Articol scris de dr. Ana-Maria Vlad, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie.
Urticaria este o inflamatie cutanata care apare atunci cand o substanta chimica numita histamina este eliberata de celule mastocite din piele. Afectiunea se prezinta sub forma unor pete proeminente, rosii spre margine si albicioase spre interior, deseori insotite de senzatie de mancarime si arsura, si poate fi izolata la o parte a corpului copilului sau poate acoperi suprafete mai mari ale pielii.
Doamna doctor Ana-Maria Vlad, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, ne-a explicat ce trebuie sa facem in cazul in care cel mic prezinta un astfel de episod si cand este necesar sa ne adresam medicului.
De cele mai multe ori urticaria este o afectiune usoara, putin periculoasa, in multe cazuri, leziunile disparand de la sine, fara a fi nevoie de tratament. Daca este identificat, insa, un factor declansator, va fi necesara evitarea lui pe viitor.
Urticaria la copii: cand sa ne adresam medicului?
Daca este observata instalarea si extinderea rapida a leziunilor (sub o ora), umflarea buzelor, a limbii, respiratie dificila, suieratoare, este vital sa va adresati de urgenta camerei de garda a unui spital, deoarece acestea sunt semnele unui episod sever de urticarie ce necesita, probabil, spitalizare.
Tratamentul se bazeaza pe antihistaminice, indiferent de cauza. Sub tratament antihistaminic (clorfeniramin, cetirizina, desloratadina, terfenadina etc) leziunile apar din ce in ce mai putine, pana cand reactia urticariana se stinge complet.
Majoritatea copiilor cu urticarie nu vor repeta episodul, insa 20-30% pot dezvolta urticarie cronica sau recurenta.
Urticaria la copii: metode de preventie
Urticaria nu este cauzata intotdeauna de o reactie alergica, astfel incat preventia se poate face doar atunci cand este cunoscut si poate fi evitat elementul declansator (fie un alergen alimentar, fie factori de mediu care pot cauza probleme ale pielii: produse de ingrijire, sapun etc.).
Din pacate, in situatii dese urticaria este de natura idiopatica, ceea ce inseamna ca nu exista nicio cauza identificabila - aceste cazuri fiind de scurta durata si, de obicei, datorate infectiilor virale.
E adevarat ca in familiile cu antecedente alergice probabilitatea ca si copilul sa faca alergii e mai mare dar nu putem anticipa daca va face alegii si mai ales la ce va face alergie. In trecut aceasta "preventie" se baza pe evitarea stricta a potentialilor alergeni, precum alunele.
Studiile recente arata, insa, ca introducerea devreme si graduala a unui aliment cu potential alergizant induce mai degraba o toleranta pentru acel aliment, evitand alergia. Este inca un subiect controversat si intens studiat.