Ecografia transvaginala in sarcina este realizata cu scopul de a depista din timp eventuale probleme legate de evolutia fatului si nu numai. Spre deosebire de ecografia simpla, cea transvaginala este usor invaziva, deoarece presupune inserarea unei sonde subtiri prin vagin, in cavitatea abdominala. Ofera informatii mai precise si mai relevante, precum si capturi mai clare decat ecografia abdominala. Ecografia transvaginala iti exploreaza cavitatea pelvina analizand cu atentie cervixul, uterul, vaginul si ovarele.
Ecografia transvaginala in sarcina
Ecografia transvaginala se poate face atat in primul, cat si in al 2-lea trimestru de sarcina, dar se apeleaza de obicei la ea in sarcina timpurie. Medicii recomanda acest tip de ecografie in special inainte ca sarcina sa implineasca 8 saptamani. Dupa aceea, se recurge la ecografia abdominala. Se recurge la ea atunci cand ecografia abdominala este nerelevanta. atunci cand fatul este prea mic, iar imaginile obtinute cu cea abdominala ar fi nerelevante. Embrionul din primele 5 saptamani de sarcina poate fi analizat si vizualizat in detaliu cu ajutorul ecografiei transvaginale.
De ce se apeleaza la ecografia transvaginala in sarcina?
Medicul ti-ar putea recomanda ecografia transvaginala pentru:
- a confirma sarcina si a stabili daca este singulara sau multipla;
- a furniza o data probabila de nastere mai precisa;
- a depista o eventuala sarcina ectopica sau extrauterina;
- a evalua amenintarea de avort;
- a verifica starea si functionalitatea placentei (descoperirea eventualele complicatii ca placenta praevia sau abruptio);
- a determina cauzele unor sangerari vaginale neobisnuite si legatura lor cu sarcina;
- a depista ritmul cardiac fetal timpuriu;
- a monitoriza evolutia fatului si a sesiza problemele legate de dezvoltare si crestere, precum si de aprovizionare cu fluide si nutrienti;
- a descoperi daca cervixul este prea scurt (ceea ce creste riscul de nastere prematura sau de pierdere a sarcinii);
- a depista tumori specifice sarcinii (boala trofoblastica gestationala);
- a masura mucoasa uterina si uterul sau ovarele.
Cum se face ecografia transvaginala?
Procedura nu difera foarte mult de un examen ginecologic obisnuit. Este nedureroasa, dar este intima si uneori jenanta. In cadrul acestei proceduri nu este nevoie sa ai vezica plina asa cum trebuie la ecografia abdominala. Trebuie sa stai intinsa pe masa ginecologica la fel ca atunci cand faci un examen de rutina. Ea se realizeaza cu ajutorul unui transductor care este introdus prin vagin pana cand ajunge in cavitatea pelvina.
In capatul transductorului este pus un capison (de forma prezervativului) si este uns cu un gel special inainte de a se incepe procedura. Dupa ce instrumentul ajunge in cavitatea pelvina acesta este miscat si rotat pentru a se explora zona si pentru a se ajusta imaginea pe monitor. Monitorul arata imagini create cu ajutorul undelor acustice cu inalta frecventa pe care le transmite transductorul. Toata procedura dureaza aproximativ 15-30 de minute.
Exista riscuri asociate acestei ecografii?
Nu exista dovezi sau studii care sa dovedeasca efectul nociv al ecografiei transvaginale asupra fatului sau sanatatii mamei. Din punctul de vedere al medicilor aceasta nu prezinta niciun risc. Spre deoasebire de alte teste traditionale care folosesc raze X pentru a investiga zona, ea nu expune gravida radiatiilor.
Ce presupun rezultatele anormale ale ecografiei transvaginale?
Acest tip de ecografie se realizeaza in special pentru a analiza toate problemele care tin de sarcina si fat. Insa in timpul ei, medicii pot descoperit si boli sau anomalii care pot afecta sanatatea ta si uneori si cea a fatului:
- cancer uterin, ovarian, vaginal etc.;
- infectii locale, inclusiv boala inflamatorie pelvina;
- chisturi sau fribroame sau alte protuberante locale.
Ecografia transvaginala procura fotografii si capturi mult mai bune decat ecografia abdominala, deoarece undele acustice sunt localizat mai aproape de uter si de fat. In acest fel, nu mai trebuie sa patrunda prin epiderma in cazul ecografiei abdominale.