Placenta ar putea indica riscul de autism la copil

/ / Modificat: 2024-10-03
Placenta ar putea indica riscul de autism la copil

Placenta ar putea fi un indicator important al riscului de autism la copii, potrivit specialistilor. Este o descoperire extrem de importanta, prin prisma faptului ca daca se cunosc dinainte sansele de autism sau predispozitia pentru aceasta tulburare, se pot imbunatati masurile terapeutice, astfel incat copiii afectati sa duca o viata cat mai normala si mai buna!

Riscul de autism, depistabil la nastere prin analizarea placentei

Autismul este una dintre tulburarile neurologice de care se tem cei mai multi parinti, dupa nasterea copiilor. Daca pentru anomalii precum sindrom Down sau alte malformatii congenitale exista o multime de analize prenatale care pot depista riscul inca din timpul sarcinii, pentru autism nu sunt disponibile astfel de teste prenatale.

Teste medicale pentru depistarea autismului nu existau, pana recent, nici dupa nastere, parintii fiind nevoiti sa urmareasca semnele acestuia in comportamentul si dezvoltarea copilului. Multe dintre cazurile de autism sunt diagnosticate abia cand copilul are 2-3 anisori sau chiar mai tarziu.

Daca s-ar sti de dinainte diagnosticul, copilul ar putea primi tratamentele necesare, iar simptomele si evolutia autismului ar putea fi incetinite sau amanate. Potrivit cercetatorilor de la Universitatea Yale, placenta cu care este inconjurat fatul in sarcina poate prezice riscul de autism la copil printr-o simpla analiza de laborator.

Placenta mamelor care nasc bebelusi cu risc crescut de autism prezinta cateva anomalii, pe care cercetatorii le-au depistat atunci cand au analizat placentele unor mame cu istoric de copii cu autism, dar si ale unora care nu prezentau acest risc.

Acestia au descoperit ca placentele gravidelor care mai aveau copii cu autism prezentau niste falduri anormale (incluziuni trofoblastice caracterizate prin dezvoltarea anormala a unor celule placentare). Aceste anomalii placentare pot fi sesizate abia dupa nastere.

Nu exista niciun test care sa poata descoperi aceste defecte celulare in cavitatea intrauterina, astfel incat gravidele sa afle de riscul de autism inainte de nastere. Totusi, medicii avertizeaza ca analiza placentei indica doar riscul de autism si nu certitudinea ca bebelusul ar suferi de aceasta boala.

Nu este un test care diagnosticheaza tulburarea, ci doar indica un posibil risc, al carui procentaj nu se cunoaste inca. Cercetatorii vor afla mai multe informatii despre relevanta si acuratetea descoperirilor pe masura ce copiii ai caror placente au fost analizate si descoperite cu celule anormale vor creste.

Ei vor vedea cum evolueaza acestia si daca suspiciunile lor se confirma. Chiar si asa, medicii sustin ca descoperirea este importanta si ofera parintilor sansa de a se pregati pentru un astfel de diagnostic si pentru a lua rapid masuri terapeutice care sa incetineasca evolutia bolii.  

Sursa foto: freepik

Taguri Autism copii Diagnostic autism

Articole recomandate

Citeste si despre