Sangerarea dupa avortul indus

/ / Modificat: 2013-06-30
Sangerarea dupa avortul indus

Sangerarea de dupa avort este normala numai in anumite limite. Avortul poate fi spontan (pierderea sarcinii) sau indus dorit (intrerupi sarcina din diferite motive). Avortul indus nedorit intervine atunci cand medicul iti recomanda sa avortezi, deoarece continuarea sarcinii ti-ar pune viata in pericol, deoarece aceasta s-a oprit din evolutie etc.

Avortul se face in mai multe moduri, aferente saptamanii de sarcina in care are loc. Dupa efectuarea avortului, este normala sangerarea, insa trebuie tratata cu atentie, pentru a nu duce la complicatii grave.

Sangerarea si urmarile anormale ale avortului

Simptomele ulterioare unui avort care pot semnaliza nereguli se caracterizeaza prin:

• Febra de 39 grade Celsius care nu raspunde la medicatie;
• Sangerari mai abundente decat cel mai mare flux menstrual pe care l-ai avut vreodata si de culoare intensa;
• Cheaguri de sange mai mari decat o boaba de strugure;
• Sangerare care nu ramane la fel sau se diminueaza, ci dimpotriva, se inrautateste;
• Crampe si dureri mai mari decat ai in mod normal la mentruatie sau in exces;
• Eliminare de tesut;
• Secretii vaginale urat mirositoare;
• Sange in scaun sau urina;
• Constipatie.

Sangerarea de dupa avort dureaza in general pana la trei zile. Uneori se intampla ca aceasta sa fie mai violenta in a patra sau a cincea zi, insotita de crampe si cheaguri. Sangerarea usoara poate continua pana la trei saptamani. Daca se depasesc trei saptamani de sangerare, inseamna ca avortul nu este complet (unele parti fetale au ramas din greseala in uter).

Hemoragia este provocata de ranirea cervixului uterin sau de perforarea uterului. Ameteala, greata si senzatia de oboseala, alaturi de o sangerare abundenta, necesita consultarea imediata a unui medic.

Unele femei sangereaza foarte putin, ceea ce nu este o problema, atat timp cat sangerarea nu lipseste cu desavarsire. Lipsa sangerarii externe si durerea abdominala pot insemna aparitia unei complicatii numite "Sindromul post avort" sau hematometru.

Hematometrul (sau hematometria) presupune crampe severe (transpiratie, ameteala, greata, voma sau diaree) si disconfort cauzate de adunarea de sange in interiorul uterului. Acest sindrom poate aparea imediat dupa procedura sau la cateva zile dupa aceasta, presupunand blocarea cervixului uterin cu cheaguri sau alte tesuturi. Astfel, uterul nu se mai poate contracta, iar sangele ce trebuia evacuat ramane in uter.

Hematometrul se trateaza prin reevacuarea rapida a uterului (aspirare), dupa care simptomele dispar in mod normal.
 

Modalitatile de avort difera in functie stadiul sarcinii

In functie de saptamana de sarcina in care se efectueaza avortul, acesta se face prin:

• Aspirare manuala -  pana la 7 saptamani de la ultima menstruatie, se efectueaza prin introducerea unui tub lung si subtire in uter, iar embrionul este tras afara cu ajutorul unei seringi mari atasate tubului.

• Chiuretaj – intre 6 si 14 saptamani de la ultima menstruatie, este cea mai intalnita procedura si consta in deschiderea cervixului uterin (ce poate fi dureroasa); se insereaza un tub in uter, conectat la un aparat de suctiune. Medicul ar putea sa utilizeze si un instrument numit chiureta pentru a curata resturile "produsului de conceptie" din uter.

• Dilatare si evacuare – intre 13 si 24 de saptamani de la ultima menstruatie; este un procedeu mai complicat, deoarece in al treilea trimestru de sarcina fatul este prea mare pentru a fi aspirat printr-un tub. Cervixul uterin este deschis gradual, mai mult decat la chiuretaj, iar doctorul scoate partile fetale cu un forceps, ultilizand apoi chiureta, pentru indepartarea tuturor reminiscentelor tisulare.

• Dilatare si extractie – de la 20 de saptamani de la ultima menstruatie in sus; aceasta procedura necesita trei zile, foloseste anestezia si este asociata cu un risc crescut in ceea ce priveste sanatatea si viata mamei. In prima zi, sub ghidaj cu ultrasunete, inima fatului este injectata cu o substanta care o face sa se opreasca, iar fatul sa moara. In urmatoarele doua zile, cervixul uterin este deschis gradual prin metode mecanice, iar in ziua a treia, sacul amniotic este spart si drenat. Se urmeaza apoi pasii de la dilatare si evacuare.

• Pilula pentru avort – intre 4 si 7 saptamani de la ultima menstruatie; necesita trei vizite la ginecolog: la prima vizita se administreaza pastile care duc la moartea embrionului, dupa doua zile, daca avortul apare sau intarzie, se administreaza pilule pentru provocarea de crampe ce ajuta la expulzarea embrionului. La ultima vizita se determina daca procedura este sau nu completa.

Folosirea pilulei pentru avort este periculoasa, uneori ducand la sangerari masive, pentru oprirea carora este in 1% din cazuri nevoie de interventie chirurgicala.

Taguri Avort provocat Cheaguri de sange la ciclu Sarcina avort

Articole recomandate

Citeste si despre