consult de urgenta!

***

Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-

Taguri Laringita copii Tratament laringita Simptom laringita

Articole recomandate

Citeste si despre