Cum poti fi alaturi de o femeie care a pierdut o sarcina

/ / Modificat: 2017-10-05
Cum poti fi alaturi de o femeie care a pierdut o sarcina

Pierderea unui copil sau a unei sarcini este una dintre cele mai dramatice experiente prin care poate trece o femeie de-a lungul vietii. Avortul spontan declanseaza o avalansa de emotii coplesitoare, de la frica, ingrijorare si tristete, pana la furie, negare si un urias sentiment de vina. Multe femei sunt macinate de intrebari de genul "de ce mi s-a intamplat asta?" sau "cu ce-am gresit?".

Pe langa aspectele emotionale, un avort spontan implica si o trauma fizica. In cazuri extreme, pot aparea complicatii precum hemoragii abundente sau infectii severe. Iata cateva modalitati prin care poti sustine si incuraja o mama care trece prin aceasta grea incercare!

Da-i timp sa se vindece

O femeie isi revine greu dupa un avort spontan. De cele mai multe ori, trauma emotionala se vindeca mai greu decat cea fizica. Medicii sunt cei mai in masura sa ofere recomandari care sa ajute femeia sa se recupereze din punct de vedere fizic, insa doliul sufletesc nu poate fi vindecat cu medicamente. Fiecare mama percepe diferit ceea ce i se intampla dupa o pierdere de sarcina, iar familia si prietenii trebuie sa ii acorde tot timpul de care are nevoie pentru a procesa emotiile care o coplesesc.

Pe langa reactiile depresive si anxioase, durerea fizica poate genera si ea reactii la nivel organic si emotional. Acestea includ lipsa apetitului, tulburari de somn, neliniste, energie scazuta, atacuri de panica, temeri persistente, nervozitate si cosmaruri. Comunicarea joaca un rol important in procesul de vindecare, insa familia trebuie sa inteleaga faptul ca o femeie poate simti nevoia sa fie singura in astfel de momente.

Fii langa ea si ascult-o

Ca ruda sau prieten de familie, iti va fi greu sa gasesti cuvintele potrivite. Uneori, pur si simplu, nu stii ce sa spui sau cum sa ajuti. Cel mai intelept lucru pe care poti sa-l faci este s-o asculti inainte sa i te adresezi. Abtine-te sa ii subminezi experienta, sa critici sau sa judeci. Nu incerca sa-i dai sfaturi, sa rezolvi problema asa cum crezi tu ca este bine sau sa cauti explicatii rationale legate de cauza avortului spontan. Si asta pentru ca nu exista raspunsuri la intrebarile pe care si le pune dupa ce a pierdut un copil. Ceea ce trebuie sa intelegi este ca nu poti rezolva problema, chiar daca intentiile tale sunt nobile.

Ascultarea activa, contactul vizual, imbratisarile, tinutul de mana sau oferirea unei batiste atunci cand plange conteaza mai mult decat iti poti inchipui. Daca femeia simte nevoie sa-si deschida sufletul, las-o sa se descarce emotional, zambind atunci cand e cazul.

O femeie care sufera dupa un avort spontan trebuie incurajata sa vorbeasca despre sentimentele care o incearca, pentru a-i face pe cei din jur sa inteleaga prin ce trece. Marturisirea emotiilor te va ajuta sa ii oferi cel mai bun sprijin de care are nevoie. Retine insa: in unele momente, cel mai util lucru pe care poti sa-l spui este ca nu stii ce sa zici.

Ajut-o sa onoreze memoria copilului pierdut

Pierderea unei sarcini are acelasi impact emotional devastator ca si moartea cuiva drag. Prin organizarea unei ceremonii de comemorare, poti ajuta cuplul indurerat sa se vindece mai repede. Totodata, onorarea memoriei copilului pierdut ajuta la validarea sentimentelor.

Ceremonia nu trebuie sa fie una publica. Poti organiza o masa restransa, poti insoti mama la biserica pentru a aprinde o lumanare si a spune o rugaciune sau poti crea mici obiecte de arta, care sa reflecte compasiunea ta. Un tablou, o poezie, o scrisoare de ramas bun sau un cantec pot ajuta familia indoliata sa se simta sprijinita si inteleasa. In unele culturi, se practica ritualul plantarii unei flori sau al unui copac pentru onorarea unei vieti intrerupte inainte de nastere.

Ajut-o la treburile casnice

Tristetea si durerea fizica pe care le resimte o femeie dupa un avort spontan sunt epuizante si pot provoca o pierdere temporara a interesului pentru responsabilitatile zilnice. Ofera-te s-o ajuti asa cum poti, fie cu gatitul sau curatenia, fie cu ingrijirea animalelor de companie.

Ai rabdare

O mama are nevoie de timp sa-si jeleasca copilul pierdut si sa-si revina din punct de vedere fizic. Nu ai cum sa te pui in pielea ei, oricat de mult te-ai stradui. Cu toate acestea o poti ajuta fiindu-i alaturi, chiar si atunci cand nu ai nimic de spus. Oricum, sfaturile nu-i pot alina durerea. In schimb, faptul ca o iei in brate si o lasi sa planga pe umarul tau, o poate ajuta sa se simta iubita, sprijinita si inteleasa.

Taguri Pierdere sarcina Avort Intrerupere sarcina Avort spontan Recuperare pierdere sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre