Tratamentul otitelor la copii

/ / Modificat: 2013-04-01
Tratamentul otitelor la copii

Tratamentul otitei la copii depinde de tipul infectiei si de cauzele care au stat la baza declansarii ei. Otitele pot fi cauzate atat de bacterii, cat si de virusuri, alergii sau factori de mediu, iar pentru fiecare categorie in parte, exista un alt tip de tratament. Iata cum se trateaza corect infectiile urechii la copii mici!

Tratamentul otitei - in functie de tip si cauze

Otita sau infectia urechii este una dintre cele mai des intalnite infectii in copilarie, in special la varsta de bebelus. Diagnosticarea corecta a tipului de otita de care sufera copilul (medie acuta, medie recurenta, medie cronica etc.) si depistarea cauzei care a determinat infectia (virusuri, bacterii, factori alergogeni si de mediu) sunt esentiale in stabilirea tratamentului adecvat pentru cel mic.

Cele mai multe cazuri de otita nu necesita internare. Tratamentul este ambulatoriu, la domiciliu, iar terapia este simptomatica. Doar cazurile severe, in care apar complicatii, necesita internarea copilului in spital.

Tratamentul otitei cauzate de virusuri

Cele mai multe cazuri de otita apar in urma unei viroze respiratorii a copilului, deci sunt cauzate de virusuri. Nu se trateaza cu medicamente, cu atat mai putin cu antibiotice. Doar simptomele pot fi ameliorate cu ajutorul medicatiei - febra cu antipiretice, durerile severe cu analgezice etc.

In rest, se recomanda repaus la pat, consum crescut de lichide pentru combaterea febrei si, dupa caz, decongestionante, pentru reducerea disconfortului creat de simptomele acestei infectii.

Tratamentul otitei cauzate bacterii

Otita medie cauzata de bacterii se trateaza cu antibiotice. Cel mai prescris tip de antibiotic la copii, pentru otita, este amoxicilina. Se administreaza oral, conform indicatiilor pediatrului. Formele mai usoare de otita bacteriana nu necesita tratament cu antibiotice orale. Pot fi vindecate cu succes prin administrarea picaturilor cu antibiotic in urechea infectata.  

Tratamentul otitei cauzate de alergii

Mai exista si cazuri de otite cauzate de alergii. Tratamentul acestora este asemanator cu cel al otitelor cauzate de virusuri. Insa in cazuri severe se poate apela si la administrarea de antihistaminice orale, pentru ameliorarea simptomatologiei.

Timpanostomia este o masura chirurgicala de tratare a otitei. Presupune drenarea lichidului din urechea afectata. Se recomanda doar in cazuri foarte grave, in care apar complicatii sau copilul nu raspunde la tratamentul conventional.

Cu cat este mai severa, cu atat otita poate afecta serios auzul copilului. In unele cazuri, se poate intampla sa apara si pierderea temporara a auzului. De aceea, un test al auzului, dupa terminarea tratamentului, este intotdeauna binevenit.

Parintii trebuie sa retina ca vizita medicala in caz de infectie a urechii este cruciala pentru prescrierea tratamentului corect la copil. Doar acesta poate diagnostica corect otita, stabili cauzele si tipul de tratament de care are nevoie.  

Copilul tau a facut vreodata otita? Ce tratament a urmat? Mai cunosti si alte masuri terapeutice pentru otita? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos! 

Taguri Infectii ureche copii

Articole recomandate

Citeste si despre