Apendicita este un sindrom abdominal determinat de inflamatia apendicelui ileocecal. Este o afectiune frecvent intalnita in copilarie si este considerata principala urgenta medicala abdominala cu care se preznta copiii sub 18 ani la medic. Spre deosebire de simptomele apendicitei care apar la adulti, manifestarile acestei afectiuni difera la copii, in functie de varsta. Afla care sunt principalele semne care ar trebui sa te alarmeze ca cel mic are apendicita!
Durere in partea inferioara dreapta a abdomenului
Principalul semn care ar trebui sa iti dea de gandit ca cel mic sufera de apendicita este durerea, mai intai difuza, cel mai adesea localizata in partea din dreapta jos a abdomenului. Uneori, durerea iradiaza si spre spate si coboara de-a lungul piciorului. De asemenea, piciorul drept cu greu poate fi indoit, deoarece durerea se acutizeaza la fiecare miscare a lui.
Senzatie de furnicaturi in picioare
Aceste dureri localizate la nivelul abdomenului inferior sunt adesea insotite si de senzatii de furnicaturi in membrele inferioare, in special in piciorul drept.
Apetit alimentar scazut si senzatie greata
Daca durerea abdominala este cauzata de apendicita, atunci ai putea constata ca cel mic nu are nici pofta de mancare. Greata sau varsaturile care pot aparea in cazul inflamarii apendicelui reprezinta principala cauza a scaderii apetitului alimentar.
Febra usoara
In cazul in care durerile abdominale sunt insotite de greata si de o crestere usoara a temperaturii corporale - pana pe la 38-39 de grade Celsius - atunci cresc sansele sa fie vorba de apendicita si copilul sa aiba nevoie de interventie chirugicala de urgenta pentru scoaterea apendicelui inflamat.
Urinari frecvente
Inflamarea apendicelui determina marirea acestuia in volum si exercitarea presiunii asupra vezicii urinare, ceea ce poate duce la aparitia senzatiilor dese de urinare. Copilul nu isi mai poate controla vezica cum trebuie si simte nevoia de a merge des la toaleta.
Umflare locala usoara
In cazul in care copilul se plange ca il doare in partea dreapta a abdomenului, jos, si observi si ca zona este usor umflata, atunci mergi cu el la medic, deoarece este apendicita. Umflarea apare din cauza inflamarii apendicelui.
In masura in care copilul suporta, incearca sa palpezi usor zona in care se afla apendicele. In situatia in care zona este tare sau rigida, sunt mari sanse sa fie vorba de apendicita. Este important sa mergi cu copilul la medic, la primele semne ale afectiunii.
Principala metoda de tratare a afectiunii este indepartarea chirurgicala a apendicelui. In cazul in care nu este depistata la timp si se agraveaza, apendicita se poate transforma in peritonita (ruperea apendicelui inflamat si imprasterea puroiului in cavitatea abdominala). Este o complicatie grava, care poate pune in pericol viata copilului.
Sursa foto: freepik