Cand esti insarcinata, alimentatia ta este extrem de importanta, copilul este hranit prin intermediul nutrientilor pe care ii primeste mama, asa ca atunci cand esti in supermarket si faci cumparaturi pentru cina nu mai trebuie sa te gandesti numai la tine, ci si la bebelusul din burtica.
Noi ti-am pregatit o lista cu 15 superalimente gustoase si sanatoase pe care ar trebui sa le introduci in dieta ta daca esti gravida.
1. Cereale pentru micul dejun, imbogatite cu vitamine si minerale
Aceasta optiune pentru micul dejun se face foarte simplu si rapid. Este foarte important ca in cele 9 luni de sarcina sa ai un aport mare din complexul de vitamine B (acidul folic face parte din acest complex). Un bol de cereale dimineata iti pot asigura o cantitate optima de vitamine, la care vei mai adauga bineinteles cu alte mese din zi. Medicii recomanda 600 de micrograme pe zi de vitamine, iar un bol de cereale imbogatite contin cam 400.
2. Fasole si linte
Femeile insarcinate au nevoie de 60 de grame de proteine, iar fasolele si lintea au un continut ridicat de proteine si fibre, fiind in acelasi timp si o sursa importanta de fier, acid folic, calciu si zinc.
Poti face supe crema de linte sau o poti folosi in diverse salate. Fasolea o poti gati oricum doresti, si o poti folosi in mod special in ciorbe cu multa verdeata.
3. Broccoli
Broccoli-ul este un aliment care iti va aduce nenumarate beneficii. Calciu, acid folic, vitamina C si antioxidanti, acestea sunt doar cateva dintre elementele pe care le va aduce aceasta leguma in dieta ta.
Este de preferat sa-l gatesti la abur pentru a-si pastra toate proprietatile si toate vitaminele, insa il poti manca si crud cu un dressing de smantana si putin usturoi, inlocuind astfel o gustare dintre mese.
4. Lapte degresat
Laptele degresat contine foarte mult calciu, un pahar reprezentand circa 30% din doza recomandata de calciu pentru femeile gravide, care este de 1.000 - 1.200 miligrame pe zi. Poti manca cerealele de la micul dejun de care iti spuneam mai sus cu lapte degresat sau poti sa bei cate un pahar intre mese.
5. Banane
Aceste fructe sunt cunoscute ca fiind o sursa importanta de potasiu, insa bananele contin si vitamine din complexul B, vitamina C si vitamina A, fier si calciu. In plus, potasiul ajuta la buna functionare a inimii, a rinichilor, a sistemului muscular si a sistemului nervos. Poti manca banane intre mese, ca si gustare, sau iti poti incepe ziua cu un smoothie din banane cu lapte degresat.
6. Carne slaba
In aceasta perioada, corpul tau are nevoie de mult fier pentru a face fata acestor 9 luni atat de solicitante. Carnea alba, asa cum este cea de curcan sau de pui este o sursa de fier, ce se absoarbe foarte usor in organism.
Poti manca piept de pui/curcan la gratar alaturi de o garnitura de brocolli, sau poti sa faci supe si ciorbe din acest tip de carne.
7. Branza
Branza maturata, asa cum este mozzarella sau cascavalul cheddar sunt surse importante de calciu. Branza proaspata nu este neaparat un aliment recomandat, fiind de preferat sortimentele maturate. In acelasi timp, branza contine multe proteina. Poti manca branza in sandvisuri la micul dejun cu paine de secara sau graham.
8. Oua
Si ouale sunt o sursa buna de proteine si alimente care nu ar trebui sa lipseasca din dieta unei femei gravide. Poti face omleta cu multe legume la care razi si putin cascaval sau poti manca oua moi fierte cu toast. O alta modalitate de a introduce oulale in alimentatia ta este sa le fierbi si sa tai felii de oua in salate.
9. Fulgi de ovaz
Fier, fibre si vitamina B1, acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care ti le poate aduce un bol de fulgi de ovaz cu lapte mancat la micul dejun. In magazine vei gasi fulgi de ovaz cu diverse arome si adaosuri, insa cel mai bine ar fi sa optezi pentru cei simpli sau un fructe deshidratate.
10. Spanac si salata verde
Cu un continut ridicat de acid folic si fier, spanacul si salata verde ar trebui avute in vedere de orice femei gravida, deoarece ii aduce numai beneficii atat ei cat si bebelusului din burtica. Fa salate de primavara cu multa verdeata, de preferat cumparata din piata, in plin sezon. Poti de asemenea sa folosesti spanacul la supe.
11. Paine din faina integrala
Inlocuieste paine alba cu painea integrala pentru a dobandi aportul necesar de fibre. Painea din faina integrala contine fier si zinc si de multe ori este lipsita de aditivi, spre deosebire de cea alba.
12. Portocale
Ca toate citricele, portocalele sunt bogate in vitamina C. Pe langa ea, portocalele mai contin si acid folic si fibre, iar o portocala iti va asigura si un procent ridicat de fluide in organism impiedicand deshidratarea.
13. Alunele, untul de arahide ai alte fructe oleaginoase
Alunele contin grasimi sanatoase si reprezinta o gustare excelenta in locul chipsurilor pline de sare. Discutam, bineinteles, de alunele neprajite si fara prea multa sare. Untul de arahide este si el un aliment foarte sanatos pe care il poti consuma la micul dejun. Nucile caju, migdalele, nucile pecan sau fisticul sunt si ele recomandate.
Ai mare atentie la aceste alimente insa, deoarece multe persoane sunt alergice la ele, asa ca daca ai avut vreodata o reactie alergica, oricat de mica, la alune sau nuci, evita-le in perioada sarcinii.
14. Alimente din soia
Daca esti vegetariana, poti sa-ti continui dieta pe care o aveai inainte sa ramai gravida, fara sa adaugi neaparat carne in alimentatie. Soia are un continut ridicat de proteine, putand fi din acest punct de vedere, un excelent inlocuitor pentru carne. Poti consuma lapte de soia in locul celui de vaca, tofu este si el un aliment foarte bogat in proteine.
15. Fructe uscate
Si fructele proaspete si cele deshidratate sunt niste gustari potrivite intre mese. Caise, curmale, smochine sau prune uscate vei gasi cu usurinta in orice supermarket si vei reprezinta un desert gustos in locul unor dulciuri rafinate.
Tu ce superalimente de acest fel mai stii? Cum le-ai introdus in alimentatia ta? Spune-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!