Atunci cand afla ca este insarcinata, fiecare femeie ar trebui sa fie mai atenta la alimentele pe care le consuma. Dieta zilnica ar trebui sa include mancaruri bogate in substante nutritive, care sa iti ofere energie si sa asigure o dezvoltare armonioasa a bebelusului.
O dieta echilibrata in timpul sarcinii ar trebui sa includa zilnic surse de proteine, vitamine si carbohidrati in proportii variabile. Pestele, fructele si legumele sau carnea slaba nu ar trebui sa lipseasca din meniul femeilor insarcinate. Insa sunt cateva alimente care vin cu un aport mai mare de substante nutritive decat altele si pe care multi le numesc superalimente.
Ce sunt superalimentele si cum le includem in dieta?
Multi nutritionisti nu sunt de acord cu termenul de superaliment, argumentand ca poate induce in eroare oamenii, care vor fi tentati sa creada ca acesta are proprietati miraculoase cand, de fapt, nu este asa. Cu toate acestea, termenul este folosit des, pentru a face referire la alimentele care aduc beneficii pentru sanatate si care ar trebui sa se regaseasca in orice regim alimentar echilibrat.
Iaurtul
Un aliment esential in aproape orice dieta, iaurtul contine proteine de calitate, vitamina D si bacterii probiotice, care au un rol important in tractul digestiv, imbunatatind tranzitul intestinal. Orice produs lactat obtinut prin fermentare este benefic, asa ca daca nu va place iaurtul clasic, il puteti inlocui oricand cu chefir, sana, iaurt de baut etc.
Fructele oleaginoase
Nucile, alunele, migdalele, caju - toate sunt alimente cu densitate nutritionala ridicata, adica este suficient sa mancati cateva pentru a beneficia de substantele nutritive pe care le au. Fructele oleaginoase reprezinta o sursa importante de proteina, acizi grasi de calitate (Omega 3) si alti nutrienti esentiali.
Potrivit unui studiu publicat in revista Nutrients, consumate in timpul sarcinii, acestea contribuie la o dezvoltare sanatoasa a sistemului nervos al fatului. Este de preferat sa alegeti nucile crude, nu prajite sau sarate.
Legumele
Leguminoasele, in special, contin o cantitate importanta de fibre, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal. De asemenea, ele sunt surse importante de fier si acid folic, esentiale in timpul sarcinii. Cu toate acestea, leguminoasele ca atare nu asigura o cantitate suficienta de proteine si de aminoacizi, asa ca este de preferat sa le consumam in combinatie cu proteine de origine animala sau cu cereale.
Pestele gras
Acesta se remarca printr-un continut ridicat de proteine si acizi grasi Omega 3 si Omega 6, importanti atat pentru mama, cat si pentru dezvoltarea armonioasa a bebelusului. In plus, contin o cantitate importanta de iod, indispensabil in functionarea glandei tiroide.
Cum consumam superalimentele si ce sa evitam?
Daca sunteti insarcinata, incercati sa includeti alimentele despre care am discutat mai sus in dieta voastra zilnica. Ele contribuie la sanatatea mamei, dar si a bebelusului care urmeaza sa vina pe lume si asigura un necesar de substante nutritive esentiale.
Cu toate acestea, sunt cazuri cand o dieta echilibrata nu poate sa asigure necesarul de vitamine si minerale, mai ales daca mama are carente de fier, calciu, magneziu etc.
In cazul in care va simtiti obosita, lipsita de energie sau ametita, in ciuda faptului ca aveti o dieta echilibrata, este cazul sa mergeti la medic. El va poate recomanda un set complet de analize si, in functie de rezultate, va poate prescrie suplimente alimentare.
Pe de alta parte, exista si alimente interzise in timpul sarcinii sau care trebuie consumate cu masura. Alcoolul, tutunul, branzeturile cu mucigai, carnea si ouale care nu au fost preparate termic in mod corespunzator - iata doar cateva exemple de lucruri de la care ar trebui sa va luati adio atunci cand aflati ca sunteti insarcinata. Dincolo de dieta echilibrata, nu uitati ca este important sa faceti miscare in timpul sarcinii.