Prezenta sangelui in scaunul copiilor

/ / Modificat: 2023-05-12
Prezenta sangelui in scaunul copiilor

Scaunele care par uleioase, inchise la culoare sau cu urme de sange in ele sunt alarmante pentru parinti, dar nu reprezinta intotdeauna un semn de ingrijorare reala. Desi unele dintre ele sunt patologice si indica afectiuni prezente in sistemul digestiv, altele pot fi ocazionale si urmare a unei diete deficitare sau a sfortarii in timpul defecarii.

Sursele sangerarii rectale la copii

Exista 2 surse posibile de sangerare rectala la copii:

  • tractul digestiv superior (stomacul si intestinul subtire) – scaunele sunt uleioase si inchise la culoare;

  • tractul digestiv inferior (colonul, rectul si anusul) – scaune cu sange pe suprafata sau in componenta lui.

Care sunt cauzele prezentei sangelui in scaunul copiilor?

Daca o anumita culoare a scaunului poate trece neobservata de parinti si nu reprezinta un motiv de ingrijorare reala, prezenta sangelui ii baga in panica. Chiar si asa, nu intotdeauna prezenta sangelui reprezinta un motiv real de grija. Sangele poate fi in scaun sau pe suprafata sa, iar acest indiciu este esential in stabilirea sursei.

Scaunele cu sange in interior (sub forma unor firicele sau cheaguri) indica faptul ca exista o hemoragie la nivelulul tractului digestiv (gastrointestinal), in special in sau imediat sub stomac. Acestea pot fi cauzate de anumite iritatii locale, infectii sau inflamatii.

De asemenea, sangele isi poate face aparitia in scaunele copiilor la suprafata lui, atunci cand defecarea presupune sfortare, scaun voluminos si foarte tare si poate produce o fisura anala. E vroba de o crapatura fina in pielea anusului. In general, aceasta apare in urma constipatiei. In peste 90% dintre cazurile in care copiii prezinta sange in scaun este vorba de o fisura anala. In astfel de cazuri sangele este rosu aprins, scaunul prezinta doar cateva pete sau dungi pe suprafata lui.

O alta cauza pot fi polipii intestinali. Acestia sunt mici excrescente localizate la nivelul mucoasei intestinale. In acest caz pot aparea hemoragii rectale – prezente in interiorul scaunului si nu pe suprafata lui.

Uneori, prezenta sangelui in scaunul copiilor este data de infectii localizate la nivelul sistemului digestiv. Cea mai frecventa dintre ele este enterocolita acuta , o afectiune infectios inflamatorie caracterizata prin diaree (scaune frecvente, lichide, cu elemente patologice de tip mucus, puroi sau sange).

Invaginatia intestinala poate fi de asemenea vinovata pentru aparitia sangelui in scaunul copiilor mici. Ea se defineste prin alunecarea si patrunderea unei bucati din intestin intr-o alta subiacenta lui (imediat de sub ea). Este o situatie mai rar intalnita, cand tubul intestinal se pliaza ca o antena de radio, realizandu-se o obstructie locala. Este o afectiune medicala ce trebuie semnalata imediat medicului!

Cand trebuie sa mergi la doctor si cum se trateaza?

Trebuie sa consulti intotdeauna medicul atunci cand semnalezi urme de sange in scaunul copilului, fie ca e la suprafata sau in interiorul scaunului.

Tratamentul pentru aceasta problema se indica in functie de cauza exacta care a dus la aparitia sangerarii rectale. In principal, medicul va recomanda mentinerea unei consistente moi a scaunului copilului. Pentru aceasta medicul v-ar pute aprecsrie un laxativ usor si o dieta pe masura. De asemenea, un unguent sau o crema analgezica ar putea fi de ajutor pentru ameliorarea durerilor provocate de fisuri.

Taguri Scaunul la bebelusi Scaun copii

Articole recomandate

Citeste si despre