Potrivit studiilor, femeile pot consuma ciocolata in timpul sarcinii. Cercetarile arata ca bebelusii ai caror mame nu s-au abtinut de la ciocolata in sarcina, sunt mai activi si reactioneaza mai pozitiv, zambind si razand.
Ciocolata nu afecteaza organismul femeii insarcinate si nici fatul din pantece, daca este aleasa cum trebuie si nu este consumata in exces. De aceea trebuie sa tii cont de 3 elemente importante atunci cand savurezi acest deliciu.
Ciocolata contine cofeina
Daca iti place gustul de ciocolata si nu vrei sa renunti la acest dulce, mai ales de sarbatori, ar fi bine sa sari peste ceasca de cafea de la inceputul zilei. Ciocolata contine cofeina si, in timp ce cantitatea de cofeina din ciocolata este relativ scazuta, cantitatea poate creste odata cu inghitirea mai multor tablete. Continutul de cofeina difera in functie de sortimentul ciocolatei, asa ca este indicat sa alegi o tableta care sa contina cat mai putine ingrediente „nesanatoase”.
Ciocolata contine zahar si grasimi
Ciocolata este compusa, in principal, din zahar si grasimi. In timp ce femeile gravide ar trebui sa consume mai multe calorii decat femeile care nu sunt insarcinate, in cazul in care controlul caloriilor este legat de ciocolata, trebuie sa stii ca este important ca aceasta cresterea in greutate sa fie sanatoasa.
Daca suferi de diabet gestational sau ai antecedente de diabet gestational, cel mai bine este de a elimini ciocolata impreuna cu alti carbohidrati simpli.
Alege cu atentie ciocolata
Exista mai multe sortimente de ciocolata disponibile, mai ales de sarbatori. Unele bomboane de ciocolata sunt umplute cu diferite jeleuri si altele sunt dulci dar contin foarte putin zahar, oferind un gust amarui, mai bogat. Ciocolata neagra tinde sa aiba mai putine calorii decat dulciurile umplute, dar nu toate femeile gravide prefera gustul amarui al acestui tip de ciocolata. Daca mananci ciocolata cu lapte, ar trebui sa limitezi consumul la doar cateva patratele, comparativ cu cea amaruie.
Este perfect acceptabil pentru femeile gravide sanatoase sa manance ciocolata. In cazul in care exista afectiuni medicale care ar putea fi agravate prin consumarea unor cantitati mari de zahar sau de grasimi, cel mai bine este sa elimini aceste dulciuri din dieta zilnica.
*** Articol scris de Dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover, in cadrul Departamentului de Medicina Materno-fetala si Chirurgie Ginecologica Minim Invaziva si la Clinica ProVita. Mai multe detalii puteti citi pe www.dristoc.ro si pe pagina de Facebook facebook.com/DrSilviuIstoc.