O persoana insarcinata trebuie sa bea mai multe lichide decat o persoana care nu este insarcinata. Acest lucru se datoreaza faptului ca apa ajuta la formarea placentei si a lichidului amniotic. Daca esti insarcinata, ar trebui sa incerci sa bei intre 8 si 12 pahare de apa pe zi, in functie de nevoile tale si de organismul tau.
Exista anumite alimente pe care ar trebui, de asemenea, sa le eviti sau sa llimitezi consumul acestora, deoarece ar putea fi daunatoare pentru dezvoltarea copilului. Orice gravida este avertizata privind efectele pe care cofeina le are asupra fatului si sarcinii.
Ceaiul verde, pe de alta parte, este adesea laudat pentru beneficiile sale pentru sanatate. Dar este acesta sigur si pentru o femeie insarcinata?
Ce este ceaiul verde?
Ceaiul verde este facut din aceeasi planta ca si ceaiul negru si nu este considerat un ceai din plante. Acesta contine cofeina, insa in cantitati mai mici decat cafeaua.
Ceaiul verde contine concentratii mari de antioxidanti numiti polifenoli. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi din organism si ii impiedica sa deterioreze ADN-ul din celule.
Pe de alta parte, ceaiul verde este indicat in diete deoarece este format in mare parte din apa si nu contine aproape nicio calorie pe cana.
Cat de multa cofeina este in ceaiul verde?
O cana de 250 ml de ceai verde contine aproximativ 24 pana la 45 de miligrame de cofeina, in functie de cat de tare este preparat. Pe de alta parte, o cantitate similara de cafea contine intre 95 si 200 mg de cafeina. Prin urmare, o cana de ceai verde are mai putin de jumatate din cantitatea de cofeina care este regsaita in cafea.
Averi grija, totusi: Chiar si o ceasca de ceai verde sau cafea decofeinizata conrine cantitari mici de cofeina (12 mg sau mai purin).
Este periculos sa bei ceai verde in timpul sarcinii?
Cofeina este considerata un stimulent. Aceasta poate traversa liber placenta si poate intra in fluxul sanguin al bebelusului. Fatului ii ia mult mai mult timp pentru a metaboliza, sau procesa, cafeina decat unui adult obisnuit, astfel incat medicii au avut preocupari cu privire la impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra dezvoltarii fatului.
Desi cercetari mai vechi au aratat dovezi cu privire la siguranta consumului de bauturi pe baza de cofeina in timpul sarcinii, cercetarile mai recente din 2021 indica faptul ca nu exista un nivel sigur.
Consumul unui nivel ridicat de cofeina poate fi strans legat de probleme precum:
- avorturi spontane
- decesul copilului la nastere
- nastere prematura
- greutate mica la nastere
- leucemie acuta in copilarie
Deoarece este un stimulent, cofeina ar putea sa te ajute sa te mentii treaz, dar viti poate creste tensiunea arteriala si ritmul cardiac. In timpul sarcinii, capacitatea organismului de a descompune cofeina incetineste. In plus poate crea arsuri la stomac, stari de nervozitate si insomnii, chiar daca inainte de sarcina nu intampinai asemenea probleme.
In plus, cafeina este un diuretic, prin urmare, aceasta duce la eliminarea apei din organism care este cu atat mai importanta in timpul sarcinii.
Prin urmare, cand vine vorba despre consumul de cofeina este indicat sa vorbesti cu medicul. Daca nu exista probleme de sanatate care sa impiedica consumul acestora in timpul sarcinii este posibil sa poti consuma ceai verde sau cafea in timpul sarcinii, insa in cantitati mici, in dunctie de recomandatile medicului.
Cat ceai verde poti consuma intr-o zi, in timpul sarcinii
Daca nu exista probleme de sanatate care sa impiedica consumul de cofeina, unii medici recomanda consumul a 100 mg de cofeina pe zi. Adica vei putea consuma o cana sau doua de ceai verde in fiecare zi, insa numai dupa masa si nu pe stomacul gol.
Ai grija insa deoarece cofeina se regaseste si in alte alimente precum: ciocolata si prajituri cu cacao, bauturi racoritoare si sucuri, ceai negru, bauturi energizante sau cafea.
Este indicat sa eviti insa ceaiul negru, iar bauturile racoritoare, sucurile si bauturile energizante nu ar trebui sa se regaseasca in dieta ta in timpul sarcinii.
Sunt ceaiurile din plante sigure de baut in timpul sarcinii?
Ceaiurile din plante nu sunt facute din planta de ceai propriu-zisa, ci mai degraba din parti de plante precum: radacini, seminte, flori scoarta, fructe, sau frunze.
Exista multe ceaiuri din plante in magazine, iar majoritatea nu au cofeina. Insa sunt acestea sigure?
Cele mai multe ceaiuri din plante nu au fost studiate in ceea ce priveste siguranta in cazul persoanelor insarcinate.
Este important sa stii ca Food and Drug Administration (FDA) nu reglementeaza siguranta si eficienra ceaiurilor din plante. Cele mai multe nu au dovezi concludente de siguranta in timpul sarcinii. Anumite plante medicinale pot avea efecte secundare pentru mama si fat, iar unele dintre ele pot duce la provocarea unui avort spontan. Prin urmare fie optezi pentru ceaiuri din fructe, fie pentru ceaiuri din plante care stii sigur ca nu au niciun efect negativ.
FOTO: pexels.com