Multe femei insarcinate au diverse pofte pe parcursul celor noua luni de sarcina. In timp ce unele poftesc la alimente banale, altele povestesc ca au tot felul de pofte care mai de care mai ciudate. Dintre toate, pofta de muraturi este frecventa in randul femeilor insarcinate si multe dintre viitoarele mamici afirma ca ar manca in fiecare zi diverse sortimente de muraturi. De unde vin aceste pofte si cat de sigur este sa ni le satisfacem?
In timp ce unii spun ca poftele in sarcina sunt doar mofturi si ca totul porneste de la creier, nevoia de a consuma intr-un anumit moment un aliment sau altul are explicatii logice. In primul rand, hormonii ar putea fi „de vina” pentru aparitia unor pofte. In primul trimestru de sarcina, creste nivelul de estrogen si progesteron, iar multe gravide se confrunta cu greturile si nu prea pot sa manance asa cum si-ar dori. Incepand din al doilea trimestru, corpul se adapteaza la nivelurile crescute de hormoni, iar femeile incep sa aiba un apetit crescut. O posibila explicatie pentru aparia poftelor este ca organismul recupereaza in aceasta perioada nutrientii pe care nu i-a primit in primul trimestru.
O schimbare cu care se confrunta majoritatea gravidelor este sensibilitatea crescuta la mirosuri. La aceasta se adauga alterarea gustului si sensibilitatea scazuta la sare. Se crede ca aceste modificari ajuta organismul sa se protejeze de alimentele cu potential toxic pentru sarcina. Nu este, asadar, neobisnuit ca unele alimente care iti placeau inainte sa ti se para de-a dreptul respingatoare, iar mancaruri pe care nu le consumai frecvent inainte de sarcina sa fie pe lista de preferinte acum.
Pofta de muraturi in sarcina poate trada si o carenta de sodiu. Se spune ca, odata cu cresterea volumului de sange din organism, in timpul sarcinii, creste si nevoia organismului de sodiu, de aici pofta de muraturi si de alimente sarate, in general.
Cat de sigur este sa consumi muraturi in sarcina?
Este recomandat ca, atunci cand ai o pofta, sa ti-o satisfaci, fie ca esti insarcinata sau nu. Insa nu este recomandat sa faci excese. In general, muraturile pot fi consumate in siguranta in timpul sarcinii, spun specialistii. Acestia atrag atentia insa asupra faptului ca excesul de sodiu poate duce la retentia de apa, problema cu care oricum se confrunta multe femei insarcinate. Deci, daca aveti aceasta probleme cu retentia de apa, ar putea fi recomandat sa nu exagerati cu muraturile in sarcina. De asemenea, sodiul in exces poate duce la cresterea tensiunii arteriale.
In ceea ce priveste efectele benefice, muraturile contin o cantitate semnificativa de vitamina K, importanta pentru ca ajuta la coagularea sangelui si la mentinerea sanatatii oaselor. Zeama de la muraturi contine o cantitate mare de vitamina C, nutrient important mai ales in timpul sarcinii.
Specialistii recomanda ca femeile insarcinate sa consume mai degraba muraturi in otet si nu in saramura, pentru a evita excesul de sodiu. In plus, se recomanda sa fie atente la provenienta muraturilor: cele mai sigure sunt cele din magazine, pentru ca sunt sterilizate si pasteurizate. Cele facute in casa pot fi surse de bacterii periculoase, daca nu au fost sterilizate corespunzator. Femeile insarcinate sunt de 10 ori mai expuse la infectia cu Listeria, atrag atentia specialistii.
FOTO: Freepik