Omega 3 in sarcina - care sunt benefice si care nu?

/ / Modificat: 2017-04-21
Omega 3 in sarcina - care sunt benefice si care nu?

Grasimile esentiale omega 3 reprezinta o parte importanta din nutrientii de baza in perioada de sarcina. In afara de beneficiile aduse organismului gravidutei, acestea ajuta la dezvoltarea corecta a fatului, consolidand formarea sistemului cerebral, a retinei si a sistemului nervos. Cu toate acestea, nu toate grasimile omega 3 sunt recomandate femeilor insarcinate. Afla care dintre ele sunt benefice si care nu.

Inainte de toate, este necesar sa faci o distinctie intre tipurile de grasimi esentiale omega-3 pe care le regasesti in anumite alimente. In acest fel, te vei asigura ca dieta pe care o alegi este 100% sigura pentru tine si pentru bebelusul tau.

Tipuri de omega-3

Exista trei tipuri principale de acizi grasi esentiali omega-3:

Acidul alfa-linolenic (ALA);
Acidul eicosapentaenoic (EPA);
Acidul docosahexaenoic (DHA).

Fiecare tip de acid gras omega-3 indeplineste cate o functie distincta in organism. Acidul alfa-linolenic (ALA) este "parintele" Omega-3 si nu poate fi produs in mod natural de corpul omenesc, ci preluat din alimente precum nucile si semintele de soia.

Organismul tau poate transforma mici cantitati din acidul ALA in acid eicosapentaenoic (EPA) si apoi in acid docosahexaenoic (DHA), insa procesul in sine nu produce schimbari importante la nivel functional. Cercetarile arata ca trupul omenesc poate genera doar 5-10% EPA si chiar mai putin DHA. Prin urmare, cea mai eficienta cale de a spori productia de EPA si DHA este sa consumi produse bogate in acesti nutrienti importanti.

Omega-3 in sarcina

Acizii DHA si EPA pot fi preluati din peste gras, ulei din alge sau din alte alimente bogate in proteine, precum laptele, sucul, painea si iaurtul.

Viitoarele mamici trebuie sa aleaga cu atentie tipul de peste pe care il consuma, deoarece anumite specii bogate in mercur (rechinul, pestele-spada, marlin) pot afecta dezvoltarea bebelusului nenascut. Alte tipuri de peste sunt permise doar intr-o anumita cantitate. ALA se gaseste in nuci si in uleiul vegetal de masline sau de soia.

Pestele este o sursa bogata de DHA datorita hranei pe care o consuma in salbatacie. Prin urmare, speciile crescute la pescarie nu contin in mod normal aceiasi nutrienti.

Gravidutele au voie sa consume in sarcina, fara restrictii, aproximativ 350 gr. saptamanal de somon, hering, sardine sau pastrav de apa dulce, asigurandu-si aportul necesar de DHA si EPA. Tonul alb este de asemenea permis, insa intr-o cantitate redusa, de maximum 120 gr. saptamanal.

Uleiul de peste

Produsele pe baza de ulei din peste pot fi periculoase pentru femeile insarcinate. Uleiul din peste si grasimile esentiale omega-3, luate impreuna, cresc riscul sangerarilor nazale si a hematuriei (prezenta sangelui in urina).

Uleiul de peste extras din ficat de cod contine cantitati mari de vitamina A si D, iar un aport prea mare al acestor substante poate insemna un adevarat pericol pentru evolutia normala a sarcinii.

Semintele de in

Semintele de in sunt recunoscute ca surse importante de acizi grasi Omega-3, insa specialistii recomanda ca femeile sa evite aceste alimente, in orice forma, in timpul sarcinii si al alaptarii. O serie de studii efectuate pe animale au aratat ca semintele de in pot fi periculoase in perioada gestationala.

Cu toate ca efectele concrete asupra organismului uman nu au fost inca stabilite, este intelept sa excluzi din alimentatie aceste surse de grasimi esentiale omega 3 in perioada prenatala si imediat dupa nastere.

Taguri Alimentatie sarcina Alimente interzise sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre