Ciocolata in sarcina: este bine sau nu sa o consumi?

/ / Modificat: 2017-12-15
Ciocolata in sarcina: este bine sau nu sa o consumi?

Este sau nu este bine sa consumam ciocolata in timpul sarcinii? Pe scurt, raspunsul este da, o femeie insarcinata poate sa manance ciocolata, insa cu moderatie.

Atunci cand esti insarcinata, trebuie sa fii foarte atenta cand vine vorba de dulciuri. Consumul excesiv de zahar poate crea o multime de probleme, care pot pune sanatatea ta si a bebelusului din burtica in pericol. Stim, este destul de greu sa iti controlezi pofta de dulce in sarcina, mai ales cand este vorba despre ciocolata. 

De ce NU este bine sa consumi ciocolata in sarcina

Asadar, daca iti place ciocolata, nu trebuie sa renunti de tot la acest dulce pe parcursul sarcinii, ci sa-l consumi in cantitati mici, din mai multe motive!

Ciocolata are cofeina

Unul dintre motivele pentru care ciocolata trebuie consumata cu moderatie este faptul ca are in continut cofeina. Cantitatea de cofeina este mica, insa daca mai bei si cafea sau mananci mai multe patratele din deliciosul desert, atunci si cantitatea de cofeina creste.

Alege sortimente de ciocolata cu continut mai mic de cofeina. Ai putea, de exemplu, ca in ziua in care consumi ciocolata sa renunti la cafea. Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie le recomanda femeilor insarcinate sa nu depaseasca 200 mg de cofeina pe zi.

Ciocolata are zahar si grasimi

In ciocolata se gaseste zahar, dar si grasimi, ingrediente care nu trebuie consumate in cantitati mari, pentru ca se stie ca nu sunt benefice sanatatii. Daca ai diabet gestational sau ai avut la alte sarcini diabet gestational, ideal este sa elimini ciocolata din alimentatie.

Beneficiile ciocolatei in sarcina

Stiai ca daca mananci 30 gconusma  de ciocolata pe zi in timpul sarcinii poate sa ajute la dezvoltarea fatului? Aceasta este concluzia unui nou studiu recent prezentat la Pregnancy Meeting of the Society for Maternal-Fetal Medicine Atlanta, SUA, concluzie citata de medicalnewstoday.com.

Rezultatele studiului sunt binevenite pentru viitoarele mame, avand in vedere lista lunga de alimente pe care trebuie sa le evite pe durata sarcinii. Studii anterioare au sugerat faptul ca femeile insarcinate care consuma ciocolata ar avea un risc mai mic de preeclampsie, afectiune care face ca fatul sa nu primeasca sange suficient, din cauza ca mama sufera de hipertensiune arteriala.

Cercetatorii au inclus in studiu 129 de mame insarcinate, cu sarcina unica, aflate intre a 11-a si a 14-a saptamana de sarcina. Femeile au fost supuse unui test Doppler prin arterele uterine materne (testul masoara fluxul sanguin al uterului, placentar si fetal).

Mamele insarcinate au fost impartite in doua grupuri: unele au consumat zi de zi, timp de 12 saptamani, 30 de grame de ciocolata cu continut scazut de flavonoizi, iar celelalte - 30 de grame de ciocolata cu un continut ridicat de flavonoizi. La sfarsitul celor 12 saptamani, au fost supuse din nou unui test Doppler, dupa care au fost monitorizate pana cand au nascut. Echipa a constatat ca nu au existat diferente intre cele doua grupuri de femei in ceea ce priveste preeclampsia, hipertensiunea gestationala, greutatea placentara si greutatea la nastere.

Cu toate acestea, cercetatorii au identificat o imbunatatire semnificativa a fluxului sangvin in artera uterina, la investigatia Doppler, ceea ce sugereaza ca dezvoltarea fatului ar putea fi influentata de consumul de ciocolata. Cercetatorii urmeaza sa faca un studiu mai amplu, pentru a determina cu mult mai multa precizie daca consumul de ciocolata in sarcina scade riscul aparitiei preeclampsiei.

Ciocolata contine flavonoizi, asociati cu un risc redus de probleme cardiovasculare si de scadere a colesterolului. Ciocolata neagra este cea care are cel mai mare continut de flavonoizi.

Nu trebuie sa exagerezi cu ciocolata pentru ca este bogata in calorii si contribuie la acumularea de kilograme in plus. Totodata, daca ai obiceiul sa tot mananci ciocolata, iti poate reduce pofta de mancare, pentru ca te vei simti plina, ceea ce inseamna ca vei consuma mai putin din alimentele sanatoase recomandate pentru o femeie insarcinata.

Indicat este sa intrebi si medicul ginecolog daca ai voie sa consumi sau nu ciocolata pe durata sarcinii.

Taguri Ciocolata in sarcina Alimentatia gravidei Alimentatie sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre