Alimente sanatoase, perfecte pentru a fi consumate in primul trimestru de sarcina

/ / Modificat: 2022-01-18
Alimente sanatoase, perfecte pentru a fi consumate in primul trimestru de sarcina

In sarcina, mai mult ca oricand, este important ca fiecare femeie sa adopte o alimentatie sanatoasa si sa introduca in dieta zilnica alimente nutritive, pline de vitamine si minerale necesare bunei dezvoltari a fatului.

In primul trimestru de sarcina, ai nevoie de toate vitaminele si mineralele pe care le poti lua din alimentatie, pe langa suplimentele recomandate de medic. Dintre acestea insa, acidul folic, betacarotenul si vitamina A sunt deosebit de importante in acest stadiu incipient al dezvoltarii fatului. 

In plus, pentru multe gravide, primul trimestru de sarcina este si cel in care se confrunta cu greturile. Prin urmare alimentele sanatoase, usoare, si bogate in nutrienti sunt cele pe care trebuie sa le consume cu precadere. Iata cateva dintre alimentele care trebuie sa se regaseasca in mod constant in alimentatia ta daca esti o proaspata graviduta.

Pepene galben

Incearca sa consumi pepene galben, bine copt, mai ales daca este sezonul acestora. Acesta este bogat in folat si betacaroten.

Portocale

Portocalele, mandarinele sau clementinele reprezinta o gustare racoritoare si reconfortanta in timpul sarcinii. Acestea sunt bogate in acid folic si betacaroten. Majoritatea supermarketurilor ofera portocale usor de decojit pentru un plus de comoditate.

Smoothie de fructe

Un smoothie preparat cu mango sau piersici si lapte semidegresat sau iaurt neindulcit, plus I lingura de tarate, este un deliciu la inceput de zi. In plus, este o sursa excelenta de vitamina A si betacaroten, dar si de alte vitamine si minerale. 

Cereale din tarate fortificate

Cerealele din tarate fortificate contin acid folic si fier. In plus, sunt o gustare ideala, dar si un mic dejun ideal pentru zilele in care nu ai pofta de mancare. Adauga un pumn de cereale intr-un castron, cateva felii de banane (pentru acid folic, dar si pentru gust) si putin lapte normal sau vegetal, dupa preferinte.

Supa de spanac, broccoli sau mazare

Legumele verzi, cum ar fi spanacul, broccoli, mazarea si varza kale, sunt bogate in folat. Luati la serviciu o supa plina de legume. Pentru a-I da o aroma buna, adauga condimente naturale, si, in momentul servirii, poti adauga suc proaspat stors de lamaie. Adauga mai putina sare decat conumai in mod normal si foarte putin piper (daca nu poti renunta la el).

Suplimentul de acid folic si alimentele bogate in acid folic pe care le consumi ajuta la prevenirea aparitiei defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida, in cazul fatului.

Supa de dovleac, cartifi dulci si morcovi

Legumele portocalii sunt bogate in betacaroten. O supa cu cartofi dulci, dovleac si morcovi este excelenta in timpul primului trimestru de sarcina. In plus poate fi cu usurinta luata la pachet, la serviciu.  Adauga cateva seminte de floarea-soarelui sau de dovleac, pentru un plus de acid folic, fier si grasimi Omega-3.

Grasimile omega-3 sunt importante pentru cresterea si dezvoltarea creierului si a ochilor bebelusului.

Salata de sfecla rosie

Pentru un plus de acid folic si fier, rade sfecla cruda sau gateste-o la aburi, taiata felii, si adaug-o intr-o salata cu frunze de spanac si salata romana. Serveste-o cu zeama de lamaie si putin ulei de masline. 

Fierul din sfecla si spanac ajuta la producerea de globule rosii pentru copilul in crestere.

Salata de fasole

O gustare bogata in folat, fier si fibre, usor de transportat. Incearca fasole rosie sau neagra, bine fiarta, adauga porumb fiert si cateva legume, dupa preferinta (ardei gras, castravete, etc). Prepara un dressing din lamaie si ulei de masline si serveste-o ca atare. Fasolea rosie, porumbul si ardeiul gras rosu, contin betacaroten care este transformat in vitamina A de organism. Vitamina A este esentiala pentru dezvoltarea organelor, a sistemului circulator, respirator si nervos al bebelusului dumneavoastra. De asemenea, va ajuta sa luptati impotriva infectiilor.

Salata de orez integral

Orezul brun (integral) este plin de acid folic, fibre si fier. Consuma-l fiert si adauga morcov ras, ardei gras taiat marunt si un dressing cu lamaie si ulei de masline. In acest fel vei avea un preparat usor, perfect pentru zilele in care greturile nu iti dau pace, dar vei beneficia si de un betacaroten.

Pe tot parcursul sarcinii este indicat sa inlocuiesti orezul normal cu orez brun, pentru plusul de minerale pe care acesta il contine.

Oua fierte tari

Ouale fierte tari contin vitamina A si acid folic si sunt o sursa buna de fier. Ai grija insa sa le fierbi 8-10 minute, penrtu a fi foarte bine fierte.  

Omleta sau frittata cu spanac

O omleta cu spanac sau o fritatta cu spanac, sparanghet, kale sau broccoli, sunt ideale in timpul sarcinii. Sunt hranitoare, satioase si pline de vitamine. Asigura-te insa ca in momentul prepararii sunt foarte bine patrunse. Ai grija insa ca oul sa fie gatit complet si foarte bine inchegat. 

Ardei grasi si morcovi cruzi

Ardeii grasi si morcovii cruzi sunt plini de betacaroten. Taie legumele in bastonase si consuma-le oricand simti nevoia sa rontai ceva. In plus, sunt ideale pentru a fi consumate cu humus, avocado, etc. 

FOTO: pexels.com

Taguri Alimentatia copilului Alimentatia in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre