Cand ramai insarcinata, primul lucru de care trebuie sa ai grija este alimentatia.
In scopul crearii unei baze stiintifice obiective pentru imbunatatirea recomandarilor adresate femeilor insarcinate, un proiect european numit NUTRIMENTHE analizeaza, inca din anul 2008, efectele pe termen lung ale aportului anumitor substante nutritive asupra dezvoltarii cognitive, emotionale si comportamentale ale copilului. De la nastere si pana la noua ani si jumatate.
Aceste lucrari au evidentiat, de exemplu, ca furnizarea de acid folic poate reduce probabilitatea aparitiei unor probleme de comportament in timpul copilariei. Un alt rezultat arata ca, de exemplu, consumul de peste este benefic din mai multe motive: contine acizi grasi omega-3, esentiali pentru dezvoltarea neuronilor si, in plus, ofera iod, un nutrient care are un efect pozitiv asupra capacitatii de citire a copiilor evaluati la varsta de noua ani.
Un alt proiect european numit EARNEST a aratat ca o dieta sanatoasa in timpul sarcinii ofera protectie impotriva nasterilor premature, toxemiei sarcinii (preeclampsia) si depresiei postpartum si imbunatateste atat sistemul imunitar al nou-nascutilor cat si IQ-ul lor la cinci ani.
Dar, exista si alti factori care determina dezvoltarea mentala a copiilor: baza genetica a mamei si a copilului, varsta parintilor, nivelul educational, consumul de tutun si expunerea la poluarea mediului.
Alimentatia in primele luni
Suntem ceea ce mancam si de aceea alimentatia este cheia dupa nasterea copilului. Activitatea proiectului EARNEST releva faptul ca hranirea din primii ani de viata ar putea influenta tendinta spre obezitate, diabet, boli de inima, boala pulmonara cronica, functii cognitive.
Unul dintre studii a constatat ca micutii hraniti cu lapte matern sau formula cu un continut de proteine similar celui al mamei au sanse mici sa sufere de obezitate in viitor.
"Consilierea parintilor este esentiala pentru a promova importanta unei alimentatii bune in timpul sarcinii si in primii ani de viata ai copilului, inclusiv a alaptarii, daca este posibil, deoarece poate avea un efect pozitiv asupra sanatatii mintale si performantelor scolare in timpul copilariei," explica Cristina Campoy, cercetator la Universitatea din Granada si coordonatorul proiectelor.
O alimentatie sanatosa este esentiala in orice stadiu al vietii, dar in timpul sarcinii trebuie sa stii ca ceea ce mananca mama afecteaza copilul si dezvoltarea sa in viitor, deci este important sa tii minte ce alimente sunt de evitat in timpul sarcinii. Si nu numai atunci: alimentatia din primii ani ai copilului este cheia pentru o viata sanatoasa.