Ingrijirea dintilor - un zambet pana la urechi

/ / Modificat: 2024-10-01
Ingrijirea dintilor - un zambet pana la urechi

Alegerea periutei de dinti

periuta de dinti trebuie sa prezinte urmatoarele caracteristici:

  • capul sa fie mic, pentru a putea peria si dintii din zonele greu accesibile
  • perii sa fie din plastic, nu din par natural care, permite retentia de microbi. De asemenea, perii sa fie rotunjiti la varf (foarte important) si e mai bine sa fie moi decat foarte tari. Daca perii sunt tari, iar periajul se face in forta (dentina fiind relativ moale in comparatie cu smaltul), pot aparea leziuni la gatul dintelui, care vor duce la sensibilizarea acestuia.
  • manerul - nu conteaza daca este flexibil sau nu. Important este sa fie suficient de lung pentru a curata toti dintii. In cazul periutelor pentru copii, este recomandabil ca manerul sa fie mai gros - pentru ca ei sa-l poata prinde mai bine - si bineinteles mai scurt.
  • Periuta electrica

    Reprezinta o varianta binevenita pentru copii si batrani, care au probleme in efectuarea unui periaj corect, probleme legate de tehnica sau de durata periajului. Daca bugetul va permite, puteti achizitiona periute electrice de ultimul tip, studiile profesorului Saxer din Elvetia aratand ca ele sunt de 10 ori mai eficiente decat variantele clasice. In special, gincia reactioneaza stimulativ la periajul electric, activandu-si schimbul de ioni.

    Pasta de dinti

    Pasta de dinti serveste in principal la eliminarea placii dentare, adica a resturilor alimentare lipite de fetele dintilor. Pentru accentuarea efectului de curatare, in componenta pastei de dinti adeseori sunt adaugate substante abrazive, efectul anticarie fiind dat de prezenta combinatiilor de fluor. In urma studiilor, cele mai bune rezultate s-au obtinut la pastele care contin amine flourate.

    Pastele de dinti pentru adulti nu trebuie sa aiba mai mult de 15% fluor in compozitie, respectiv 0,03% cele pentru copii. Faptul ca pastele de dinti nu cad sub incidenta medicamentelor din punct de vedere legislativ nu impune afisarea compozitiei produsului pe ambalaje.

    Ata dentara

    Cu ajutorul atei dentare, impregnate sau nu, curatam zonele de sub si de deasupra zonelor de contact dintr dinti. La inceput s-ar putea sa va fie mai greu, dar dupa 3-4 folosiri, va veti obisnui. Ata trebuie folosita cel putin o data pe saptamana, de preferat in fiecare zi.

    Sursa foto: freepik

    Taguri Dinti copii Ingrijire dinti copii

    Articole recomandate

    Citeste si despre