Alimentatia raw in sarcina

/ / Modificat: 2014-09-23
Alimentatia raw in sarcina

Alimentatia raw este ca o sabie cu doua taisuri pentru sanatatea gravidelor. Desi regimul raw sau crudivor, format doar din hrana vie (nepreparata termic), incepe sa adune din ce in ce mai multe adepte in Romania, medicii avertizeaza asupra riscurilor la care se supun femeile atunci cand raman gravide.

Din cauza numarului tot mai mare de bebelusi cu carente de vitamine si minerale nascuti din mame adepte ale dietei raw, gravidele care sunt dedicate unei astfel de diete ar trebui sa fie supuse unor teste medicale suplimentare si ajutate sa compenseze pierderile nutritive pe care acest regim le determina in organism.

Iata care sunt avantajele, pericolele, dar si precautiile pe care trebuie sa le iei in considerare daca vrei sa urmezi o astfel de dieta atunci cand esti gravida.  

5 avantaje ale dietei raw in sarcina

1. Dieta raw este formata integral din alimente 100% naturale, consumate fara a fi procesate termic, ceea ce inseamna ca ofera organismului substante nutritive de cea mai buna calitate, nealterate sau risipite in urma gatirii pe foc.

2. Dieta raw este formata preponderent din legume, fructe, seminte, oleaginoase si cereale, adica dintr-unele dintre cele mai sanatoase si recomandate alimente pentru sarcina.

3. Dieta raw te tine departe de tentatiile nocive ale alimentelor de tip junk sau fast food ori de deserturile bogate in zahar si grasimi nesanatoase, care pot dauna sanatatii tale si sarcinii.

4. Alimentatia raw te ajuta sa controlezi mai usor cresterea in greutate din timpul sarcinii. Este formata din ingrediente slab calorice, dar extrem de hranitoare, ce instaleaza rapid senzatia de satietate, fara ca tu sa mai ai grija excesului de greutate.

5. Hrana vie este una dintre cele mai importante si utile surse de energie atunci cand esti gravida. Oboseala sau extenuarea reprezinta unul dintre cele mai persistente si coplesitoare simptome de sarcina. Nu este singurul simptom asupra caruia dieta raw are un efect terapeutic sau profilactic. Specialistii sustin ca alimentele vegane, nepreparate termic, contribuie si la combaterea disconfortului digestiv frecvent din sarcina, dar si a durerilor.

6 dezavantaje sau pericole ale dietei raw in sarcina

1. Desi sustinatorii acestei diete sunt de parere ca nu exista nutrient care sa nu poata fi procurat din hrana vie, cele mai multe gravide ajung sa sufere de carente serioase in proteine, calciu, acizi grasi Omega 3, acid folic, fier, vitamina B2 si alte substante hranitoare esentiale pentru dezvoltarea fatului. Dezechilibrele nutritionale apar frecvent in cazul in care meniul zilnic nu este conceput cu grija, astfel incat alimentele consumate sa acopere o cat mai mare parte a nutrientilor esentiali in sarcina.  

2. Deficientele nutritionale care pot aparea in cazul unui regim raw afecteaza nu doar cresterea si dezvoltarea fatului, ci si sanatatea ta. Te predispune la anemii severe, osteoporoza, dezechilibre hormonale si la alte boli severe.

3. Dieta raw te poate predispune la infectii care iti pot pune in pericol sanatatea si sarcina. Avand in vedere ca alimentele sunt intotdeauna consumate in stare naturala, "vii", exista riscul contaminarii cu diversi paraziti sau germeni.

4. Exista riscul ca o mare parte din nutrientii de calitate pe care ii consumi prin intermediul alimentelor raw sa nu fie absorbite corect in organism. Cea mai mare parte dintre nutrientii furnizati prin hrana "vie" se absorb in organism prin intermediul fibrelor. Cum singurele surse de fibre din aceasta dieta sunt de origine vegetala, este important ca acestea sa fie descompuse prin procesare termica pentru a putea ajuta la absorbtia nutrientilor in organism.

5. Exista si contraindicatii ale acestei diete in sarcina. De exemplu, gravidele care sunt la risc de osteoporoza, care sufera de anemii, probleme renale sau biliare, gastrita sau hipertensiune nu pot urma un astfel de regim crudivor vegetal.  

6. Risti sa nasti un bebelus cu greutate foarte mica, subnutrit si cu numeroase carente nutritionale, care pot duce la declansarea rahitismului, anemiei si a altor afectiuni severe in aceasta perioada delicata a copilariei lor.  

De ce trebuie sa tii cont daca vrei sa tii dieta raw in sarcina?

Femeile care nu au tinut dieta raw inainte de sarcina sunt sfatuite sa nu opteze pentru acest regim imediat dupa ce raman gravide, din cauza puternicelor dezechilibre nutritionale pe care le poate provoca in organism. Este recomandat sa incepi dieta raw cu cel putin sase luni inainte de conceperea copilului. In cazul in care erai adepta dietei raw si inainte de sarcina, poti continua regimul si pe parcursul sarcinii, avand grija insa la urmatoarele reguli si precautii:

  • discuta cu obstetricianul tau despre lipsurile nutritionale pe care aceasta dieta le determina in organism si despre modul in care iti pot afecta sarcina; apoi, mergi la un nutritionist si consulta-te cu el in vederea conceperii unui meniu cat mai variat si echilibrat, astfel incat sa acoperi toate nevoile nutritionale cauzate de eliminarea anumitor alimente din meniu, cum sunt majoritatea tipurilor de carne sau lactatele;
  • ai grija la produsele care pot contine urme de alimente crude ce iti pun in pericol sarcina: carne sau oua crude, lapte nepasteurizat, grau crud - intrucat te pot predispune la infectii cu paraziti ce iti pot afecta sever sarcina si sanatatea;
  • ia vitaminele prenatale cu sfintenie pe toata durata sarcinii; medicul iti va prescrie o formula de suplimente alimentare personalizata si concentrata in special pe nutrientii pe care dieta raw ii exclude sau ii include in portii mult prea limitate pentru a acoperi necesarul zilnic de care ai nevoie pentru tine si fat.

Cunosti femei care au tinut dieta raw in sarcina? A intampinat dificultati sau complicatii din cauza alimentatiei? Pe tine te-a tentat sa tii vreodata o astfel de dieta? Crezi ca gravidele isi asuma riscuri foarte mari atunci cand trec pe un regim exclusiv format din hrana "vie"? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Alimentatia in sarcina Alimentatia raw alaptare Alimentatia raw alaptare

Articole recomandate

Citeste si despre