Pierderea sarcinii este un eveniment dureros si traumatizant care se petrece pe fondul unor anomalii cromozomiale suferite de fat pe parcursul dezvoltarii in pantec. Desi conceptia populara despre avortul spontan continua sa promoveze prejudecati cu privire la cauzele si consecintele acestui fenomen nedorit, specialistii spun ca actiunile si stilul tau de viata nu influenteaza in niciun fel producerea sa. Iata care sunt cele mai comune mituri despre intreruperea naturala de sarcina si afla adevarul din spatele conceptiilor gresite.
Avorturile spontane au o frecventa sporita. Una din patru femei gravide pierd sarcina in primul trimestru de graviditate sau la inceputul celui de-al doilea. Decesul fatului dupa cea de-a 20-a saptamana poarta denumirea de "pierdere spontana in stadiul avansat al dezvoltarii sarcinii" si implica existenta unor afectiuni grave sau factori genetici care cresc riscul de avort.
Intrucat nu s-a dovedit o predispozitie genetica spre pierderi succesive de sarcina, ideea ca un avort spontan va fi urmat de altul este nefondata. Iata care sunt principalele mituri carora sa nu le dai niciodata crezare:
Daca ai pierdut o sarcina, cu siguranta se va intampla din nou
Sansele de a pierde o sarcina sunt aceleasi daca ai mai traversat sau nu aceeasi experienta in trecut, te asigura medicii endocrinologi britanici. Totusi, dupa doua pierderi naturale de sarcina consecutive, riscul incepe sa creasca usor, pana la 20%. Vestea buna este ca pana si dupa 4 avorturi spontane la rand, ai 60% sanse sa aduci pe lume un copil sanatos.
Pierderile de sarcina recurente necesita investigatii medicale atente. Vestea buna este ca multe din cauzele comune ale avortului spontan (dezechilibrele hormonale, cauze imunologice etc) pot fi tratate cu succes.
Scurgerile usoare si crampele anunta iminenta avortului
Sangerarile din timpul primului trimestru de sarcina sunt frecvente in 40% din cazuri, pe cand crampele usoare rezulta in mod firesc in urma extinderii uterului. Fluxul sanguin marit de la nivelul cervixului explica intr-o anumita masura eventualele scurgeri aparute. Daca durerile se intensifica la un grad insuportabil iar sangerarile cresc in abundenta, consulta urgent medicul.
Foto: ayushveda.com
Imbolnavirea din primul trimestru te expune riscului marit de avort
O raceala banala sau chiar o infectie stomacala virala nu sunt suficient de periculoase pentru a-ti opri sarcina din evolutie. Un tratament special conceput pentru gravidute te poate pune pe picioare, fara sa-ti afecteze bebelusul. In cazuri extreme de febra puternica si alte infectii cu bacterii periculoase (ex. listeria) pot declansa pierderea sarcinii, daca interventia medicala de urgenta nu se petrece in timp util.
Avorturile din trecut te impiedica sa duci o sarcina la bun sfarsit
Daca ai facut un avort sau doua in trecut, este putin probabil ca inteventiile sa iti afecteze in vreun fel capacitatea de a purta o sarcina normala, fara complicatii. Cercetarile Universitatii din California sustin ca un numar de cel putin 4 chiuretaje ar putea compromite integritatea cervixului, de aici si predispozitia usoara spre pierderile de sarcina ulterioare.
Exercitiile fizice iti pot provoca avortul
Nu exista dovezi care sa indice faptul ca exercitiile fizice iti pun in pericol evolutia sarcinii, cu exceptia sporturilor care prezinta un risc marit de accidentare. Medicii spun ca miscarea este chiar benefica pentru gravidute, pentru ca le mentine conditia fizica in stare excelenta si le pregateste pentru o nastere usoara.
Avortul declanseaza cancerul de san
In anul 2003, cercetatorii au derulat mai multe studii prin care au demonstrat ca nu exista nicio legatura intre avortul indus sau spontan si riscul de a dezvolta cancerul de san.
Daca ai peste 35 ani, ai putine sanse de a duce sarcina pana la termen
Cu toate ca gradul de fertilitate incepe sa scada treptat odata cu implinirea varstei de 30 de ani, iar sarcina este considerata a fi cu risc dupa 35 de ani, nu inseamna ca sansele de a-ti pierde bebelusul se apropie de 100%. In conditiile in care riscul de avort este de 12-15% pentru femeile de 20 de ani, el creste doar pana la 25% in intervalul 30-35 de ani.
Chiar daca nu poti controla in mare masura producerea unui avort spontan, este important sa pui mare pret pe monitorizarea medicala temeinica, stilul de viata sanatos si gandirea pozitiva: 75% din femeile care pierd o sarcina reusesc ulterior sa nasca un bebelus sanatos.