Sarcina si toleranta la glucoza

/ / Modificat: 2011-10-10
Sarcina si toleranta la glucoza

Pregatirea gravidei pentru efectuarea testului de toleranta la glucoza

Testul glicemiei provocate necesita o pregatire prealabila pe care gravida trebuie sa o respecte in scopul obtinerii unor rezultate relevante, reale.

Femeia insarcinata trebuie sa tina un regim timp de 3 zile inainte de efectuarea testului. Acesta trebuie sa contina 150 grame de carbohidrati pentru fiecare zi (ratie). Cu 12 ore inainte de test, gravida nu are voie sa manance nimic si nu are voie sa bea decat inghitituri mici de apa plata.

In dimineata testului, se va recolta o glicemie bazala (glicemie a jeun, pe nemancate), dupa care gravida va ingera solutia glucozata (pentru testul de toleranta la glucoza). Se vor recolta apoi o serie de alte 3 glicemii, la cate o ora distanta una de alta, pentru a obtine astfel un rezultat relevant.

Testul in sine nu este dureros, insa este neplacut, deoarece necesita 4 intepaturi ale plicii venoase si dureaza de asemenea destul de mult. Cu toate acestea este singurul care poate evalua cu precizie si poate confirma prezenta diabetului gestational.

Pentru a diminua discomfortul asociat probei, este recomandat ca gravida sa fie relaxata, sa citeasca dintr-o carte sau revista, sa nu faca efort si sa manance ceva imediat dupa recoltarea ultimei probe.

In cazul in care testul este modificat, se recomanda repetarea acestuia la o varsta gestationala mai mare. Daca si acest test este modificat, se poate formula diagnosticul dediabet gestationalcare necesita tratament de specialitate intr-o clinica de diabetologie.

Gravidele cu toleranta alterata la glucoza, care se afla intr-un stadiu prediabetic trebuie sa evite consumul alimentelor bogate in carbohidrati si lipide, trebuie sa-si stabileasca o dieta rationala, corecta care sa mentina glicemia la valori normale.

De asemenea, este foarte important ca orice femeie insarcinata sa faca miscare, existand o multitudine deexercitiicare sunt recomandate in sarcina (plimbare, innot, gimnastica medicala, stretching, etc).

Managementul gravidelor cu diabet gestational

Toate gravidele care au fost diagnosticate cu diabet gestational trebuie sa consulte un medic specialist diabetolog si nutritionist.

Acesta va propune o dieta personalizata pentru fiecare gravida in parte, in care va fi calculat numarul caloriilor ingerate la fiecare masa, se va stabili un orar regulat de masa, vor fi recomandate anumite alimente care pot fi consumate in siguranta (legume, fructe cu continut scazut in zaharuri, iaurt degresat, carne slaba de peste, pui, etc) si vor fi excluse altele care sunt considerate interzise in aceasta afectiune (dulciuri concentrate, miere albine, prajituri, fructe uscate, etc).

Diabetul gestational este de obicei o afectiune tranzitorie care se mentine pe toata durata sarcinii, dar care dispare dupa nastere. In unele cazuri, afectiunea persista avand drept consecinta dezvoltarea unui diabet zaharat de tip 2 care trebuie tratat corespunzator toata viata (dieta alimentara si tratament medicamentos).

Pentru a exclude persistenta diabetului in perioada postpartum (dupa nastere), se recomanda efectuarea unui test de toleranta la glucoza la 6 saptamani dupa ce femeia a nascut.

Taguri Sarcina Glucoza

Articole recomandate

Citeste si despre