Testul de vilus corionic in sarcina

/ / Modificat: 2014-03-17
Testul de vilus corionic in sarcina

Testul de vilus corionic este un test genetic realizat in sarcina pentru a depista anormalitati biochimice si de ADN la fat, ca sindrom Down, fibroza chistica si altele. El implica prelevarea unei mostre de testut din placenta si analiza ei in laborator. Esse unul dintre cele mai precise teste de diagnostic. Afla cand trebuie facut si ce trebuie sa stii despre acest test!

Cand se recomanda acest test?

Testul de vilus corionic sau CVS este recomandat in general gravidelor care:

  • prezinta risc crescut de sindrom Down;

  • prezinta risc de alte anomalii cromozomiale;

  • gravidelor peste 35 de ani;

  • mamelor care au nascut deja un copil cu sindrom Down;

  • gravidelor cu rude apropiate care au boli genetice.

Cum se face testul?

Testul implica mai multe proceduri. Important este sa stii ca trebuie sa ai vezica urinara plina inainte de realizarea lui, pentru ca o parte a procedurii implica si ecografia cu ultrasunete.

In timpul testului vei sta intinsa. Ti se va face o ecografie pentru ca medicul sa afle in cate saptamani este sarcina si pentru a localiza placenta.

In functie de stadiul de sarcina la care te afli, de pozitia placentei si de preferinta personala, medicul va opta pentru una din urmatoarele metode pentru a preleva mostra de tesut:

  • prelevare transvaginala (se face intre 11 si 13 saptamani, prelevarea are loc prin cervix);

  • prelevare transabdominala (dupa 13 saptamani, se face prin introducerea unui ac prin abdomen, si uter catre placenta, dar vei fi anesteziata local in timpul procedurii).

In oricare dintre aceste metode, medicul se va folosi in acelasi timp si de ecografie pentru a ghida acul care urmeaza sa preleveze fragmentul de vilus corionic din placenta.

Multe gravidute se simt mai degraba inconfortabil in timpul procedurii si uneori manifetsa mici perioade in care au dureri, dar suportabile. Acestea trec destul de repede. Testul nu dureaza mai mult de o jumatate de ora in total.

Exista efecte secundare ale testului?

Poti experimenta:

  • dureri sau crampe abdominale moderate sau severe;

  • sangerare vaginala;

  • febra;

  • ameteli;

  • roseata si inflamare locala (unde a fost introdus acul) etc.

Ce se poate depista in urma testului de vilus corionic?

  • depisteaza anomalii cromozomiale congenitale;

  • depisteaza la fat probleme genetice ce ar putea fi mostenite din familie (hemofilie, boala Tay-Sachs, fibroza chistica, talasemia), mai ales daca ai un istoric familial cu astfel de anomalii;

  • stabileste sexul copilului, mai ales daca exista indicatii ca s-ar putea sa sufere de o tulburare genetica legata de sex;

  • stabileste grupa de sange a fatului mai ales daca a avut loc o sensibilizarea a factorului Rh.

De ce test de vilus corionic si nu amniocenteza?

Ambele teste sunt realizate in acelais scop, astfel ca te-ai putea intreba de ce ai apela la testul CVS in defavoarea amniocentezei clasice. Medicii sustin ca testul de vilus corionic se poate face mult mai devreme (in saptamanile 10-13) in timp ce amniocenteza nu poate fi realizata mai repede de 15 saptamani.

Asadar, daca vrei sa stii mult mai de devreme in sarcina daca micutul tau sufera sau nu de anormalitati congenitale acest test este o solutie eficienta.

Exista riscul ca fatul sa fie afectat in timpul procedurii?

Din pacate, exista un risc mai crescut decat in cazul amniocentezei de a pierde sarcina, insa cu foarte putin mai mare. Daca riscul de pierdere a sarcinii in cazul amniocentezei este 1%, in cazul testului CVS acesta este de 2%.

Mai exista si alte riscuri asociate acestui test, dar care apar numai daca procedura are loc la o varsta mica a sarcinii. Daca acesta este facut inainte de 10 saptamani exista riscul ca fatul sa se nasca cu defecte ale membrelor, insa riscul este infim.

De asemenea, daca esti infectata cu HIV, exista riscul ca in timpul procedurii virusul sa fie transmis la fat, acest lucru nefiind valabil si in cazul hepatitei B sau C.

Cand primesti rezultatele?

De obicei dureaza destul de mult pana primesti rezultatul testului, in jur de 14 sau 21 de zile. Tesutul prelevat este dus in laborator si supus unor proceduri minutioase privind numararea si examinarea completa a cromozomilor.

Taguri Analize medicale in timpul sarcinii Amniocenteza

Articole recomandate

Citeste si despre