Broccoli vs. Conopida: Care este cea mai sanatoasa optiune?

/ / Modificat: 2022-02-01
Broccoli vs. Conopida: Care este cea mai sanatoasa optiune?

Broccoli si conopida sunt doua legume crucifere comune care sunt adesea comparate intre ele. Nu numai ca ambele apartin aceleiasi familii de plante, dar au si cateva asemanari in ceea ce priveste nutritia.

Insa, pe langa toate aceste asemenari exista si cateva diferente notabile.  Iata, asadar, care este diferenta dintre aceste legume, dar si care este cea mai sanatoasa optiune din punct de vedere nutritional.

Broccoli vs. conopida: Diferenre nutritionale

Broccoli si conopida sunt amandoua sarace in calorii si abunda intr-o varietate de vitamine si minerale importante. Ambele sunt bogate in fibre, un nutrient important care sustine sistemul digestiv dar si pentru a controla nivelul de zar din sange, contribuind totodata la sanatatea inimii.

De asemenea, ambele contin o cantitate important de vitamina C, care este implicata in formarea oaselor, functia imunitara si vindecarea ranilor.

In plus, sunt bogate in micronutrienti, inclusiv in folat, potasiu, cupru si mangan.

Iata cum se compara broccoli si conopida din punct de vedere nutritional:

Desi exista multe asemanari nutritionale intre cele doua legume, exista si cateva diferente importante. De exemplu, broccoli contine o cantitate mai mare din vitaminele C si K, in timp ce conopida ofera ceva mai mult acid pantotenic si vitamina B-6.

In ciuda acestor diferente infime, ambele pot fi un adaos nutritiv la o dieta sanatoasa si echilibrata.

Atat broccoli cat si conopida sunt sarace in calorii si bogate in fibre, cu cantitati diferite de acid pantotenic si vitaminele B-6, C si K.

Beneficii pentru sanatate

Atat broccoli, cat si conopida au fost legate de o serie de beneficii potentiale pentru sanatate.

Continutul de antioxidanti: Atat broccoli, cat si conopida sunt bogate in antioxidanti, care sunt compusi benefici ce pot diminua deteriorarea celulelor, reduc inflamatia si protejeaza impotriva bolilor cronice. De exemplu, sulforafanul si indol-3-carbinolul sunt doi antioxidanti bogati in sulf care se gasesc in mod obisnuit in legumele crucifere, cum ar fi conopida si broccoli.

Conopida este, de asemenea, o sursa buna de alti cativa antioxidanti, inclusiv acidul protocatechuic, acidul cumaric si acidul vanilic. Pe de alta parte, broccoli este bogat in luteina si zeaxantina, ambele importante pentru sanatatea ochilor.

Prevenirea cancerului

Broccoli si conopida contin o cantitate concentrata de antioxidanti, ceea ce ar putea ajuta, potential, la protejarea impotriva anumitor tipuri de cancer. Unele cercetari sugereaza ca un consum regulat de legume crucifere, cum ar fi broccoli si conopida, ar putea fi asociat cu un risc mai mic de cancer.

Un studiu efectuat pe un esantion de 1.950 de femei a constatat ca un consum mai mare de legume crucifere a fost strans legat de un risc semnificativ mai mic de a dezvolta cancer ovarian.

Potrivit altor studii efectuate de-a lungul timpului, legumele crucifere au fost, de asemenea, legate de un risc mai mic de cancer de stomac, de san, colorectal, pulmonar si de prostata.

Sanatatea inimii

Unele cercetari sugereaza ca adaugarea catorva portii de broccoli sau conopida in dieta poate imbunatati sanatatea inimii. Acest lucru se datoreaza faptului ca ambele legume contin cantitati comparabile de fibre, un nutrient esential care poate reduce nivelul colesterolului si al tensiunii arteriale - ambii fiind factori de risc pentru bolile de inima.

FOTO: pexels.com

Articole recomandate

Citeste si despre