Orice aliment sau condiment trebuie consumat în limite în timpul sarcinii. În mod similar, deși puteți consuma oțet în siguranță în timpul sarcinii, este important să cunoașteți utilizarea corectă a acestuia pentru a evita eventualele complicații.
Cu un conținut ridicat de antioxidanți, oțetul poate contribui la nasterea unui copil și o sarcină sănătoasă. Cu toate acestea, consumul în exces poate induce anumite efecte secundare, în special în ultimele trimestre.
Așadar, dacă ați adăugat oțet în majoritatea mâncărurilor și doriți să știți dacă puteți continua să faceți acest lucru în timpul sarcinii, citiți mai departe pentru a afla despre beneficiile oțetului pentru femeile însărcinate, dar si care efectele sale secundare.
Este oțetul sigur în timpul sarcinii?
Este mai bine să consumați oțet în cantități limitate atunci când sunteți însărcinată, deoarece nu există dovezi științifice care să ateste siguranța oțetului în timpul sarcinii. În cele mai multe cazuri, puteți consuma otet in salate, sosuri și alte alimente.
Beneficiile consumului de oțet
1. Creșterea absorbției calciului
Este important să primești suficient calciu atunci când ești însărcinată, pentru a susține oasele în creștere ale bebelușului tău și pentru a le proteja pe ale tale. Oțetul poate ajuta de fapt corpul tău să absoarbă mai mult calciu din alimentație.
2. Sursă bogată de antioxidanți:
Oțetul conține o cantitate mare de polifenoli, care sunt antioxidanți ce pot fi deosebit de buni pentru tine când ești însărcinată.
Antioxidanții prezenți în oțet îți vor proteja celulele împotriva oricăror daune care ar putea apărea din cauza radicalilor liberi.
Având mai mulți antioxidanți în timp ce sunteți însărcinată, vă va ajuta să vă protejați atât pe dumneavoastră, cât și pe bebelușul de orice stres oxidativ. Acesta va ajuta la sănătatea generală a sarcinii tale.
În timpul sarcinii este important să vă mențineți aportul de sodiu în limitele recomandate, care este de maximum 2.300 mg pe zi.
În timpul sarcinii, este posibil să poftești la un plus de sodiu prin diverse sosuri sau alte gustări. Acest lucru poate reprezenta un risc pentru sănătate atât pentru tine, cât și pentru bebelușul tău, deoarece nivelurile ridicate de sodiu pot provoca complicații de sănătate.
Folosirea oțetului este o modalitate excelentă de a vă aromatiza mâncarea fără a adăuga un plus de sodiu. De asemenea, oțetul este disponibil în diferite arome, așa că puteți oricând să amestecați și să combinați pentru a crea arome interesante.
Când ar trebui să limitați consumul de oțet?
În timpul sarcinii, este obișnuit să aveți arsuri la stomac, care apar în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru.
Chiar dacă toate sarcinile sunt unice și este posibil să nu fi experimentat acest lucru, consumul anumitor alimente poate declansa arsurile la stomac.
Oțetul are un conținut ridicat de aciditate, iar consumul în exces poate provoca arsuri la stomac.
Dacă resimțiți o creștere a arsurilor la stomac după ce ați consumat oțet sau dacă simțiți că acesta declanșează arsuri la stomac, opriți sau limitați consumul.
Efecte secundare ale consumului de oțet în timpul sarcinii
Este oțetul dăunător în timpul sarcinii? Ei bine, în timp ce oțetul în cantități limitate nu va dăuna sarcinii tale, există anumite produse alimentare care conțin oțet care ar putea provoca potențiale daune.
Evitați să mâncați fructe de mare crude sau insuficient gătite sau crustacee precum stridiile care sunt adesea servite cu sos de oțet. În timp ce oțetul nu vă va cauza nicio problemă, fructele de mare crude sau insuficient gătite pot pune probleme serioase de sănătate.
Oțetul de cidru de mere are un conținut ridicat de acid, care poate provoca mai multe probleme dentare, inclusiv eroziunea smalțului dinților.
Acesta poate induce greață și vărsături la persoanele care nu pot suporta gustul și mirosul.
Cum să consumi oțet în timpul sarcinii?
Piața este plină de o serie de arome de oțet astăzi. Iată câteva tipuri de oțet pe care le puteți încerca în timp. Verificați gustul fiecăruia și vedeți care vă place cel mai mult:
1. Oțetul balsamic:
Oțetul balsamic are un gust puternic, care este aromat și cu o notă de dulceață. Este un adaos grozav pentru salatele tale de casă, legumele sotate, carnea sărată, tăițeii, orezul sau chiar salatele de fructe. Rețineți că acesta conține o cantitate mai mare de zahăr în comparație cu alte tipuri de oțet.
2. Oțetul de orez:
Oțetul de orez are un gust foarte dulce, dar și un gust acrișor foarte puternic, chiar dacă întregul efect este blând. Îl puteți adăuga în supe sau în mâncărurile prăjite.
3. Oțetul de cidru de mere:
Oțetul de cidru de mere funcționează cel mai bine ca marinată sau dressing și are un gust unic.
Oțetul natural se obține din fermentarea sucurilor de fructe. Este un potențiator rapid de gust și poate furniza antioxidanți utili în alimentație. Puteți folosi oțetul pentru a vă aromatiza salatele și zarzavaturile. Cu toate acestea, este destul de acid și poate agrava arsurile la stomac care apar de obicei în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină.