Borelioza sau boala Lyme reprezinta o infectie care mai este cunoscuta si sub numele de boala muscaturii de capusa. Ea se transmite prin intermediul capuselor care se gasesc frecvent in tufisuri, iarba sau chiar animale de companie. Copiii sunt cei mai expusi riscului.
Afla cum protejezi intreaga familie de muscatura de capusa, implicit de boala Lyme!
Boala Lyme: care sunt cauzele si cum se transmite?
Cauza principala a acestei boli o constituie bacteria Borrelia burgdorferi. Ea se intalneste de obicei la soareci si caprioare. Capusele reprezinta intermediarul intre bacterie si om. Acesta musca animalele infectate, iau bacteria si o transmit ulterior la om patrunzand in sange. Capusele Ixodes (asa se numesc) ajung cu usurinta la oameni pentru ca se regasesc in iarba, tufisuri si chiar pe animalele de companie si nu numai.
Capusele sunt foarte mici ca dimensiuni si sunt greu de observat cu ochiul liber. Cele mature au marimea unei seminte de susan, iar cele tinere a unei seminte de mac.
Botelioza nu este contagioasa. Ea nu se transmite de la om la om. Aceasta este transmisibila doar prin intermediul muscaturilor de capusa. Cei care fac boala nu capata imunitate. Ei pot face iar boala daca sunt muscati din nou de capuse.
Care sunt simptomele bolii Lyme?
Boala poate afecta mai multe zone si organe ale organismului. Se poate manifesta la nivelul sistemului nervos, articulatiilor, pielii si inimii.
Simptomele parcurg 3 stadii de aparitie:
Primul stadiu:
- initial, apare o iritatie rosiatica de forma circulara, ca un incel (la 1-2 saptamani de la infectie);
- aceasta iritatie are de obicei in mijloc un punct rosu si este inconjurata de piele curata;
- in prima faza, urticaria este asimptomatica, nu provoaca dureri sau mancarimi;
- poate fi resimtita o caldura usoara la atingere;
- ea dispare cam intr-o luna;
Al doilea stadiu:
- dupa faza urticariei, apare faza simptomelor, asemanatoare gripei – inflamarea nodulilor limfatici, oboseala, durerile de cap, durerile musculare;
- daca nu sunt tratate, simptomele dispar de la sine;
- dar exista cazuri in care infectia se raspandeste si in alte zone ale corpului, iar simptomele de oboseala si starea de rau persista;
Al treilea stadiu:
- a 3-a faza apare doar daca nu a fost deja depistata boala in primele 2 etape – acestea pot aparea oricand dupa muscatura capusei (poate sa apara la intervale de saptamani sau chiar ani) si includ probleme grave ca artrita, pierderi de momorie etc.
Boala Lyme poate afecta inima conducand la un ritm cardiac neregulat sau dureri toracice. Se poate raspandi la sistemului nervos provocand paralizie faciala sau intepaturi si amorteala in maini si picioare. Poate da nastere si durerilor intense de cap si rigiditatii gatului, care sunt semne de meningita.
Cum se trateaza boala Lyme?
Fiind o infectie bacteriana, boala Lyme poate fi tratata cu antibiotice. Se vor prescrie cure de 2-4 saptamani cu acestea. Cu cat e descoperita mai repede, cu atat se vindeca mai rapid si mai usor.
Poate fi prevenita boala Lyme?
Exista o serie de masuri care pot tine boala Lyme la distanta. Nu o poti preveni in intregime, dar poti diminua riscurile pentru intreaga familie. Daca petreci foarte mult timp in aer liber, trebuie:
- sa se poarte pantofiori cat mai inchisi, maneci lungi si pantaloni lungi;
- sa dai intreaga familie cu o lotiune de protectie impotriva insectelor; ai grija sa fie potrivita pentru varsta copiilor;
- sa purtati haine deschise la culoare, deoarece capusele se observa mai usor cand sar pe voi;
- sa ai grija ca micutul si ceilalti membri ai familiei sa aiba parul prins in codita sau sa aiba sapca pe cap; capusele sar adesea in par;
- sa nu se stea direct pe iarba cand mergeti in parc sau la iarba verde;
- sa verifici constant copilul de capuse dupa ce stati o perioada in aer liber; zonele preferate de capuse sunt: zona din spatele urechilor, axilele, spatele genunchilor, partea din spate a gatului, parul.
- spala bine toate hainele copilului si ale celorlalti dupa ce va intoarceti de afara.
Ce trebuie sa faci daca gasesti o capusa?
Trebuie mers rapid la medic. Acesta nu numai ca o va lua cu grija si sub supraveghere medicala, dar o va pastra pentru mai multe investigatii.
Daca vrei sa incerci sa o indepartezi tu, atunci trebuie sa iei o penseta, sa apuci strans capusa de cap sau de gura. Trebuie sa tragi constant, dar ferm de ea pana se desprinde. Imediat dupa aceea locul trebuie dezinfectat cu alcool.
Chiar si dupa ce este indepartata, tot trebuie sa mergi la medic. Nu se vor putea face imediat testele pentru borelioza. Dar vei fi tinuta sub supraveghere atenta, iar cam la o luna dupa muscatura ti se vor face teste de sange in vederea diagnosticarii bolii.