Daca te gandesti sa mananci fulgi de ovaz la micul dejun, la cina sau ca gustare, este o alegere excelenta! Daca astepti un copil, este important sa alegi alimente sanatoase. De aceea, te invitam sa afli care sunt beneficiile fulgilor de ovaz in sarcina.
In urma cu peste 20 de ani, Administratia americana pentru Alimente si Medicamente (FDA) a recunoscut-o ca fiind un aliment cu beneficii pentru sanatate datorita calitatii fibrelor sale. Datorita aromei si texturii lor moi, fulgii de ovaz continua sa fie o alegere populara la micul dejun. Daca nu este preferatul tau, te sfatuim sa faci un efort, pentru ca iti poate aduce beneficii in ceea ce priveste transportul nutrientilor cheie si ameliorarea unor simptome in timpul sarcinii.
1. Furnizeaza proteine in cantitate si de calitate
Un articol publicat in Journal of Food Science and Technology explica faptul ca, continutul de proteine al ovazului crud variaza intre 11 si 15 %. Acesta este dominat de lizina, un aminoacid esential, care este abundent in lapte. Acest lucru echilibreaza proteinele din punct de vedere nutritional si ii sporeste calitatea in comparatie cu alte cereale.
2. Contine valori ridicate de fibre
Cantitatea totala de fibre din ovazul crud este de 10 grame, conform tabelului nutritional al USDA. In cadrul acesteia, predomina beta-glucanul, un tip de fibre solubile care ofera beneficii pentru sanatate.
3. Furnizeaza carbohidrati care imbunatatesc sanatatea intestinelor
Ovazul contine un tip de carbohidrati numiti "amidon rezistent" care nu este digerat ca amidonul normal si actioneaza ca un tip de fibre. Potrivit Johns Hopkins Medicine, acesta poate actiona ca hrana pentru bacteriile bune care traiesc in intestinul gros (prebiotice). In acest fel, imbunatateste sanatatea intestinala.
4. Au un continut scazut de calorii
Nu este nevoie sa iti faci griji cu privire la caloriile suplimentare din ovaz. In ciuda faptului ca este o cereala, o buna parte din carbohidratii sai sunt fibre si amidon rezistent care nu sunt digerate. In plus, tabelul USDA indica faptul ca valoarea grasimilor este mai mica de 2 grame la 100 de grame de ovaz fiert.
5. Este un vehicul pentru micronutrienti
O ceasca de fulgi de ovaz fierti este o sursa de minerale si vitamine care ajuta la procesele metabolice ale proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Acesta furnizeaza magneziu (34 miligrame), fosfor (84 miligrame), fier (2 miligrame), zinc (1,3 miligrame) si seleniu (13 micrograme). Cele mai importante vitamine sunt vitaminele din complexul B si acidul folic.
FOTO: freepik.com