Inevitabilele raceli sau rinofaringite se numara printre cele mai frecvente afectiuni care favorizeaza aparitia otitei medii acute la copii. De regula, forma usoara de otita nu e insotita de durere la nivelul urechii, fiind descoperita intamplator la examenul otoscopic. In aceste cazuri, tratarea infectiei respiratorii este suficienta pentru vindecare otitei.
In forma mai serioasa, otita medie acuta congestiva - apare si durerea, care poate atinge o intensitate considerabila. Sugarul este agitat, plange, isi freaca capul de perna sau duce mana la urechi, este febril.
De asemenea, pot aparea diaree sau varsaturi. Copilul mai mare spune ca "il doare urechea" (de obicei la copii, otita nu se manifesta intotdeauna in mod egal la ambele urechi).
Primul ajutor
Durerea si febra trebuie combatute cu antialgice sau antiinflamatoare, in doza corespunzatoare varstei. Pentru urechi se recomanda picaturi calde de medicamente, dupa care se acopera cu un tampon de vata.
De asemenea, aplicarea de caldura uscata peste urechea afectata ( de exemplu un saculet de sare) alina durerea. Daca durerea nu cedeaza, este posibil ca infectia sa avanseze si sa se acumuleze puroi in urechea medie, cu evolutie catre otita colectata ( un fel de abces al urechii medii).
In aceasta situatie, evacuarea puroiului este singura solutie pentru calmarea durerii si evitarea complicatiilor.
Interventia medicului
Evacuarea puroiului se face prin perforarea spontana a timpanului (atunci cand se poate observa o scurgere mucopurelenta, lucioasa), fie printr-o mica manevra chirurgicala de perforare a timpanului.
Atunci cand urechea "curge", vorbim de otita medie acuta supurata, care necesita tratament la un cabinet O.R.L. Toate formele de otita medie sunt insotite de hipoacuzie temporara, reversibila, de grade diferite.
La sugar, scaderea auzului trece neobservata si va fi recuperata dupa ce episodul infectios se vindeca. Copilul mai mare va spune, de regula, ca are "urechea infundata" sau "ceva in ureche". Dupa vindecare, senzatia de ureche infundata persista inca 2-3 saptamani.
Uneori, dupa acest interval de timp, copilul nu mai raspunde mereu cand este strigat, are tendinta sa se aseze aproape de sursa de sunet sau nu mai participa la toate jocurile, avand un aer absent.
Daca situatia se prelungeste, el pierde unele achizitii de limbaj sau nu mai castiga altele noi, fiind calificat, incorect "intarziat".
Polipii
In urma repetatelor infectii respiratorii, adeseori pe un teren alergic, tesutul limfatic din spatele valului palatin se dezvolta exagerat de mult, formand vegetatiile adenoide - asa numitii "polipi".
Ei blocheaza deschiderea trompei lui Eustachio, canal prin care urechea medie comunica cu rinofaringele. Astfel, urechea medie devine un sistem inchis, in care se acumuleaza un lichid seros care, in timp devine tot mai vascos.
In acest caz, este vorba de otita seroasa, al carei mecanism de producere este fizic, nu infectios. Pe de alta parte, aceste vegetatii suparatoare astupa si fosele nazale, ducand la manifestari precum nasul vesnic infundat, cu secretii nazale si respiratie aproape permanenta pe gura.