Legumele si fructele in sarcina

/ / Modificat: 2014-09-18
Legumele si fructele in sarcina

Legumele si fructele sunt alimentele care contribuie la mentinerea unei greutati optime in cele 9 luni, a unui nivel de energie ridicat si la functionarea optima a organelor, dar ajuta si fatul sa creasca si sa se dezvolte normal prin aportul de substante nutritive complexe cu care vin "la pachet".

Ce beneficii aduc fructele si legumele in sarcina?

Pe langa faptul ca iti asigura un tonus fizic si psihic excelent, cel care are cel mai mult de beneficiat este fatul din burtica. Elementele nutritive din fructe si legume favorizeaza cresterea si dezvoltarea optima a lui.

Vitaminele si mineralele care patrund in organism contribuie la crearea celulelor si tesuturilor fatului, la dezvoltarea vederii, a sistemului imunitar, oaselor si a danturii. Multe dintre ele, cum este si acidul folic, ajuta la prevenirea unor malformatii congenitale grave.

Un aport corespunzator de substante hranitoare te ajuta sa previi nasterea prematura, greutatea mica a bebelusului la nastere si alte complicatii care pot pune in pericol fatul.

Si sanatatea ta are de beneficiat, pentru ca avantajele se impart intre tine si micutul din burtica ta. Toate aceste minunatii nutritive regasite in legumele si fructele proaspete asigura functionarea optima a organismului si trecerea mai usoara peste greutatile din sarcina si de la nastere. Un organism puternic, inseamna o sarcina sanatoasa si un bebelus frumos si sanatos.

Ce fructe si legume sunt benefice pentru sarcina?

Sunt foarte putine alimente din aceste categorii care nu sunt recomandate in sarcina. Iar atunci cand sunt interzise sau recomandate cu precautie este din cauza ca provoaca arsuri la stomac, balonare, diaree sau alte afectiuni digestive usoare. Insa niciunul nu iti pune sarcina in pericol.

Unele dintre cele mai eficiente si recomandate fructe pentru sanatatea sarcinii

  • caise;
  • afine;
  • cirese;
  • pepene galben;
  • grepfruit;
  • struguri;
  • guava;
  • mango;
  • papaya;
  • kiwi;
  • pere;
  • ananas;
  • zmeura;
  • mure;
  • capsuni;
  • pepene verde etc.

Iata spre ce legume este recomandat sa te orientezi in cele 9 luni de sarcina, pentru ca atat tu cat si bebelusul din burtica sa fiti puternici si sanatosi:

  • sparanghel;
  • avocado;
  • sfecla;
  • ardei gras;
  • broccoli;
  • fasole verde;
  • andive;
  • mazare;
  • legume verzi (varza, salata verde, spanac, stevie);
  • patrunjel;
  • rosie;
  • cartofi dulci.

Ce portie de fructe si legume trebuie sa mananci zilnic in sarcina?

Un lucru este clar - fructele si legumele trebuie consumate zilnic. Portia indicata de specialisti este de 2 cesti de fructe si cam 3 de legume. Ce inseamna o ceasca? Avand in vedere ca nu toate legumele si fructele pot fi estimate in cesti, iata si cateva echivalente ale acestei masuri:

  • o ceasca de legume proaspete sau crude, dar taiate marunt;
  • 2 cesti de legume cu frunze verzi;
  • 1 ceasca de fructe proaspete, tocate marunt (ca la salata) sau din cele congelate ori la conserva;
  • 1/2 ceasca de fructe uscate;
  • 1 fruct mediu sau mare (1 portocala mare, 1 para medie sau grepfrut, 2 prune maricele, 1/2 mar mare);
  • 1 ceasca de 100 ml de suc de fructe, legume sau combinat, dar proaspat.

Pentru ca aportul nutritiv sa fie unul maxim, aceste fructe si legume trebuie combinate. Amesteca culorile legumelor in salate si alte mancaruri pentru a beneficia de cat mai multe substante nutritive o data.

Cel mai bine este ca legumele si fructele sa fie consumate proaspete, in stare naturala, dar la fel de bune sunt si cele congelate sau la conserva.

Taguri Fructe sarcina Legume sarcina Vitamine sarcina Alimente interzise sarcina Alimentatie sarcina Reguli alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre