Stilul de viata sanatos implica o dieta corecta, iar rigorile nutritionale devin si mai aspre atunci cand vrei sa aduci pe lume un copil. Buna dezvoltare a bebelusului depinde in foarte mare masura de hrana pe care o consuma mama, ceea ce inseamna ca orice graviduta este nevoita sa isi controleze mai atent alegerile in acest sens. Iata de ce este important sa cunosti acele alimente care favorizeaza avortul.
Desi meniul zilnic al unei femei insarcinate trebuie sa fie variat si suficient de consistent incat sa hraneasca suficient bebelusul, exista si o categorie de alimente care pot deveni toxice in perioada sarcinii.
Carnea, fructele de mare si ouale gatite insuficient
Carnea este o sursa importanta de proteine, motiv pentru care ea trebuie sa se regaseasca in dieta unei gravidute. Problema intervine atunci cand este consumata in stare cruda sau gatita insuficient, deoarece ar putea si gazda unor bacterii periculoase precum Salmonella si Listeria. Acesti paraziti pot provoca avortul in orice stadiu al sarcinii.
Cele mai periculoase tipuri de carne cu potential de infestare sunt carnea de pui sau de curcan. Fructele de mare (in special scoicile) si ouale crude (regasite in coca si cremele prajiturilor) se inscriu in aceeasi categorie.
Pestele
Oricat de sanatos ai auzit ca este sa consumi peste datorita vitaminelor si proteinelor pe care le furnizeaza, bebelusul tau ar putea fi in pericol din pricina mercurului pe care il poate contine carnea de peste (heringul, tonul, rechinul, calcalnul si pestele-spada sunt specii 100% interzise in timpul sarcinii).
Cofeina
Dupa mai multi ani de dezbateri aprinse, oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca o legatura intre consumul mare de cofeina si avortul spontan. O ceasca de cafea contine aproximativ 65 mg de cofeina, iar un pahar de suc carbogazos are in compozitia sa 20 de mg de cofeina. Substanta mai poate fi ascunsa si in randul ingredientelor unor alimente sau medicamente, asadar consulta cu atentie eticheta acestor produse.
Branzeturile slabe
Sortimentele de branza precum Brie, Feta, Camembert, Roquefort, Gorgonzola etc, care intra in categoria specialitatilor de import, sunt preparate in mare parte din lapte nepasteurizat. Prin urmare, se inscriu si ele in randul alimentelor cu risc de infectare.
Carnea conservata
Pastele din carne, pateul, preparatele la conserva si fructele de mare crude sunt considerate a fi periculoase pentru evolutia normala a sarcinii. Fructele precum ananasul sau papaya sunt de asemenea nocive pentru fat.
Alimentele spalate superficial
Igiena este esentiala in timpul sarcinii, de aceea este necesar sa speli cu mare atentie fructele si legumele inainte sa le mananci. Coaja acestora este deseori infestata cu bacteria E-coli, extrem de periculoasa in aceasta perioada vulnerabila.
Varza, conopida si alte legume cu frunze se curata scufundandu-le intr-un recipient cu apa calda, nu doar sub jetul de la robinet.
Produsele de fast-food
Produsele de fast-food care contin carne sunt reincalzite de mai multe ori si pot produce infectia cu Listeria monicytogenes, bateria care cauzeaza listerioza. Aceasta boala poate determina avortul, nasterea prematura sau alte probleme serioase de sanatate.