Indigestia este o afectiune frecventa in randul copiilor. Oricata grija ai avea in privinta alimentatiei copilului, nu poti face fata micilor razvratiri fara a-i da sa mai guste din cand in cand si din alimente mai putin permise. Copiii nu tin cont de regula mestecatului de mai multe ori inainte de a ingiti si infuleca adesea cantitati mari de mancare pe nerasuflate. De aici si pana la indigestie mai este doar un mic pas!
Ce este de fapt indigestia?
Indigestia este o tulburare alimentara care se mai numeste si dispepsie sau, mai popular fie spus, se spune ca atunci cand un copil sufera de indigestie i s-a aplecat sau s-a deranjat la stomac. Ea nu este practic o boala, ci mai degraba un disconfort cauzat de o asociere a mai multor simptome.
Ea difera intr-o oarecare masura de intoxicatia alimentara care este provocata de ingerarea de alimente alterate sau intoxicate.
Care sunt cauzele indigestiei la copii?
Ea apare atunci cand copilul mananca prea mult si prea repede, iar stomacul nu poate "suporta" acest flux de alimente si reactioneaza.
De asemenea, ea mai poate aparea daca copilul mananca fortat un aliment care nu ii place sau alimente in neconcordanta cu forta lui digestiva si care "cad greu la stomac".
Cum se manifesta indigestia?
Indigestia se manifesta printr-un complex de simptome:
-
balonare;
-
greata;
-
varsaturi;
-
arsuri gastrice;
-
ragaiala;
-
diaree;
-
dureri in partea superioara a abdomenului.
Cand este cazul sa mergi cu copilul la medic?
Indigestiile sunt frecvente la copii si trec destul de repede cu cateva masuri terapeutice la-ndemana. In unele cazuri insa, acestea se pot complica si pot provoca complicatii la nivel digestiv. De aceea este bine sa mergi cu copilul la medic daca:
-
dupa ce i-ai administrat tratamentul specific nu isi revine;
-
daca face febra;
-
daca nu vrea sa manance nimic;
-
daca da semne de deshidratare etc.
Cum ajuti copilul sa treaca peste indigestie?
Arsurile la stomac sunt unele dintre cele mai deranjante simptome in indigestie. De aceea ai putea lua in calcul antiacidele pentru a le ameliora. Inainte de a-i administra copilului si alte medicamente pentru alte simptome asigura-te ca ai avizul medicului.
Una dintre marile probleme pe care le intampini cand ai un copil care sufera de aceasta problema este alimentatia. Atunci cand copilul sufera de toate simptomele va avea probleme in a mai manca, ceea ce pentru parinti reprezinta o adevarata provocare. Adultii stiu ca trebuie sa manance in ciuda faptului ca au o stare de rau, insa copiii nu au aceasta abilitate si atunci te poti confrunta cu situatia in care nu va mai dori sa manance nimic. Mergi cu micutul la medic daca te afli in aceasta postura. El iti va oferi toate sugestiile necesare pentru a depasi problema.
Cum previi indigestia la copii?
-
invata copilul sa manance incet si sa mestece bine bucatile de mancare inainte de a inghite;
-
taie-i alimentele in cubulete cat mai mici;
-
evita pe cat posibil sa ii dai copilului alimente grase, prajeli si junk-food;
-
fa-i un program stabil de masa si incearca sa respecti cu regularitate orele;
-
invata-l sa stea corect la masa atunci cand mananca (pozitia corpului joaca un rol esential in procesul de digestie);
-
evita sa ii dai sa manance si sa bea inainte cu 3 ore de culcare.
Sursa foto: freepik