Alimentatia gravidei are un impact puternic asupra modului in care se dezvolta fatul in sarcina. Exista doua capcane alimentare in care cad gravidutele adesea: au impresia ca pot consuma absolut orice tip de aliment si ca este nevoie sa manance pentru doi. Gresit, spun specialistii, care sustin ca o dieta adecvata in sarcina trebuie sa se concentreze mai mult pe alimente care contin nutrienti esentiali pentru aceasta perioada, pentru ca fatul sa creasca corespunzator, iar organismul mamei sa fie suficient de puternic pentru a sustine sarcina!
Alimente recomandate in sarcina
Dieta din timpul sarcinii trebuie sa fie cat mai echilibrata. Chiar daca ai voie sa consumi majoritatea categoriilor de alimente, este bine sa stai departe de cateva tipuri de produse.
Alimente precum peste cu continut ridicat de mercur, produse din carne cruda, lactate nepasteurizate sau oua gatite insuficient ar putea determina aparitia unor complicatii de sarcina.
Iata cele mai sigure si recomandate alimente in sarcina, datorita continutului nutritiv pe care-l au, esential pentru dezvoltarea fatului si intarirea organismului tau!
Avocado: este bogat in vitamina C, B6 si acid folic; nu se recomanda excesul, din cauza continutului crescut de grasimi, care favorizeaza ingrasarea;
Broccoli: continutul crescut de calciu, dar si de vitamina A si C sau acid folic, il face un candidat redutabil pentru dieta din sarcina;
Linte: bogata in proteine si acid folic, dar si in vitamina B6 si fier, lintea este un aliment care merita integrat in meniul tau cand esti gravida;
Oua: este alimentul care contine proteinele cele mai de calitate, dar si o cantitate impresionanta de calciu si acizi grasi Omega 3, esentiali pentru dezvoltarea cerebrala a fatului;
Iaurt: lactatele sunt alimente de baza in sarcina; iaurtul este unul dintre cele mai la indemana si apreciate produse din aceasta categorie; bogat in calciu, proteine si acid folic, iaurtul merita integrat in meniul tau zilnic;
Spanac: spanacul este una dintre legumele verzi cu un continut nutritiv variat si bogat in acid folic, fier, vitamina A si calciu, esentiale pentru dezvoltarea fatului si intarirea organismului tau in sarcina;
Ovaz: ovazul este una dintre cerealele care indeplinesc toate calitatile pentru a-si merita locul in dieta de sarcina - bogat in fibre, complex de vitamine B, fier, dar si alte minerale, ovazul este unul dintre alimentele de baza ale acestei perioade;
Carne: nu este doar o sursa esentiala de proteine, ci si de fier, si este unul dintre alimentele care nu trebuie sa lipseasca din meniul de gravida; incearca sa consumi carne de curcan, pui, peste, vita si sa eviti carnurile foarte grase.
Nevoi nutritionale in sarcina
Nu poti manca chiar orice doresti in sarcina si nici nu este nevoie sa dublezi portiile, doar pentru ca in burtica ta creste un bebe. Sunt doua dintre pretextele pe care le folosesc adesea gravidele pentru a scapa basma curata cand incearca sa justifice kilogramele in exces acumulate in timpul sarcinii!
O graviduta trebuie sa consume in jur de 2500 de calorii zilnic. Dar mai important decat numarul de calorii este ca dieta ei sa fie echilibrata, iar prin alimentele pe care le consuma sa asigure nevoile nutritionale ale organismului ei si al lui bebe.
Dieta gravidei trebuie sa contina alimente din toate categoriile:
- lactate;
- fructe;
- legume;
- carne;
- oua etc.
Specialistii sustin ca aproximativ 10% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din alimente bogate in proteine: carne, peste, oua, lactate, iar aproape 35% din aportul din alimente cu grasimi: unt, uleiuri, lactate si fructe oleaginoase.
In jur de 55% din dieta zilnica ar trebui sa fie formata din alimente bogate in carbohidrati, nutrienti esentiali in sarcina, care se gasesc in special in produse de panificatie, paste, cartofi, cereale etc.
Recomandari pentru viitoarea mamica
Grija pentru kilogramele in plus trebuie sa fie in mintea ta inca de cand ai aflat ca esti gravida. Si asta pentru ca exista un numar maxim de kilograme pe care ai voie sa le iei in timpul sarcinii: 12-15 kg.
Iar daca ne gandim ca primul trimestru este bantuit de greturi matinale si varsaturi, nu ar trebui sa fie foarte dificil de respectat acest lucru. "Ce sa mananc?" Dieta este individualizata in functie de particularitatile sarcinii. In principiu, alimentatia trebuie sa abunde in proteine si vitamine, necesare unei bune dezvoltari a fatului.
Din dieta viitoarei mamici nu trebuie sa lipseasca vitaminele - atat cele naturale - din fructe si legume crude, carne, lactate bine preparate termic, cat si preparatele vitaminice speciale pentru sarcina, care aduc cantitatile necesare din fiecare vitamina si mineral, inclusiv acidul folic, ce previne aparitia problemelor de tub neural.
Singura vitamina care se poate acumula in organism, producand malformatii la fat, este vitamina A; de aceea trebuie folosite in timpul sarcinii numai acele preparate vitaminice speciale pentru sarcina si alaptare!
Daca esti o gravida care are tendinta de a "pune" mai mult decat e necesar, iti amintesc ca exista cateva idei preconcepute legate de sarcina ce se cer demitizate.
In primul rand, nu trebuie sa mananci pentru doi, ci trebuie sa mananci mai consistent decat de obicei. Astfel, in fiecare zi este bine sa manaci un ou fiert tare, 200 gr carne pui sau vita fiarta sau fripta, 1 l de lapte, cat mai putina paine - si dulciuri concentrate, fructe si legume la discretie, de preferat crude - sunt indicate curele de struguri, de pere pergamute pentru cele care au probleme cu constipatia.
De altfel, pentru constipatie - care apare in mod normal in sarcina - sunt utile taratele de grau, luate cu suc de fructe sau iaurt, o lingura dimineata pe stomacul gol, painea de graham, legumele cu multa celuloza - castravetii, varza, tecile de fasole verde, mazarea.
Daca varsaturile iti creeaza probleme, incearca sa mananci putin si des, fara aport de lichide in timpul mesei. Mananca cu cel putin doua ore inainte de culcare si nu te intinde in pat cel putin 30 de minute dupa masa. Cum tu iti cunosti cel mai bine organismul, alege alimentele pe care stii ca le suporti si fereste-te de cele care iti fac rau.
De asemenea, nu te mira daca nu mai suporti alimentele cu mirosuri agresive! Din cauza cantitatii crescute de hormoni estrogeni din timpul sarcinii, creste sensibilitatea olfactiva.
O problema ce apare de obicei in timpul ultimului trimestru de sarcina este pirozisul - arsurile pe gat ce apar dupa masa sau in timpul noptii, chiar daca inainte de sarcina n-ai avut astfel de probleme. Acestea apar din cauza presiunii pe care uterul gravid o exercita asupra intregului abdomen si, implicit, si asupra stomacului. Pentru a le combate trebuie sa eviti alimentele care cresc secretia de suc gastric, cum sunt carnea tocata, varza calita, dulciurile concentrate, cafeaua, bauturile carbogazoase, ca sa nu mai pomenim de fumat si alcool, care oricum sunt contraindicate!
O parte din kilogramele in plus din sarcina se datoreaza acumularii de lichide. Asta nu inseamna sa nu mai bei lichide, ci doar sa mananci cat mai putin sarat, deoarece sarea retine apa in organism. Aceasta restrictie este cu atat mai importanta cu cat ai valori ale tensiunii arteriale crescute sau ti se umfla picioarele seara - adica ai edeme ale gambelor - ce nu cedeaza dupa o noapte de repaus.
Daca ai nascut... Fara cure restrictive! Chiar daca esti nerabdatoare sa revii la silueta initiala, cel mai bine e sa te gandesti la slabire dupa ce va trece perioada de sarcina si alaptare. Curele de slabire restrictive, disociate sau axate pe o singura categorie de alimente, sunt interzise in perioada sarcinii si alaptarii. Chiar si majoritatea vedetelor, pentru care imaginea este foarte importanta, nu tin cura de slabire in aceasta perioada. Asadar, putintica rabdare!
Sursa foto: freepik