Daca vrei sa stii ce alimente sunt interzise in sarcina, esti pe drumul cel bun in ceea ce priveste planul tau alimentar. Pentru a asigura o buna nutritie in aceasta etapa, trebuie sa stii ce alimente trebuie excluse din dieta ta, mai ales din motive de siguranta alimentara care pun in pericol sanatatea ta si a bebelusului tau.
De ce exista alimente care nu pot fi consumate in timpul sarcinii?
Dr. Gil Mor si Dr. Ingrid Cardenas, prin analiza lor detaliata intr-un articol publicat in American Journal of Reproductive Immunology, scot in evidenta vulnerabilitatea femeilor insarcinate la anumite boli infectioase. Aceasta susceptibilitate este legata de modificarile sistemului imunitar pe care femeile insarcinate le experimenteaza ca parte naturala a sarcinii.
In aceasta perioada, sistemul imunitar al femeii se adapteaza pentru a tolera prezenta fatului, evitand astfel respingerea acestuia ca pe un corp strain. Cu toate acestea, aceasta adaptare poate face, de asemenea, ca femeile insarcinate sa fie mai predispuse la infectii si la boli de origine alimentara.
Alimentele care nu sunt permise femeilor insarcinate
1. Lapte nepasteurizat
Laptele crud de la orice specie animala poate infecta femeile insarcinate. Pentru ca nu este supus unor temperaturi cuprinse intre 70 si 90 de grade Celsius, aceste tipuri de lapte nu ucid bacteriile patogene care provoaca boli si care ar putea contamina produsul.
2. Branzeturi moi
Branzeturile moi sunt fabricate din lapte crud. Prin urmare, acestea au o valoare ridicata de apa in compozitia lor, care poate functiona ca un teren propice pentru dezvoltarea bacteriilor patogene. Ca si laptele crud, aceste branzeturi pot fi vehicule pentru intoxicatii alimentare.
3. Oua crude sau insuficient gatite
Atentie la unele preparate care contin oua crude sau insuficient fierte. Mai ales pentru ca acestea pot fi purtatoare de Salmonella, o bacterie care provoaca toxiinfectii alimentare.
4. Fructe si legume fara spalare corespunzatoare
Atat legumele, cat si fructele sunt expuse la diferite puncte de contaminare din momentul in care sunt recoltate. In timpul procesarii, depozitarii, transportului sau manipularii cu amanuntul, acestea sunt expuse la bacterii si paraziti patogeni.
5. Peste si crustacee crude
Pestele si fructele de mare crude, pentru a fi sigure pentru femeile insarcinate, trebuie gatite la 63 de grade Celsius, deoarece pot contine listeria si alti agenti care pun in pericol sanatatea femeii insarcinate si viata copilului. Sushi, cebiche, sashimi, stridii, scoici si scoici crude trebuie evitate.
6. Fructe de mare afumate
Afumarea la rece este o procedura care nu este sigura pentru femeile insarcinate. Temperaturile de afumare variaza intre 10 si 30 de grade Celsius, care nu garanteaza distrugerea listeriei si a altor bacterii patogene.
7. Sucuri nepasteurizate
Cel mai bine este sa evitati sucurile nepasteurizate, inclusiv sucurile proaspete si cele proaspat stoarse, a caror preparare scapa de sub controlul nostru.
8. Sunca maturata (nefiarta)
Academia Spaniola de Nutritie si Dietetica interzice consumul de sunca curata, cum ar fi sunca Serrano si sunca iberica, in timpul sarcinii. Acest lucru se datoreaza faptului ca acest tip de derivat este fabricat din carne cruda si nu exista nicio aplicare de caldura sau pasteurizare la fabricarea sa.
9. Carne de pui de curte insuficient gatite
Pentru unii oameni este un obicei sa manance carne de vita sau de pasare aproape cruda. Cu toate acestea, acest lucru ar trebui exclus in timpul sarcinii. Dupa cum am vazut, alimentele crude si carnurile de orice fel pot fi purtatoare de germeni si paraziti care dauneaza sanatatii mamei si copilului. Printre acestia se numara Salmonella, E. coli, Campylobacter, Listeria monocytogenes si Toxoplasma.
10. Aluat crud
Aluatul crud poate provoca imbolnaviri in timpul sarcinii, deoarece este preparat cu ou crud si faina cruda, care este un potential purtator al bacteriilor Salmonella si E. coli. De aceea, este indicat ca acesta sa fie bine gatit inainte de consum.
11. Pestele care contine mercur
Mercurul este un contaminant care se gaseste in pestii mari, cum ar fi rechinul, tonul rosu, pestele tigla, pestele tigla, stiuca, macroul si pestele spada. Consumul acestor pesti este interzis in timpul sarcinii, deoarece bebelusul poate suferi de leziuni cerebrale, probleme de vedere si de auz.
12. Germeni cruzi
Germenii, cum ar fi germenii de lucerna, ridichea, fasolea mung si trifoiul, care sunt adesea folositi in salate, ar trebui, de asemenea, evitati in dieta femeii insarcinate. Exista o mare probabilitate ca aceste mici germeni sa fie contaminati cu Salmonella, din cauza conditiilor umede in care cresc.
13. Pateu refrigerat
Asociatia Americana a Gravidei ne reaminteste ca produsele din carne tartinabile, inclusiv pateul refrigerat, pot fi contaminate cu bacteria Listeria. De aceea, se recomanda ca acestea sa fie conservate, in borcane sau pungi sigilate, care trebuie pastrate la frigider inainte de a fi descoperite.
14. Sandvisuri gata de consum
Acest tip de sandvisuri poate fi contaminat cu unele microorganisme daunatoare. Mai ales daca acestea contin legume, oua, carnati sau carne, a caror temperatura de gatire nu este cunoscuta. Prin urmare, este de preferat sa le prepari acasa.
15. Alimente ultraprocesate
Alimentele ultraprocesate trebuie evitate in timpul sarcinii, deoarece contin aditivi, zaharuri, sodiu, grasimi trans si calorii care sunt in detrimentul unei alimentatii sanatoase. Prin urmare, acestea impiedica un bun control al greutatii in sarcina si aportul de nutrienti necesari pentru cresterea copilului.
16. Bauturi energizante
Academia Americana de Nutritie si Dietetica recomanda evitarea bauturilor energizante din cauza valorii ridicate a cofeinei in timpul sarcinii si a cantitatii de ingrediente si aditivi din formula lor.
17. Infuzii din plante medicinale
O varietate de plante sunt contraindicate in sarcina, deoarece pot provoca travaliu prematur prin cresterea contractiilor uterine sau prin producerea de toxicitate la copil. Acest lucru este precizat intr-o analiza publicata in Journal of Medicine and Life.
18. Organe comestibile
Organe, cum ar fi ficatul sau rinichii, sunt un tip de carne care ofera cantitati bune de nutrienti cheie pentru sarcina. Insa acestea au si valori ridicate de vitamina A, care, consumate in exces, provoaca toxicitate in primul trimestru de sarcina.
19. Alcool
Serviciul National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie este categoric in a nu recomanda consumul de bauturi alcoolice in timpul sarcinii. Etanolul traverseaza placenta si reduce greutatea bebelusului, provoaca nasterea prematura sau un risc crescut de avort spontan.
FOTO: freepik.com