Fierul in sarcina este esential pentru producerea celulelor rosii de sange care duc oxigenul peste tot in corp. In timpul sarcinii fierul este si mai necesar pentru ca volumul de sange al mamei creste in timp ce sangele bebelusului se dezvolta si el.
Lipsa fierului poate cauza anemie, ceea ce inseamna ca celulele rosii de sange nu mai sunt capabile sa transporte oxigen in corp, ceea ce va rezulta intr-o stare de oboseala a organismului si in inabilitatea de a lupta impotriva infectiilor. Anemia in timpul sarcinii poate persista si dupa nastere si poate afecta si nivelul de fier al sangelui bebelusului.
Cele mai bune surse de fier sunt: carnea rosie, pestele si puiul, asa ca incearca sa introduci un aliment ce contine fier la fiecare masa.
Alimente bogate in fier
• Carnea de vita, carnea de miel, ficatul, carnea de pui inchisa la culoare;
• Sardinele;
• Cerealele forifiate cu fier;
• Painea integrala;
• Legumele boabe: mazare, linte, fasole;
• Legume verzi: broccoli, salata, ceapa verde, spanac;
• Alune caju;
• Seminte de floarea soarelui;
• Fructe uscate: piersici, prune;
• Cartofi copti;
• Oua.
Fierul din legume si fructe nu este absorbit la fel de usor ca fierul din produsele animale, dar poti sa maresti absobtia de fier din plante daca urmezi urmatoarele reguli:
• Mananca alimente bogate in vitamina C la aceeasi masa. Aceste alimente includ: portocalele, murele, kiwi, varza, broccoli, varza de bruxelles si rosiile.
• Mananca ori carne rosie ori pui sau peste la aceeasi masa.
Ficatul este bogat in fier dar ar trebui sa fie limitat la 50 de grame pe saptamana cel mult pentru ca el contine cantitati mari de vitamina A. Vitamina A consumata in exces poate fi daunatoare pentru fatul aflat in dezvoltare. Beta carotene insa, care este tot un tip de vitamina A si se gaseste in morcovi, este sigura chiar si in cantitati mari.
Pateul din ficat nu este recomandat in sarcina pentru ca este unul dintre alimentele care poate cauza listeria, o bacterie ce poate fi daunatoare fatului. Delicatesele din carne, ca sunca, salamul, somonul afumat, nu sunt recomandate din acelasi motiv.
Pentru a mentine o dieta bogata in fier:
• Include cel putin doua portii din urmatoarele alimente in fiecare zi: carne rosie, pui, peste, legume sau alune
• Alege painea integrala , cerealele si legumele verzi cu frunze in mod regulat.
Suplimentele de fier
In majoritatea cazurilor, femeile insarcinate care au o dieta alimentara echilibrata nu vor avea nevoie sa ia suplimente de fier. Unele femei insarcinate, insa, au probleme cu asimilarea fierului doar prin dieta alimentara si vor avea nevoie de suplimente pentru a nu se imbolnavi si pentru a proteja fatul.
Ele se pot simti rau din cauza lipsei de fier. Printre simptome se numara: oboseala, respiratia deficitara, ameteala si depresia.
Se pot face teste de sange pe parcursul sarcinii pentru a verifica daca exista o deficienta de fier. Daca este necesar, un supliment de fier va fi recomandat de catre medic. Riscul deficientelor de fier creste daca:
• Tii o dieta vegetariana
• Ai doua sarcini apropiate ca timp una de cealalta
• Ai greturi matinale severe
• Ai o dieta alimentara precara
• Ai avut anemie
Constipatia poate fi un efect advers cauzat de suplimentele de fier. Problema poate fi ameliorata daca maresti aportul de fibre si fuide si faci exercitii fizice usoare.
Fierul si calciu sunt „in competitie” pentru a fi absorbite de corp. Nu este o problema majora deoarece efectul este minim. Dar daca esti anemica si iei suplimente de fier si calciu ar fi bine sa le iei separat pentru a imbunatati ritmul absobtiei lor in organism.
Cafeaua si ceaiul, daca sunt consumate la masa, reduc nivelul de fier absorbit. In mod normal, aceasta nu este o problemma, dar daca ai anemie este bine sa bei cafea sau ceai intre mese, nu in timpul lor.