Consumul de apa in sarcina

/ / Modificat: 2017-07-11
Consumul de apa in sarcina

Consumul a cel putin opt pahare de apa pe zi este esential pentru buna functionare a corpului. O femeie gravida are insa nevoie de mult mai mult lichid pentru a crea cat mai multa plasma, esentiala pentru a creste cantitatea de sange care circula in corp si care ajuta la transportul substantelor nutritive la fat.  

Functiile apei in corp

Apa are numeroase functii importante pentru corp. Ea ajuta la digestia alimentelor si la absorbtia substantelor nutritive in organism. Acest lichid este o componenta majora pentru sange si ajuta la lubrifierea articulatiilor si a organelor interne. Apa actioneaza, de asemenea, ca un agent de racire si ajuta la reglarea temperaturii in corp, dar si la eliminarea toxinelor din organism.  

Cantitatea de apa optima pentru femeile insarcinate

In timpul sarcinii, o femeie are nevoie de un consum de apa mult mai mare, din cauza caloriilor in plus pe care le consuma si a sangelui suplimentar pe care il produce. Apa reprezinta, totodata, 45% din substantele nutritive de care are nevoie organismul unei femei insarcinate si al copilul sau. Acest lichid ajuta, de asemenea, si la crearea pernelor de lichid amniotic care inconjoara fatul.  

Beneficiile apei in sarcina

Apa este un elixir miraculos pentru femeile insarcinate si le ajuta pe acestea sa scape sau sa atenuze multitudinea de efecte care ii creeaza disconfort. Consumul de apa optim pentru o femeie insarcinata o ajuta sa treaca mai usor peste unele dintre cele mai comune probleme, precum arsurile la stomac, greata, crampele uterine, constipatia, hemorozii sau infectiile vezicii urinare.

Desi pare ciudat, cu cat o femeie gravida bea mai multa apa, cu atat ea va retine mai putina in corp si astfel ea va scapa de degetele si gleznele prea umflate. Doza optima de apa pe care ar trebui sa o consume o femeie gravida este 8-12 pahare pe zi. Apa potabila este cel mai bun mod de a satisface toate nevoile de fluide ale corpului.

Cu toate acestea, o femeie insarcinata are nevoie si de alte surse alimentare lichide, precum sucurile naturale de fructe, legumele, laptele sau supele. De evitat sunt insa ceaiurile, cafeaua sau sucurile acidulate, care au un efect invers fata de hidratarea corpului. Acestea contin sodiu si cofeina, substante ce au un efect diuretic puternic si poate duce rapid la deshidratare.  

Cum iti dai seama daca nu bei suficienta apa

Setea este unul dintre cei mai buni indicatori ai deficitului de apa in corp. Un alt test foarte simplu care indica lipsa apei in corp este verificarea culorii urinei. In cazul in care aceasta are o culoare galbena inchisa atunci inseamna ca apa din organism nu este suficienta.

De asemenea, este foarte important ca femeile gravide sa nu consume apa in timpul mesei, deoarece aceasta va dilua alimentele, iar substantele nutritive nu vor mai fi absorbite in cantitatile optime de catre fat.

Lipsa apei in corp in cazul gravidelor duce rapid la deshidratare, fapt ce poate cauza contractii timpurii, chiar din primul trimestru al sarcinii, si poate declansa aparitia unui travaliu prematur

Taguri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre