Teste prenatale

/ / Modificat: 2011-10-10
Teste prenatale

Teste prenatale pentru primul trimestru de sarcina


Exista mai multe teste si investigatii recomandate tuturor gravidelor inca din primul trimestru de sarcina.

In primul rand medicul ginecolog  va efectua un examen simplu cu valve, va recolta o secretie vaginala pentru a identifica o posibila infectie la acest nivel.

Testul Papanicolau

Daca gravida nu a efectuat nici un examen citologic Papanicolau in ultimul an, este necesar ca ginecologul sa recolteze o mostra si pentru acest test. Citologia pentru testul Papanicolau este importanta si trebuie efectuata anual de fiecare femeie care si-a inceput viata sexuala, deoarece acesta poate identifica modificarile anormale ale colului uterin si poate diagnostica cancerul de col uterin intr-un stadiu incipient, curabil.


Se vor preleva culturi pentru chlamidia si gonoreea, infectii care pot fi grave daca sunt transmise la copil, astfel ca ele trebuie tratate cat mai repede.

Se vor efectua o serie de analize de sange si anume:

  • determinarea grupei sangvine si a Rh-ului gravidei;
  • hemoleucograma, care poate evidentia o anemie sau o infectie;

  • serologie pentru HIV, sifilis, hepatita B, rubeola si toxoplasmoza;

  • sumar de urina;

  • urocultura.

    Gravidele HIV pozitive trebuie sa primeasca tratament antiviral pe toata durata sarcinii pentru a reduce astfel riscul transmiterii infectiei la copil.

    Gravidele cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational trebuie sa efectueze un test de toleranta la glucoza.

    In unele cazuri, medicul va efectua si un test cutanat la tuberculina pentru a exclude prezenta tuberculozei pulmonare (doar in cazuri atent selectionate, cu risc crescut).

    Exista anumite teste optionale care pot fi recomandate de medicul ginecolog sau de gravida si care sunt foarte importante deoarece pot evalua starea de sanatate a fatului in plina dezvoltare si pot identifica anumite anomalii genetice grave.

    Dintre aceste teste amintim:


  • translucenta nucalacare se efectueaza la o varsta gestationala cuprinsa intre 10 si 12 saptamani;

  • ecografia fetala combinata cu triplul test, in saptamana 16 de gestatie;

  • biopsia de vilozitati corialeefectuata intre saptamana 10-12 de sarcina (la gravidele cu triplul test modificat sau la gravidele cu varste mai mari de 35 de ani);

  • teste sangvine pentru detectarea unor boli genetice la parinti si care pot fi transmise la fat: siclemiahemofilia, boala Tay-Sachs, fibroza chistica, talasemia, etc
  • Trimestrul 2 de sarcina - teste prenatale

    Teste prenatale pentru trimestrul 2 de sarcina

    Pe langa analizele de sange de rutina (hemoleucograma, glicemie, creatinina, uree, transaminaze hepatice, etc), se recomanda si un sumar de urina si o urocultura.

    Teste pentru screening genetic:

  • ecografie fetala de morfologie fetala, care se efectueaza intre saptamana 16-20 de sarcina. Aceasta poate identifica anumite anomalii fizice (malformatii congenitale) caracteristice unor sindroame sau afectiuni genetice cromozomiale;

  • testul markerilor serici, care poate identifica anumite anomalii congenitale grave (sindromul Down, anencefalia, spina bifida);

  • amniocenteza, intre saptamana 15-18 de sarcina (la gravidele cu triplul test modificat sau la cele cu varste mai mari de 35 de ani). 

    Intre saptamanile 24 si 28 de sarcina se va efectua screeningul pentru diabetul gestational, afectiune care apar destul de frecvent la femeile cu greutate mare sau alti factori de risc.

    In cazul gravidelor cu Rh negativ cu parteneri cu Rh pozitiv este necesara administrarea imunoglobulinelor specifice impotriva antigenului D, in jurul saptamanii 28 de sarcina.
  • Trimestrul III de sarcina - teste screening



    Teste screening pentru trimestrul III de sarcina


    In trimestrul III de sarcina sunt necesare pe langa analizele uzuale de sange, un sumar de urina si o urocultura, deoarece la acesta varsta gestationala infectiile tractului urinar pot duce la mai multe complicatii neplacute (nastere prematura).

    Intre saptamanile 35-38 de sarcina se recolteaza o secretie vaginala pentru a identificastreptococul de grup Bde la acest nivel. Infectia trebuie tratata corespunzator pentru a evita transmiterea acesteia la copil in timpul nasterii, deoarece poate provoca imbolnavirea grava a acestuia (septicemie, pneumonie, meningita).

    Dintre testele care se efectueaza in trimestrul III de sarcina, amintim:

  • testul de toleranta la glucoza, in cazul gravidelor cu glicemii peste limita superioara a normalului sau la gravidele cu risc crescut de a dezvolta diabet gestational;
  • determinarea valorii hemoglobinei, hematocritului si fierului plasmatic pentru a exclude o anemie, in special in cazul gravidelor diagnosticate cu acesta afectiune inainte de sarcina;
  • testarea serologica pentru sifilis, chlamidia, gonoreea si HIV, in cazul gravidelor cu risc crescut pentru a contacta aceste afectiuni pe parcursul sarcinii;
  • evaluare ecografica a placentei in cazul gravidelor care au fost diagnosticate cuplacenta previasau alte afectiuni ale placentei;
  • ecografia fetala de morfologie, care va evalua dezvoltarea copilului si starea generala de sanatate a  acestuia (malformatii congenitale, nivelul lichidului amniotic, miscarile fetale active, evaluarea functiei cordului si vaselor mari, etc).
  • Taguri Testul Papanicolau

    Articole recomandate

    Citeste si despre