Cata cafea poti sa bei cand esti gravida

/ / Modificat: 2019-08-29
Cata cafea poti sa bei cand esti gravida

Cand esti insarcinata, ai tendinta sa fii mai constienta de sanatatea si de dieta ta. Renunti la alcool ori la alimente care nu au fost foarte bine preparate termic, precum branza, carne sau oua.

Ce zici, insa, de cofeina? Trebuie renuntat si la cafeaua de dimineata sau la alte produse care contin cofeina?

Cofeina este un ingredient care se regaseste in multe bauturi, alimente si gustari. Tocmai de aceea, chiar si sa vrei ar putea fi dificil sa eviti total cofeina. Din fericire, nu trebuie sa iti faci prea multe griji cu privire la consumul unei cantitati mici sau moderate de cofeina in fiecare zi. Cantitatea de pana in 200 de miligrame pe zi este sigura pentru o gravida, sustin experti ai American Congress of Obstetricians and Gynecologists (ACOG). Aceasta se regaseste in aproximativ doua cesti de cafea.

Cum afecteaza cofeina femeia gravida

Chiar daca in timpul sarcinii dureaza mai mult eliminarea cofeinei din organism, femeile gravide pot tolera de obicei o cantitate mica pana la moderata de cofeina. Cu toate acestea, unele femei care nu au avut probleme cu cofeina inainte de sarcina pot descoperi ca aceasta le provoaca neplaceri. Este posibil ca femeile care inainde de a ramane gravide iubeau la nebunie cafeaua de dimineata, acum a nu se mai poata atinge de ea pentru ca nu ii mai suporta gustul sau mirosul.

Totusi, daca te numeri printre cele care nu pot rezista fara o cafea dimineata sau la amiaza, tine cont ca aceasta poate avea si reactii adverse:

  • Este stimulent. Cofeina creste ritmul cardiac si tensiunea arteriala. S-ar putea sa te tina treaza si sa iti ofere mai multa energie decat ti-ai dori. Prea multa cofeina iti poate crea o stare de neliniste si chiar insomnie.
  • Este diuretic. Asta inseamna ca elimina apa din corp. In cantitati moderate e putin probabil sa provoace deshidratare.
  • Creeaza dependenta. Band cafea in mod regulat, organismul se obisnuieste cu cofeina. Daca te opresti brusc, poti prezenta simptome de sevraj, care includ dureri de cap, iritabilitate si oboseala.

Cum afecteaza fatul

Cofeina traverseaza placenta si isi continua drumul catre fat. Aflat intrauterin, corpul copilului este in plin proces de formare. Ficatul, creierul si sistemul nervos sunt imature si nu pot face fata cofeinei la fel cum ii poate face fata un adult.

  • Cofeina stimuleaza fatul, astfel incat e posibil sa simti ca bebelusul devine mai activ la scurt timp dupa ce ai baut o ceasca de cafea.
  • Poate creste ritmul cardiac al bebelusului si poate provoca batai neregulate ale inimii.
  • Este dificil pentru copilul in curs de dezvoltare sa elimine prea multa cofeina din corpul sau. Odata cu consumul continuu de cantitati mari de cafeina, aceasta se poate acumula in corpul fatului. Dupa nastere, copilul poate prezenta simptome de sevraj, inclusiv iritabilitate, tremur si tulburari de somn.

De multe ori femeile se intreaba daca cofeina poate provoca anomalii, pierderi de sarcina, travaliu prematur sau alte probleme legate de nastere. Potrivit studiilor, cantitatile mici de cofeina nu par sa le creeze probleme femeilor insarcinate sau bebelusilor lor. Doar in doze foarte mari, cofeina devine o problema, putand crea malformatii. De asemenea, poate duce la avort spontan sau la travaliu precoce.

Cofeina este un ingredient comun in multe alimente si bauturi. O ceasca de cafea contine in jur de 95 de miligrame de cofeina. Una de ceai negru contine 40 mg, iar una de ceai verde, 20 mg.

Taguri Cafea in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre