Daca esti vegana convinsa si vrei sa ramai insarcinata ai putea sa te intrebi ce impact are alimentatia ta asupra fertilitatii, sau daca tocmai ai aflat ca urmeaza sa aduci pe lume un bebe probabil ca te intrebi cum iti va afecta dieta vegana sarcina.
Poti sa fii vegana si sa ai un bebelus sanatos, insa o astfel de dieta poate si sa prezinte riscuri, cauzand deficiente de nutrienti care ar putea sa iti afecteze bebelusul daca raman netratate, sau ar putea sa aiba o influenta negativa asupra fertilitatii, daca incerci sa ai un copil.
Vegetarienii nu mananca carne, dar consuma produse lactate si oua, spre deosebire de vegani care nu consuma niciun fel de produs de origine animal, asa ca daca te numeri printre cei din urma, iata ce trebuie sa stii pentru a avea o sarcina fara evenimente neplacute si un copil de nota 10 la nastere:
Posibile riscuri ale excluderii produselor de origine animala in timpul sarcinii
Studiile au aratat ca atat timp cat carenta de vitamina B-12 si anemia cauzata de deficient de fier sunt monitorizate si corectate in timpul sarcinii, dieta vegetariana, sau cea vegana nu sporeste riscul unor complicatii majore in sarcina si nici a unor eventuale malformatii la nastere.
Daca insa aceste deficiente cauzate de lipsa nutrientilor regasiti in produsele de origine animala nu sunt monitorizate si corectate, creste riscul dezvoltarii de complicatii in sarcina si a aparitiei problemelor la nasterea bebelusului.
Anemia in sarcina este o problema comuna chiar si pentru cele care consuma produse de origine animala, insa femeile ce au o dieta vegana au un risc crescut de anemie in sarcina; anemia poate sa creasca riscul unei nasteri inainte de termen, nasterea unui bebelus subponderal sau care sa aiba probleme cognitive si de dezvoltare. Mai mult, pentru mama, anemia creste riscul aparitiei depresiei postnatale si aceasta ar putea necesita transfuzii de sange dupa nastere.
Asigura-ti necesarul de vitamina B-12
Vitamina B-12 este aproape imposibil de asimilat in cazul unei diete vegane, deoarece ea se gaseste in produsele de origine animala, asa ca daca ai o alimentatie vegana, suplimentele trebuie sa nu iti lipseasca in sarcina.
Acidul folic, o alta vitamina B, are un rol vital in dezvoltarea creierului si coloanei vertebrale a fatului; mare parte din aceasta dezvoltare are loc in primele saptamani de sarcina, atunci cand este posibil ca viitoarea mamica sa nu stie ca este insarcinata.
Mai mult, bebelusii si copiii cu deficienta de vitamina B-12 au intarzieri in dezvoltare, probleme cognitive si performante academice scazute. Prin urmare, orice femeie care respecta o dieta vegana ar trebui sa consume din belsug alimente precum asparagus, broccoli, fasolea si salata verde, care contin acid folic, dar si sa consulte medicul atunci cand planuieste sa ramana insarcinata, pentru a-i fi prescrise suplimente de vitamina B-12.
Cum sa eviti anemia atunci cand urmezi o dieta vegana
Anemia produsa de deficienta de fier este un alt risc produs de o dieta vegana, iar atunci cand incerci sa ramai insarcinata, aceasta anemie ar putea sa creasca riscul aparitiei problemelor de ovulatie, sau chiar infertilitate; in plus, in timpul sarcinii anemia poate provoca grave probleme de sanatate atat pentru mamica cat si pentru bebelusul ei.
Vitamina C ajuta la absorbtia fierului in organism, deci este indicat sa consumi alimente bogate in vitamina C impreuna cu alimente bogate in fier atunci cand esti insarcinata.
De asemenea, doctorul tau va monitoriza nivelul fierului in organism prin teste de sange si va acorda atentie sporita riscului aparitiei anemiei, asa ca este bine ca si tu sa iei in considerare orice simptome specifice anemiei, cum sunt oboseala, slabiciunea, dificultatile de respiratie, paloarea, durerile de cap, extremitatile reci si ametelile si sa iti consulti imediat medicul pentru ca acesta sa iti poata prescrie suplimente alimentare.
Acorda o atentie deosebita alimentatiei, daca esti insarcinata si urmezi o dieta vegana; multi vegani consuma alimente fara un aport benefic sanatatii, cum ar fi pastele si painea, insa pentru ca tu sa ai o sarcina usoara si un bebelus sanatos, ai nevoie de alimente bogate in proteine, vitamina D, zinc, calciu si omega-3.
Chiar daca nu consumi carne, oua sau lactate, cu o planificare atenta a alimentelor si dietei in timpul sarcinii, cu o consultatie la medicul specialist si un plus de suplimente alimentare, ai putea sa eviti complicatii severe in sarcina si dupa nastere. Fii deschisa insa si la posibilitatea de a-ti modifica dieta vegana cand ramai insarcinata, fie doar pentru perioada sarcinii, astfel incat sa asiguri necesarul de nutrienti, vitamine si minerale pentru dezvoltarea in conditii optime a copilului tau.