Sarcina chimica - de ce se petrece avortul timpuriu?

/ / Modificat: 2012-01-20
Sarcina chimica - de ce se petrece avortul timpuriu?

Visul de deveni mama este uneori spulberat de o manifestare fiziologica nefasta, numita sarcina chimica sau avort timpuriu. Foarte multe femei se confrunta cu dezamagirea de a-si pierde bebelusul imediat ce constata ca au ramas insarcinate. Fenomenul se petrece inainte ca graviduta sa ajunga in cea de-a doua luna de sarcina si este un eveniment nefericit, care se petrecere relativ des.

50% din avorturile spontane sunt numite "sarcini chimice", mai exact pierderea zigotului fecundat printr-o sangerare vaginala care are loc in zilele in care trebuia sa apara menstruatia.

Cum se petrece sarcina chimica?

In linii mari, zigotul format in uter in urma fecundarii ovulului de catre spermatozoid nu reuseste sa se transforme in fat. De aceea, este posibil sa ai un avort timpuriu inainte sa constati ca iti intarzie prima menstruatie dupa conceptie.

Sarcina poate fi depistata de un test clasic achizitionat din farmacie, intrucat acesta identifica si cea mai redusa cantitate de hormon hCG (hormonul sarcinii) in organism. In cazul unei fecundari chimice, zigotul moare inainte ca ecograful sa poata inregistra bataile inimii ale produsului de conceptie.

Acest esec reproductiv nu este deloc rar intalnit. Statisticile arata ca cel putin jumatate din primele sarcini sfarsesc printr-un avort timpuriu, pe care multe femei nici macar nu il sesizeaza.

Simptomele sarcinii chimice

Simptomele unei astfel de sarcini pot fi asemanatoare cu cele normale sau pot lipsi cu desavarsire: greata, oboseala si schimbarile de dispozitie sunt cele mai frecvente semne ale tulburarilor hormonale specifice perioadei de graviditate.

Principalul indiciu este prezenta unei sangerari vaginale la scurt timp dupa ce testul de sarcina a indicat un raspuns pozitiv. De asemenea, analizele de sange in cazul unei sarcini chimice arata ca nivelul hormonului hCG incepe sa scada, in loc sa creasca.

Foto: buzzle.com

Cauzele sarcinii chimice

Medicii cred ca ocurenta sarcinii chimice are la baza motivul pricipal al tuturor avorturilor neprovocate: anomaliile cromozomiale ale fatului. Cauzele exacte nu au putut fi stabilite, intrucat este aproape imposibil sa poata fi prelevate mostre cromozomiale in acest stadiu timpuriu.

Alti factori care pot conduce la un avort spontan sunt:

  • defectele zigotului: defecte ale ovulului fecundat, care il impiedica sa se dezvolte;
  • problemele de conceptie ale mamei: deficientele de conceptie ale mamei, precum malformatii congenitale sau alte probleme ale organelor reproducatoare;
  • infectiile: infectiile tractului urinar, cele transmise pe care sexuala, pot provoca avortul spontan;
  • nivelul scazut de hormoni: o cantitate prea mica de hormoni (in special progesteron) nu poate sustine dezvoltarea unei sarcini;

Recuperarea fizica

Sarcina chimica se petrece suficient de devreme incat sa nu afecteze organismul unei femei. In majoritatea cazurilor, ea poate fi confundata cu o menstruatie obisnuita care a intarziat, eventual, cateva zile.

Un studiu popularizat in anul 2007 arata ca sangerarile survenite in urma unei sarcini chimice este deseori mai usoara decat fluxul menstrual obisnuit. Hemoragia moderata poate fi insotita de crampe, insa recuperarea nu este una dificila.

Conceptia dupa sarcina chimica

In cazul unui avort timpuriu, majoritatea medicilor te sfatuiesc sa incerci in continuare sa ramai insarcinata cat mai curand posibil.

O alta categorie de specialisti prefera sa recomande o perioada de pauza pana la urmatoarele tentative de conceptie. Ideal este sa iti intrebi medicul care este alegerea cea mai buna in functie de cazul tau particular.

Suferinta psihologica dupa sarcina chimica

In mai multe cazuri, sarcina chimica este un factor favorizant al depresiei. In timp ce unele femei depasesc cu bine o pierdere de acest gen, exista si cazuri in care se instaleaza o apatie emotionala devastatoare.

Cei din jur nu inteleg, de regula, motivul suferintei in aceasta situatie. Indiferent de parerile exterioare, o pierdere de sarcina justifica regretul de a pierde o sansa importanta pentru maternitate.

Daca sesizezi ca durerea provocata de avortul timpuriu te afecteaza in mod semnificativ, ofera-ti un ragaz mai mare data viitoare inainte sa faci testul de sarcina. In acest fel, eviti o noua dezamagire si perseverezi in incercarea de a deveni mamica in fiecare zi.

Articole recomandate

Citeste si despre