In timpul sarcinii, toate gravidutele se ingrasa. Aportul de greutate in timpul celor 9 luni de sarcina nu trebuie sa depaseasca 11-15 kilograme. Pentru a te mentine in limite normale este important sa ai grija atat la alimentatie, cat si la nivelul de activitate fizica din aceasta perioada. Iata cateva trucuri prin care iti mentii greutatea in sarcina!
Ai grija la aportul de calorii!
Nu te apuca sa mananci tot ce vrei si ce nu vrei si in niciun caz sa crezi ca acum, pentru ca esti insarcinata, trebuie sa mananci foarte mult.
O gravida trebuie sa consume in jur de 2200 - 2400 de calorii pe zi. Aportul caloric creste doar cu 100 de calorii in primul trimestru fata de cat mancai in mod normal, iar in urmatoarele 2 cu 250.
Bea foarte multa apa!
Apa este esentiala in timpul sarcinii si este parte dintr-o dieta sanatoasa. Trebuie sa bei cel putin 8 pahare de apa sau de alte lichide (sanatoase) in fiecare zi. Apa taie pofta de mancare si te impiedica sa mananci mai multe calorii decat ai nevoie, spun specialistii.
Redu treptat zaharul din dieta!
Unul dintre ingredientele care ingrasa cel mai mult in sarcina este zaharul. Acesta se regaseste intr-o multime de produse, nu numai in prajituri sau ciocolata. Chiar si painea sau produsele de panificatie pot contine zahar. Invata sa reduci pofta de dulce din timpul sarcinii!
Inlocuieste treptat zaharul din inghetate, ciocolate si prajituri cu alternative mai sanatoase de produse: ciocolata neagra, iaurturi cu fructe (facute in casa) bagate la congelator, deserturi pe baza de fructe, prajituri facute in casa (poti controla astfel cantitatea de zahar din ele).
De asemenea, bauturile racoritoare sau sucurile din comert contin cantitati industriale de zahar. Evita-le si concentreaza-te pe bauturi sanatoase: apa, lapte, limonada, ceaiuri neindulcite etc.
Nu uita sa faci miscare, cat mai multa miscare!
Alimentatia este unul dintre punctele forte ale mentinerii greutatii in sarcina, dar sportul este la fel de important. Inainte de a apela la vreun program de antrenament sau de a te inscrie la vreun sport, cere acordul medicului.
Daca medicul iti da voie, atunci cel mai indicat este sa apelezi la o sala de sport care are instructori specializati si care stiu sa lucreze cu gravidele.
Daca nu ai de gand sa faci antrenamente la sala, atunci si simplele plimbari sau programele de antrenament pentru acasa sunt foarte bune.
Evita sa iei masa in oras!
Nicio mancare de la restaurant nu se compara cu cea facuta de tine, in care stii exact ce trebuie sa pui si in care folosesti numai produse si alimente sanatoase. In plus, daca mananci mai mult acasa esti sigura ca preparatele nu contin alimente periculoase pentru sarcina, zaharuri sau alti aditivi alimentari periculosi ascunsi.
Evita sa intri in fast-food-uri si in alte restaurante care contin mancaruri de tip junk-food. Sunt pline de calorii, nu te satura si sunt si extrem de nesanatoase.
Aprovizioneaza-te cu cat mai multe fructe si legume!
Fructele si legumele trebuie sa fie in atentia ta la orice masa. Este recomandat ca toate mesele sa contina legume si sa apelezi la ele si atunci cand simti nevoia de a rontai ceva.
Nu este indicat sa tii dieta in sarcina, insa daca respecti numarul de calorii maxim si mananci legume si fructe proaspete zilnic, la fiecare masa, atunci nici nu trebuie sa iti faci probleme ca te vei ingrasa sau ca poti avea probleme de sanatate.