Glanda tiroida are un rol esential in evolutia normala a sarcinii, insa nu si atunci cand secreta niveluri anormale de hormoni. Dereglarile hormonale ale tiroidei au efecte dezastruoase in sarcina afectand sistemul nervos central si creierul fatului. De aceea, monitorizarea acestora cu ajutorul testului TSH este esentiala pe toata perioada sarcinii.
Ce rol are TSH-ul?
Bolile tiroidiene apar atunci cand glanda tiroida produce mai multi (hipertiroidism) sau mai putini (hipotiroidism) hormoni specifici decat are nevoie organismul. Productia de hormoni tiroidieni este echilibrata de un alt hormon - cel de stimulare tiroidiana (TSH) produs de glanda pituitara localizata in creier.
TSH este cel care ajuta glanda tiroida sa elibereze doi hormoni:
-
triiodotironina (T3);
-
tiroxina (T4).
Acestia ajuta la controlarea metabolismului uman si sunt extrem de importanti in dezvoltarea normala a creierului, mai ales la copii.
Afecteaza sarcina functionarea tiroidei?
Hormonii tiroidieni sunt esentiali in sarcina pentru dezvoltarea optima a creierului si sistemului nervos al bebelusului.
Se intampla ca, in timpul sarcinii, doi hormoni asociati acesteia – estrogenul si gonadotropina corionica umana – sa determine aparitia unor niveluri crescute ale homonilor tiroidieni in sange. Aceste dezechilibre pot cauza probleme majore daca nu sunt corectate la timp.
Cand se face testul TSH in sarcina?
Atunci cand gravida manifesta simptome ale dereglarii hormonale tiroidiene, medicii recomanda realizarea unui test de sange al hormonului de stimulare tiroidiana pentru a depista nivelurile anormale ale acestuia si eventualele probleme ale glandei.
Iata care sunt simptomele:
-
oboseala si apatie, depresie, stare de slabiciune generala insotita de iritabilitate;
-
crestere in greutate brusca/slabire rapida;
-
constipatie;
-
crampe musculare;
-
piele uscata si descuamata;
-
menstruatie abundenta;
-
subtierea firului de par, caderea parului;
-
puls scazut;
-
flatulente si balonari dese;
-
gusa;
-
transpiratii frecvente si abundente;
-
prurit;
-
treumuraturi ale mainilor.
Unele dintre aceste simptome sunt asociate hipertiroidismului, altele hipotirosidismului. Dupa stabilirea diagnsosticului se vor stabili metodele de tratament astfel incat sa nu aiba de suferit nici mama, nici fatul.
Cum se face testul?
Testul TSH se face prin recoltarea de sange de la pacienta. Mostra de sange se recolteaza din vene si este supusa unei analize de laborator.
Tulburarile glandei tiroide in sarcina – care sunt riscurile?
-
complicatii in timpul sarcinii si afectarea sanatatii mamei si a fatului pe termen nedefinit;
-
gravidele cu un nivel TSH mare au un risc de trei ori mai crescut sa nasca prematur decat cele care au nivelul normal;
-
nedezvoltarea creierului si a sistemului nervos central la fat (malformatii congenitale).
Care sunt nivelurile normale ale TSH in sarcina?
Conform specialistilor valorile normale in care trebuie sa se incadrese nivelul hormonului de stimulare tiroidiana in sarcina sunt:
-
Primul trimestru: 0,24 – 2,99;
-
Trimestriul II: 0,46 – 2,95;
-
Trimestrul III: 0,43 – 2,78.