Fructoza se poate transmite de la mama la bebelus, prin lapte

/ / Modificat: 2024-02-13
Fructoza se poate transmite de la mama la bebelus, prin lapte

 

Atunci cand bebelusii sunt alaptati la san, ei iau toti nutrientii de care au nevoie pentru dezvoltarea lor din alimentele pe care mama le consuma. Desi nu este necesar sa urmam o dieta stricta sau speciala in timpul alaptarii, este important sa avem o dieta echilibrata, ca toata lumea. Un nou studiu a descoperit ca fructoza, un indulcitor natural care se gaseste in multe alimente si care este legat de probleme precum obezitatea si diabetul, este transmisa de la mama la copil prin laptele matern, crescand riscul de probleme metabolice.

Studiul, realizat de cercetatori de la University of Southern California School of Medicine, a fost publicat in februarie pe site-ul Nutrients si prezinta rezultatele unei cercetari la care au participat 25 de mame si bebelusii lor.

In cadrul studiului, bebelusii au fost testati la varsta de un an si sase luni. In aceasta perioada au fost hraniti doar cu lapte matern si au primit mai putin de 220 de grame de lapte praf pe saptamana, potrivit mamelor. Cercetatorii au prelevat mostre din laptele matern al mamelor si au masurat nivelul diferitelor tipuri de zahar, cum ar fi lactoza, glucoza si fructoza. La bebelusi, ei au masurat nivelul de grasime, masa musculara si masa osoasa.

Dovezile preliminare ale studiului arata ca fructoza, chiar si o cantitate mica echivalenta cu greutatea unui bob de orez din consumul de lapte matern intr-o zi, este asociata cu cresterea in greutate si cresterea musculara.

Fructoza, care poate fi gasita in fructe, alimente procesate sau bauturi racoritoare, nu este o componenta naturala a laptelui matern. Acest tip de indulcitor este transmis ca "zahar de mana a doua" catre bebelusii alaptati la san din alimentatia mamei, asa ca trebuie luate masuri de precautie pentru a preveni expunerea bebelusilor la cantitati mari de zahar in timpul dezvoltarii lor.

Care sunt recomandarile specialistilor

S-a dovedit anterior ca fructoza consumata de mame influenteaza sanatatea bebelusului in timpul sarcinii, iar in urma cu cateva luni un studiu a dezvaluit ca o dieta bogata in fructoza poate afecta placenta si limita cresterea fatului.

Cercetatorii recomanda ca mamele sa isi limiteze consumul de zahar in timpul sarcinii si alaptarii pentru a preveni transmiterea unor cantitati mari de zahar copiilor lor. In plus, se pot lua masuri de precautie pentru a proteja bebelusii si copiii de efectele nocive ale zaharului, alegand cu atentie alimentele pe care le cumparam, cum ar fi laptele praf si formulele pentru sugari, si asigurandu-ne ca acestea nu contin zaharuri adaugate sau indulcitori artificiali.

S-a dovedit anterior ca fructoza consumata de mame influenteaza sanatatea bebelusului in timpul sarcinii, iar in urma cu cateva luni un studiu a dezvaluit ca o dieta bogata in fructoza poate afecta placenta si limita cresterea fatului.

Cercetatorii recomanda ca mamele sa isi limiteze consumul de zahar in timpul sarcinii si alaptarii pentru a preveni transmiterea unor cantitati mari de zahar copiilor lor. In plus, se pot lua masuri de precautie pentru a proteja bebelusii si copiii de efectele nocive ale zaharului, alegand cu atentie alimentele pe care le cumparam, cum ar fi laptele praf si formulele pentru sugari, si asigurandu-ne ca acestea nu contin zaharuri adaugate sau indulcitori artificiali.

FOTO: freepik.com

Taguri Legatura mama bebe

Articole recomandate

Citeste si despre